Бєлєсков: Стратегічне партнерство Україна – США не повинно шкодити відносинам Україна – ЄС

Бєлєсков: Стратегічне партнерство Україна – США не повинно шкодити відносинам Україна – ЄС

Поновлення роботи комісії стратегічного партнерства Україна – США не повинно відбуватися за рахунок розвитку відносин Україна – ЄС. А також необхідно зміцнити економічний вимір українсько-американських відносин. Такі думки висловив заступник директора Інституту світової політики Микола Бєлєсков під час прес-конференції в прес-центрі «Главком», презентуючи аналітичну записку «Стратегічне партнерство Україна-США - спроба №3?».

Поновлення роботи комісії стратегічного партнерства Україна – США не повинно відбуватися за рахунок розвитку відносин Україна – ЄС.  Посилення взаємодії із Вашингтоном не повинно сприйматися офіційним Києвом як засіб компенсувати проблеми із реалізацією Угоди про Асоціацію. Взаємодія по лінії Київ-Вашингтон має доповнювати взаємодію по лінії Київ- Брюсель, адже саме в реалізації потенціалу Угоди про асоціацію і зону вільної торгівлі Україна-ЄС провідні американські експерти бачать шанс України стати частиною західних структур.

Експерт-міжнародник звертає увагу, що в майбутньому Комісія стратегічного партнерства не повинна перетворитися виключно на засіб вирішення поточних питань двосторонніх відносин між Україною та США, як це мало місце значною мірою в 1996- 2001 і 2009- 2011 роках. « Комісія має стати майданчиком, де буде створена основа для перетворення України для одного із ключових партнерів США в Євроатлантичному регіоні в найближчому майбутньому», - продовжує Бєлєсков.

Заступник директора Інституту світової політики наголошує, що необхідно зміцнити економічний вимір українсько-американських відносин. «Починаючи з 1991 року, саме військово-політичні питання були домінуючими у взаємодії Україна – США. Ця ситуація зберігається і на сьогоднішній день значною мірою через російсько-українську війну. Лише у випадку виходу на стале економічне зростання щороку на рівні 6% ВВП замість нинішніх 2-3% Україна зможе стати ємним ринком для товарів із США, як це хотіла б бачити адміністрація Дональда Трампа. Із іншого боку динамічні темпи росту важко уявити без значного впливу американських прямих інвестицій, що знову повертає до питання внутрішніх перетворень в Україні», - зауважив Бєлєсков.

Ознайомитися з аналітичною запискою «Стратегічне партнерство Україна-США - спроба №3?» можна тут

Пропонуємо переглянути запис прес-конференції

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: