Іран відмовився приймати дискримінаційну поправку до закону щодо спортсменів з Ізраїлю

Іран відмовився приймати дискримінаційну поправку до закону щодо спортсменів з Ізраїлю
Саїд Моллаеї після свідомої поразки у півфіналі чемпіонату світу-2019
Фото - The Times of Israel

Країна уникнула вагомих санкцій, аж до загрози недопущення до участі в Олімпіаді

Республіка Іран відмовилася від кроків у напрямку офіційної заборони виходити на змагальні арени поти суперників із Ізраїлю. Уряд Тегерану надалі забороняє іранським спортовцям протистояти ізраїльтянам на спортивних змаганнях, хоча на законодавчому рівні це й не прописано.

Верховний лідер Ірану аятолла Алі Гаменеї неодноразово вихваляв спортсменів, які відмовилися боротися з суперниками з Ізраїлю. З часу Ісламської революції в 1979 році Іран відмовився визнати Ізраїль і не має зв’язків із цією країною.

Як повідомляє «Радіо Фарда», 12 травня було ухвалено доповнення «Подвійної терміновості», яке офіційно заборонило би іранським спортсменам змагатися проти опонентів із Ізраїлю. У статті повідомлялося, що «будь-які змагання чи спортивні заходи, будь то формальні чи підготовчі, між іранськими спортовцями та спортивними командами із ізраїльськими опонентами заборонені». Іранські національні федерації закликали б вжити «відповідних заходів для запобігання введенню будь-яких міжнародних покарань та санкцій проти іранських спортовців». Цей рух був частиною більш широкого законопроекту проти Ізраїлю, який, як стверджувалося, є відповіддю на ворожі дії країни проти регіонального та міжнародного миру та безпеки.

Законопроект був прийнятий парламентом Ірану вчора, але пропозиція щодо заборони зустрічатися із ізраїльськими спортовцями була вилучена з остаточного проекту.

Як повідомляється, це сталося після запиту міністра спорту та молоді у комісію, яка розробляла законопроект. Якби це доповнення було б прийнято, це означало б подальше посилення суперечки щодо позиції Ірану стосовно Ізраїлю в галузі спорту.

Зауважимо, що торік Іран потрапив під санкції Міжнародної федерації дзюдо (IJF). Іранський уряд нібито наказав борцеві Саїду Моллаеї програти на чемпіонаті світу в Токіо, щоб він не зустрівся із ізраїльтянином у ваговій категорії до 81 кг. Екс-чемпіон світу Моллаеї стверджував, що йому наказали свідомо вибути зі змагань голова Федерації дзюдо Ірану Араш Міресмаелі та президент Національного олімпійського комітету Ісламської Республіки Іран (NOCIRI). Моллаеї відтоді не повертається в Іран, попросивши притулку в Німеччині, перш ніж отримати право виступати за Монголію.

Інцидент стався, незважаючи на те, що Іран надіслав лист до IJF, продубльований до Міжнародного олімпійського комітету (МОК), торік у травні, у якому країна пообіцяла припинити свій багатотисячний бойкот стосовно ізраїльських спортовців.

У січні президент МОК Томас Бах заявив, що Іран не був виключений з олімпійської сім’ї, оскільки країна надіслала листа, запевнивши, що він припинить свою дискримінаційну політику щодо спортовців із Ізраїлю. Бах заявив, що NOCIRI дав обіцянку «в майбутньому повністю дотримуватися Олімпійської хартії» у листі до МОК. Німець заявив, що документ підписали міністр спорту Ірану Масуд Солтаніфар та президент NOCIRI Саєд Реза Салехі Амірі.

Наразі Іран уникнув покарання за свою позицію, незважаючи на явне порушення Олімпійської хартії, одним із розробників якої був сам Бах. Натомість якби згадувану поправку до закону було прийнято, заклики до санкцій проти Ірану, швидше за все, посилилися б, включаючи можливу заборону участі в перенесених на 2021 рік Олімпійських іграх у Токіо.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: