Кремль знищує корінний народ РФ?

Кремль знищує корінний народ РФ?
Боляєнь Сиресь, Ростислав Мартинюк, Рафіс Кашапов
Світлина - Главком

Вже багато років Москва придушує права корінних народів РФ(Татарстану, Башкортостану, Чувашії, Удмуртії, Мордовії, Марій-Елю). Зокрема, постає ряд проблем, які стосуються свободи особистості, права здобування освіти рідною мовою та саме право на національну самоідентифікацію. Про це розповіли Рафіс Кашапов, член правління Всетатарського громадського центру, колишній політв'язень; Боляєнь Сиресь, голова товариства "Ерзянь Вал", ветеран сучасної російсько-української війни; Ростислав Мартинюк (Ожомасонь Кирдя), член товариства "Ерзянь Вал", лауреат премії "Ерзянин року" у 2007 року, під час конференції у прес-центрі «Главкому».

«Після приходу Путіна до влади дуже жорстко почали пресувати усі громадські організації народу Поволжя лише за те, що вони пишуть книги про свою історію. Доходить до кримінального переслідування», - розповідає Рафіс Кашапов.

Член правління Всетатарського громадського центру розповів, що РФ стає на заваді освітніх процесів народів Ідель-Уралу (Ідель-Урал – територія Поволжя та Приуралля – Главком).

«Наприклад, нам, татарам, заборонили відкрити вищій навчальний заклад. Це абсурдно, що семи мільйонний татарський народ  не може відкрити свій ВНЗ», - говорить Кашапов.

Варто зазначати, що в країнах Ідель-Уралу, крім Татарстану, освіта рідною мовою здійснюється лише до 4 класу.

За словами голови товариства "Ерзянь Вал", Росія позбавляє корінні народи права на власну самобутність та мову.

«Сьогодні  Республіку Мордовію називають територією, на якій мають забезпечуватися права ерзян та мовшан. Тобто має підживлюватись ерзянська мова. Однак зараз це - лепрозорій, в якому мова збереглася гірше, ніж в Пензі чи Самарі. Також вони перетворили народ (Мордовії – Главком)  на мордву. Мордва – це прізвисько, яке вже дуже давно застосовується до народів ерзя і мокша. Я закликаю не використовувати слово мордва, адже ця назва для нас дуже образлива. Це гірше, ніж українця назвати хохлом», - говорить Сиресь.

Ростислав Мартинюк зазначає, що корінні народи мають об’єднатися та створити конфедерацію шести країн: Татарстан, Башкортостан, Чувашія, Удмуртія, Мордовія, Марій-Ел.

«Ідель - Урал - це конфедерація 6 країн. Хочу підкреслити, це конфедерація країн, а не корінних народів. Мова йде про 6 країн, з повним набором того, що має будь-яка європейська нація, а саме: територія, мова, література, освіта й своя державна історія, яка захищалася зброєю», - говорить Ростислав Мартинюк.

«Вільний Ідель-Урал» - це суспільна платформа, яка об’єднує татар, башкирів, чувашів, марийців, удмуртів, ерзя та мокшу в боротьбі за культурні, релігійні, економічні та політичні права та свободи.

Пропонуємо переглянути запис прес-конференції.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: