16 років тому дві шайби українського хокеїста Федотенка вирішили долю Кубка Стенлі (відео)

16 років тому дві шайби українського хокеїста Федотенка вирішили долю Кубка Стенлі (відео)
Руслан Федотенко закинув дві шайби, які вирішили долю Кубка Стенлі
Фото - NHL.com

Єдиний Кубок Стенлі в історії «Тампі-Бей Лайтнінґ» приніс українець

16 років тому, 7 червня 2004 року український хокеїст Руслан Федотенко приніс клубові «Тампа-Бей Лайтнінґ» Кубок Стенлі. Ні, у фіналах уродженці України грали й до того. Дехто – навіть на провідних ролях, як Олексій Житник у складі «Лос-Анджелеса» в 1993-му. Донеччанин Олег Твердовський роком раніше, у 2003-му, навіть трофей вигравав. Правда, везти його в рідне місто, вже виступаючи за збірну РФ, не вважав за потрібне. Про етнічних українців, які вигравали Кубок Стенлі під стягами Канади чи США годі й говорити.

Федотенко, якому тоді було 25, став першим і досі єдиним повноцінно українським хокеїстом, результативні дії якого вирішили долю трофею.

Для вихованця київського «Сокола» Федотенка то був четвертий сезон в Національній хокейній лізі. Те плей-оф із «блискавками» він проводив дуже яскраво і закинув загалом у 22-х матчах 12 шайб при двох результативних передачах. «Тампа-Бей» на шляху до фіналу перемогла «Нью-Йорк Айлендерс» (4:1), «Монреаль Канадієнс» (4:0) і «Філадельфію Флаєрс» (4:3).

У фіналі проти «Калґарі Флеймз» «Лайтнінґ» постійно були в статусі наздоганяючих. Федотенко при цьому до сьомого матчу закинув одну шайбу – в другому поєдинку, який «Тампа» виграла 4:1.

В сьомому поєдинку «блискавки» виграли 2:1 і обидва голи записав до свого активу Федотенко. В першому періоді він вдало зіграв на добиванні, коли його команда грала в більшості, а в другому, залишившись на мить без опіки, вразив верхній кут кидком із середньої дистанції. В заключній 20-хвилинці «вогники» зусиллями Крейґа Конроя змогли лише відквитати одну шайбу. Але від цього їм не легше.

Цікаво, що перший і досі єдиний в історії «Тампи-Бей» Кубок Стенлі підійняв над головою народжений в канадському Гамільтоні, провінція Онтаріо, етнічний українець Дейв Андрейчук. Для нього це теж був єдиний Кубок Стенлі в кар’єрі.

А Федотенко повторив своє досягнення в 2009-му, але вже в складі «Піттсбурґ Пінґвінз». Проте то вже зовсім інша історія.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: