«Динамо» у майбутньому розіграші Ліги чемпіонів: посів і можливі суперники

«Динамо» у майбутньому розіграші Ліги чемпіонів: посів і можливі суперники

Якщо раніше «Динамо» оформило єврокубкову ліцензію на наступний сезон, то перемога над «Шахтарем» гарантувала квиток у Лігу чемпіонів

Якщо раніше «Динамо» оформило єврокубкову ліцензію на наступний сезон, то перемога над Шахтарем гарантувала квиток у Лігу чемпіонів

Залишається тільки з'ясувати, на якому етапі кияни почнуть свій виступ у найпрестижнішому клубному турнірі – або як чемпіон відразу з групового раунду, або як срібний призер з третьої кваліфікації.

З літа 2018 року Ліга чемпіонів матиме підкоригований формат. В основній сітці виступлять всі ті ж 32 клуби, які у восьми квартетах посперечаються за 16 путівок в 1/8 фіналу. А ось схема відбору учасників у груповий раунд зміниться.

Формат основної сітки

Представництво асоціацій у сезоні-2018/2019 визначається на основі таблиці коефіцієнтів зразка весни 2017 року, тому вже можна говорити про конкретні квоти для кожної країни. Україна у цьому реєстрі фінішувала на восьмій позиції.

До групи ЛЧ-2018/19 відразу потраплять 26 команд (раніше було 22). Тепер чотири найсильніші у рейтингу асоціації без всяких кваліфікацій делегують туди всіх своїх представників (а саме – по чотири). Раніше перші три мали в основній сітці по три клуби (плюс по одному у відборі), а четверта – і зовсім два. Так що подарунок від УЄФА отримали Іспанія, Німеччина, Англія й, особливо, Італія.

Франція (п’яте місце) та Росія (шосте) гарантовано матимуть у групі по два місця, Португалія (сьоме), Україна (восьме), Бельгія (дев’яте) та Туреччина (10-те) - по одному. 11-та і 12-та країни (Чехія та Швейцарія), як було раніше, у цей список не потрапляють.

Якщо переможець Ліги Європи отримає право зіграти у груповому етапі на основі результатів у національному чемпіонаті (наприклад, «Атлетико»), то місце, що звільнилося, місце займе володар третього рядка у чемпіонаті, що займає п'яте місце у таблиці коефіцієнтів (Франція).

Наразі вже відомі сім учасників групового раунду – «Барселона», «Атлетико», «Манчестер Сіті», «Баварія», «Ювентус», «Наполі» та «ПСЖ».

21740089_1466561280099637_2208724386983862285_n

Що чекає віце-чемпіона України?

Решта шість перепусток розіграють 55 клубів, серед яких буде і віце-чемпіон України – «Шахтар» або «Динамо». Знову-таки сформують дві гілки.

Україну цікавить «Шлях представників ліг». Буде не два етапи, як зараз, а три. Спочатку (у другому кваліфікаційному) виступлять шість команд: другі призери Туреччини, Чехії, Швейцарії, Нідерландів, Греції й Австрії.

Наразі у національних турнірах (17.04.2018) розклад виглядає так:

Сіяні:
«Базель» (Швейцарія) – 71,0
«Бешикташ» (Туреччина) – 57,0
«Аякс» («Нідерланди) – 53,5

Несіяні
ПАОК (Греція) – 29,5
«Славія» (Чехія) – 7,5
«Штурм» (Австрія) – 6,5

У третій кваліфікації до трійки переможців приєднаються представники Франції, Росії, Португалії, України та Бельгії. Вони утворюють чотири пари. Припустимо, далі пройдуть всі фаворити:

Сіяні:
«Бенфіка» (Португалія) – 80,0
«Базель» (Швейцарія) – 71,0
«Динамо» (Київ, Україна) – 62,0
«Ліон» (Франція) – 59,5

Несіяні:
«Бешикташ» (Туреччина) – 57,0
«Аякс» (Нідерланди) – 53,5
«Андерлехт» (Бельгія) – 48,0
«Краснодар» (Росія) – 23,5

Чотири переможці цього етапу у плей-офф раунді розіграють дві путівки в основну сітку. При жеребкуванні там теж буде свій посів. Припустимо, сіяний статус отримають «Бенфіка» та «Базель», несіяний – «Динамо» та «Ліон».

Якщо у кваліфікації виступить Шахтар, він зі своїм коефіцієнтом (81,0) буде серед сіяних на обох етапах.

Як і раніше, для потрапляння у групу представнику України доведеться проходити двох суперників. Якщо український клуб спіткає невдача, він відразу (що після третьої кваліфікації, що після плей-офф) перейде у групу Ліги Європи. Тому, можна сказати, що єврокубкову осінь віце-чемпіон собі гарантував. Як мінімум три клуби у групових етапах єврокубків-2018/19 Україна матиме (плюс чемпіон і володар кубка чи бронзовий призер).

У «Шляху чемпіонів» буде один попередній раунд і чотири кваліфікаційні, за підсумками яких до групи ЛЧ, потрапляє чотири клуби. Всі ті, що вибули у цій гілці учасників (причому на будь-якому етапі) також отримають шанс домогтися успіху у Лізі Європи.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: