У Києві відбудеться благодійна акція до дня 85-роковин Голодомору

У Києві відбудеться благодійна акція до дня  85-роковин Голодомору
Мистецька агенція "Територія А"

24 листопада о 18:00 у церкві Святої Катерини (лютеранська кірха, Київ, вул. Лютеранська, 22) відбудеться благодійна акція «Свічка пам’яті». Захід присвячений 85-роковинам Голодомору. Благодійна акція проводиться з 2016 року. Зібрані кошти йдуть на допомогу літнім людям, що перебувають у хоспісах. Про це розповіла організаторка заходу Анжеліка Рудницька, президент мистецької агенції «Територія А» під час прес-конференції в прес-центрі «Главком».

Цього року до благодійної акції долучилися Інститут національної пам’яті, міністерство культури, Український науково-дослідний та освітній центр вивчення Голодомору (HREC in Ukraine), Центр фольклору та етнографії Інституту філології КНУ ім. Тараса Шевченка.

«Треба людям розповідати про вже пережитий досвід, осмислити і не тільки оплакати, а й стати сильним. Як ним стати? Якщо ти не озброєний знаннями, ти не можеш стати сильним. Я не вірю в те, що людина, яка почула слово голодомор і ій це набридло, і переключила на інший канал, стала сильною, дізнавшись це слово. Людині треба донести важливу інформацію. Наслідком голодомору є всі ці проблеми, які ми переживаємо: невпевненість у собі, яке є у суспільстві, відсутність комунікацій, невміння говорити про складні теми спокійно. Знищили в першу чергу еліту, лідерів, які ведуть за собою, а вже потім знищували звичайних людей», - говорить Рудницька.

Традиційно під час заходу відбудеться лекція на тему голодомору Людмили Гриневич, директорки Українського науково-дослідного та освітнього центру вивчення Голодомору (HREC in Ukraine), та український митців різного покоління.

«Традиційно буде лекція «Голодомор – геноцид українського народу» Людмили Гриневич. Буде виконання творів Київської богословської академії під керівництвом Надії Купчинської, дівочий хор ім. Лисенка, буде грати геній сучасності Роман Гриньків на бандурі. Народна артистка України Лариса Руснак буде читати поезії, а також поети – Вадим Крищенко, Анатолій Матвійчук, юна поетка Злата-Зоряна Паламарчук. Мені важливо показати тяглість наших поколінь: від найменших до найстарших», - розповідає Рудницька.

Зібрані кошти на благодійній акції підуть на допомогу літнім людям у хоспісі.

«Поминаючи невинно убієнних, ми допомагаємо живим, хто потребує допомоги, зокрема літні люди. Дуже легко зібрати кошти на дітей, але важко на літніх. Інколи звучать думки, що мовляв, би нехай ці старі люди краще своїх дітей виховували чи хай би собі народили. Але ми не ламаємо таку думку і не засуджуємо. Ми ось такими м’якими способами намагаємося змінювати цю думку. Під Києвом є село Скибин. Там знаходиться хоспіс, в якому живуть літні люди. Вони всі мешкали в прифронтовій та сірій зоні. Деякі навіть є з окупованої території. Ці люди виявилися нікому не потрібними. У деяких є діти, є діти , які воюють проти України і батьки не спілкуються з ними, а є діти, які виїхали за кордон і не дуже переймаються долею своїх батьків», - зазначила Рудницька.

Переглянути запис прес-конференції

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: