Пономарьов: Не треба тиснути на росіян через фактор співучасті у злочинах Путіна

Пономарьов: Не треба тиснути на росіян через фактор співучасті у злочинах Путіна

Ілля Пономарьов, колишній депутат Державної Думи РФ

Світлина: Главком/ Станіслав Груздєв

Осмислення росіянами своєї вини у співучасті скоєння злочинів Путіна наступить після глибокої кризи, як це було у гітлерівській Німеччині. Таку думку висловив російський опозиціонер, колишній депутат Державної думи РФ Ілля Пономарьов під час прес-конференції в прес-центрі «Главком».

«Я вважаю, що якщо людина платить податки в країні, яка веде війну, то це означає, що ця людина оплачує війну. Але з іншого боку, що можна робити, аби їх не платити? Напевно на такий акт мужності готові не так багато людей», - розмірковує Пономарьов.

Він також зауважує, що до того ж є внутрішньо психологічний конфлікт - визнати такий стан речей важко. «В опозиційному середовищі ми постійно ведемо дискусію, наскільки треба це питання педалювати. Нам треба не тільки займати високу моральну позицію, але і добитися політичних змін, змінити владу, що буде проводити іншу політику щодо Криму, Донбасу і почне процес примирення з Україною, а також повернення незаконно окупованих територій», - продовжує політик.

На його переконання, треба бити в точку зниження рівня життя через анексію Криму. «Тому що, якщо тиснути на фактор співучасті, а для багатьох це вкрай неприємна правда, не спрацює. Треба наглядними прикладами – пусто стало в холодильниках, обмаль грошей в кишенях. Це все наслідок розв’язаної війни з Україною. Дуже довго не було в головах росіян причинно-наслідкового зв’язку між фактором анексії Криму і зубожінням. А зараз цей зв'язок починає вибудовуватися. Тому останні соціологічні данні і свідчать про те, що кількість підтримки анексії півострова впала в два рази», - зауважує Пономарьов.

Наступним етапом для росіян має бути визнання себе винними. «Сьогодні ситуацію і дії Росії правильно порівнювати з гітлерівською Німеччиною. Для того, щоб зрозуміти, що буде відбуватися з психологією росіян, треба подивитися на те, що відбувалося з психологією німців тоді. Я не вірю в генетичну агресивність росіян. Я вірю в те, що росіяни переживали постімперську травму, яка виникла після розпаду СРСР, так званий веймарський синдром. Якщо ми уявимо собі, що в 1943 році спроба державного перевороту проти Гітлера, яку робили німецькі генерали, була б успішною, я думаю, що рівень цієї рефлексії на осмислення колективної вини за агресивну війну, то і у німців він не прозвучав би. Німеччина відчула тяжку поразку, країна розпалася для того, щоб почався процес осмислення. І навіть у цих двох частинах країни ми бачили, що та країна, яка стала східною Німеччиною під радянською окупацією, де німцям казали, що німці ні в чому не винні, це все нацисти, їхня ідеологія, то після об’єднання Німеччини саме в цій частині країни розцвіли неонацистські організації», - каже російський опозиціонер.

Він сумнівається, що буде палацовий переворот в Кремлі. «В Росії все дійде саме до такого кінця, як у Німеччині, адже навряд чи буде палацовий переворот. Немає альтернативи, захід надто слабкий, не намагається домовитися ні з ким з російської правлячої еліти для того, щоб забезпечити цей переворот. Опозиція у вигляді зрозумілої альтернативи теж для громадян не існує. Тому мій прогноз, що скорботний шлях Росія дійде до кінця. Путін піде від старості або з інших причин, але після цього буде дуже глибока криза, на фоні якої це усвідомлення – ми злочинці – прийде остаточно», - говорить Пономарьов.

Російський опозиціонер пояснив, чому в росіян впала підтримка «приєднання» Криму

Після анексії Криму у 2014 році політику Путіна підтримувало 85% громадян РФ. Зараз цифра підтримки «приєднання» півострова впала до 45%. Такі цифри навів Пономарьов.

«Але це все одно багато. Ми бачимо, що для росіян ефект від ідей вставання з колін, ідей великої держави, американцям ніс втерли, бази НАТО вигнали – це все змінюється економічними проблемами. Ці економічні проблеми викликані саме окупацією. Ще у 2015 році були прямі ефекти. Для того, щоб побувати міст через Керченську протоку було скасовано будівництво двох важливих мостів у Росії -  у Новосибірську через річку Об, та в Іркутську через річку Лена», - розповідає колишній російський депутат.

Реальні зарплати різко впали після анексії Криму. Курс рубля також знизився. «При цьому протягом першого року окупації півострова російський уряд полюбляв пояснювати таку ситуацію тим, що це не пов’язано з Кримом, а з пов’язано з падінням цін на нафту. Але ціни на нафту виросли,  а курс рубля ні разом із цінами. І нарешті люди почали це розуміти», - продовжує політик.

В Криму також не дуже райдужні настрої від хазяйнування Росії.

 «У мене багато знайомих кримчан, які підтримували Путіна. Але і вони зараз говорять, що все, що відбувається в Криму, не відповідає їхнім очікуванням, ніякого процвітання не прийшло. Звісно, соціальні виплати виросли, але і ціни вищі, аніж в Україні. Усі сподівалися, що розженуть корупціонерів партії регіонів, але ці люди перефарбувалися в «Єдину Росію», тому вони залишилися біля влади. Нічого не змінилося», - пояснює Пономарьов.

Він також розповів про місцеві конфлікти в середині окупаційної влади. «У Севастополі триває затяжний конфлікт між двома групами. Одну прислали з Москви, а друга – «мера» Чалого. Існують також конфлікти довкола «голови» республіки Крим Аксьонова. І навіть героїня «кримської весни» Наталія Поклонська, божевільна, яка була обрана до Держдуми, виявилася ледь не єдина, хто виступив проти пенсійної реформи. Як наслідок її зняли з усіх позицій. Це все свідчення того, що ілюзії, які гуляли, прийшли до свого завершення», - підсумував політик

Переглянути запис прес-конференції

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: