За Україну виступатиме гімнастка з Естонії, яка хотіла отримати російське громадянство

За Україну виступатиме гімнастка з Естонії, яка хотіла отримати російське громадянство

Інформація про те, що Яніка Вартлаан переїжджає в Україну, виявилася правдою

Чемпіонка Естонії з художньої гімнастики 2016 року 18-річна Яніка Вартлаан виступатиме під прапором України.

При цьому, ще у вересні поточного року ЗМІ писали про те, що Вартлаан планує пробитися у збірну Росії, інформує видання rus.err.ee.

«Рішення Міжнародної Федерації гімнастики (FIG) про те, що Яніка Вартлаан має право виступати за Україну, ми отримали два дні тому», - повідомили у секретаріаті Федерації гімнастики України (ФГУ).

Технічно процедура зміни спортивного громадянства виглядає наступним чином: гімнастка пише заяву про свій намір виступати під прапором іншої країни, федерації цих країн виносять свої рішення, а потім направляють відповідні запити у FIG.

«Ми повідомили FIG про те, що хотіли би бачити Вартлаан у своїй збірній. Естонська федерація зі свого боку також підтвердила, що нічого не має проти», - додали у ФГУ.

За даними видання, член правління спілки гімнастики Естонії Наталія Інно сказала, що у Вартлаан було подвійне громадянство – Естонії й України.

«Після досягнення 18-річного віку у спорті необхідно вирішувати, яку країну ти будеш представляти. Наскільки мені відомо, у Яніки та її батьків виникла думка про отримання спортсменкою російського громадянства. Це було обумовлено, по-перше, тим, що вона все життя тренувалася у Москві, а по-друге, до неї був виявлений інтерес з боку олімпійського резерву Росії. Вона подала документи на російське громадянство. а що сталося за останній рік – цього я не знаю», - сказала вона.

«На міжнародних змаганнях за останній рік Яніка не виступала, оскільки пробитися у збірну Росії дуже важко. І влітку, наскільки я розумію, вона захотіла виступати за Україну», - додала Інно.

За її словами, в Естонії було право застосувати до Вартлаан карантин, але, даючи добро на її перехід, виходили з інтересів спортсменки.

«Немає сенсу утримувати спортсмена, який не хоче представляти країну. Нехай вона себе пробує, дай Бог, щоб у неї все вийшло», - пояснила Інно.

Нагадаємо, що в Україні заборонено подвійне громадянство.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: