Кубок світу. Йоганнес Бьо завдає удару Фуркаду на його ж території, українці не здобули балів

Кубок світу. Йоганнес Бьо завдає удару Фуркаду на його ж території, українці не здобули балів
Йоганнес Бьо та Мартен Фуркад. Фото ФБУ

Спринтерську гонку на етапі Кубку світу з біатлону у Франції виграв норвежець Йоганнес Бьо

У п’ятницю, 14 грудня, третій етап Кубку світу з біатлону сезону-2017/18 у французькому Ансі продовжився спринтерською гонкою у чоловіків. Усі прихильники цього виду спорту були в очікуванні боротьби братів Бьо та Мартена Фуркада.

Україні розраховувати на високі місця у цій гонці, на жаль, не доводилося, адже чоловіча команда виступала в Ансі неосновним складом. Лідери збірної, нагадаємо, проводять збір в австрійському Обертілліасі. Тому очікувати повторення успіху попереднього старту, де Віта Семеренко стала бронзовою призеркою, точно не варто було.

Першим з фаворитів гонки дістався до першого вогневого рубежу Тар’єй Бьо. Проте одна незакрита мішень фактично позбавила його шансів на перемогу. Крім того, потім на трасі норвежець ще й упав, перечепившись об лижі. Усе це означало, що це був не день Тар’єя. А ще одне штрафне коло на стійці відкинуло його на 48-му підсумкову сходинку.

Тому вся боротьба розгорнулася між Мартеном і Йоганнесом. Молодший з братів Бьо на першому колі виграв у Фуркада три секунди. А на стрільбищі більше затримався француз, у якого, до речі, пройшов габарит – був близький до штрафного кола він. Саме тому Йоганнес вирушив на друге коло, маючи вже вісім секунд переваги. Інші біатлоністи програвали Бьо 17 секунд і більше.

Йоганнес відбарабанив точно і на другому вогневому рубежу. Лише перед останнім пострілом норвежець дозволив собі перевести подих. Бьо без вагань кинувся на останній відтинок і, очевидно, чекав підказок від тренерів на трасі, які мали повідомити, чи закрив усі свої мішені Фуркад.

А Мартен не помилився. Проте знову програв своєму головному конкуренту на стрільбищі, тому вирушив на останнє коло, відстаючи на майже 15 секунд. Хотілося побачити реальну боротьбу за перше місце. Але її не сталося... Фуркад ходом поступався Йоганнесу, який, здавалося, завершальний відтинок пролетів, а не пройшов на лижах. Боротьба завершилася ще за 1.5 км до фінішу, коли відставання француза склало 18 секунд.

А от за третє місце на п’єдесталі та потрапляння у квіткову церемонію боротьба була щільнішою. Справа у тому, що під час гонки майже не було вітру, тому багато спортсменів закрили всі мішені, а це означало, що найвище піднявся б той, хто буде найшвидшим на трасі.

І тут сталася сенсація. Маловідомий Антонен Гігонна фактично в одні ноги з лідерами пройшов вирішальне коло. А два нулі у графі «штраф» підняли цього француза на третє місце п’єдесталу пошани. На сім секунд Антонен перевершив результат Сімона Шемппа, який, напевно, вже і не думав, що його хтось може випередити з пізніх номерів.

Щодо українців, то надії на потрапляння хоча б в очкову зону почали танути вже на перших кілометрах дистанції. Наші співвітчизники синхронно програли лідерам ходом на першому колі більше 40 секунд. Так само синхронно вони промахнулися по одному разу кожен на стрільбі лежачи. А Андрій Доценко і взагалі записав собі у пасив три штрафні кола, після чого став одним з аутсайдерів гонки.

Перед стійкою українці перебували у дев’ятому та десятому десятках... І лише вдала стрільба дозволила Руслану Ткаленку у підсумку потрапити у гонку переслідування, яка відбудеться у суботу. Олександр Жирний, Андрій Тищенко та Максим Івко також були точними на другому вогневому рубежу, але швидкість була далеко не такою, щоб розраховувати на додатковий виступ в Ансі.

drf6uoiwsaavysb

Йоганнес Бьо та Мартен Фуркад вітають один одного

Кубок світу з біатлону сезону-2017/18

Етап в Ансі, Франція

Чоловіча спринтерська гонка, 10 км

1. Йоганнес Бьо (Норвегія) (0+0) – 22:16.9
2. Мартен Фуркад (Франція) (0+0) - +21.1
3. Антонен Гігонна (Франція) (0+0) - +34.7
4. Сімон Шемпп (Німеччина) (0+0) - +41.8
5. Сімон Дестьйо (Франція) (0+0) - +45.7
...60. Руслан Ткаленко (Україна) (1+0) - +2:26.7
...78. Олександр Жирний (Україна) (1+0) – 3:01.5
...79. Андрій Тищенко (Україна) (1+0) - +3:03.7
...89. Максим Івко (Україна) (1+0) - +3:26.9
...98. Андрій Доценко (Україна) (3+1) - +4:19.3

«Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Юлія Джима. Фото ФБУ
Юлія Джима потрапила у квіткову церемонію у гонці переслідування на етапі у Гохфільцені
У Росії відібрали право проведення етапу Кубку світу з біатлону
У Росії відібрали право проведення етапу Кубку світу з біатлону
Урош Велепец і Віта Семеренко. Фото ФБУ
Сестри Семеренко піднімаються у загальному заліку Кубку світу, Джима – опускається
Йоганнес Бьо
Йоганнес Бьо виграє індивідуальну гонку в Естерсунді та кидає виклик Мартену Фуркаду
Юлія Джима. Фото ФБУ
Джима опустилася в індивідуальних заліках після спринту на етапі у Гохфільцені
Йоганнес Бьо. Фото Федерації біатлону України
Йоганнес Бьо та Норвегія захопили лідерство у заліках Кубку світу
Віта Семеренко. Фото ФБУ
Віта Семеренко здобула бронзову нагороду у спринті на етапі Кубку світу у Франції (відео)
Біатлоністка Варвинець пропустить сьогоднішню гонку на етапі Кубка світу
Біатлоністка Варвинець пропустить сьогоднішню гонку на етапі Кубка світу
Емільєн Жаклін став переможцем дебютної гонки
Українські біатлоністи провалили дебютний спринт сезону на етапі Кубка IBU
Дата публікації новини: