Як у Росії закривають очі на футбольний расизм, або Що не так з вухами у Мутка?

Як у Росії закривають очі на футбольний расизм, або Що не так з вухами у Мутка?

Президент РФС Віталій Мутко вважає, що у російському футболі немає расизму. А факти вказують на протилежне

Очільник російського футболу Віталій Мутко струсонув інтернет простір своєю заявою, що у країні, яка розпочала війну проти України, немає футбольного расизму. Президент Російського футбольного союзу (РФС) послався на невідомі «висновки міжнародних інституцій», які нібито і сповістили про відсутність подібної проблеми у Росії.

А фраза Мутка «Який у Росії расизм? Ми же тут живемо і бачимо, що цього немає» може стати і взагалі крилатою. Як мінімум, дивно чути такі слова від людини, яка ще кілька місяців тому стверджувала, що футбольний расизм є у всьому світі, зокрема і в Росії.

«У нас багато іноземних гравців, вони грають у різних клубах. І це не проблема однієї Росії, це проблема всього світу. ФІФА бореться з расизмом. Ми будемо у цьому її підтримувати. Ця проблема і в Європі зараз актуальна», - сказав у червні 2017 року Мутко. Чи Росія, на його думку, це не Європа?

Проходить менше чотирьох місяців, і президент РФС уже відхрещується від будь-якого расизму у російському футболі. А заявляє він про це, між іншим, після того, як УЄФА відкриває дисциплінарну справу по відношенню до московського «Спартака» за підсумками матчу 2-го туру Юнацької ліги з «Ліверпулем» якраз за расизм. Англійський клуб подав скаргу в УЄФА на те, що молодий форвард команди Боббі Адеканьє піддався расизму («кричали про мавп») з боку уболівальників російського клубу.

Мутко скільки завгодно може розповідати, що «це – одиничні випадки у російському футболі». «Главком» же на фактах доводить супротивне.

2368106

«Он там расизм! М'якотілий УЄФА, де дискваліфікація?» Банер вболівальника «Сіті» в підтримку Яя Туре

Лютий 2014 року

УЄФА покарав московський ЦСКА проведенням одного домашнього єврокубкового матчу при порожніх трибунах за прояв уболівальниками расизму під час поєдинку Ліги чемпіонів проти чеської «Вікторії» 10 грудня 2013 року.

Тоді фанати «червоно-синіх» демонстрували расистські й ультраправі символи. ЦСКА довелося провести один матч під егідою УЄФА при порожніх трибунах і заплатити штраф у 50 тисяч євро.

Як тоді зазначалося, УЄФА змушений був вдатися до таких жорстких санкцій, адже ЦСКА вже був покараний за прояв расизму фанатами під час матчу групового етапу Ліги чемпіонів того ж розіграшу проти «Манчестер Сіті». Фанати московського клубу образили чорношкірого півзахисника англійської команди Яя Туре. Після того випадку УЄФА закрив на наступний матч тільки одну трибуну стадіону ЦСКА.

Були навіть розмови, що московський клуб відсторонять від єврокубків на певний час, але до цього не дійшло.

Вересень 2014 року

Фанати московського ЦСКА на своєму не зупинилися і влаштувати безлади на матчі Ліги чемпіонів проти італійської «Роми» у Римі.

Під кінець поєдинку, коли російська команда програвала з розгромним рахунком, вболівальники з Росії спочатку почали закидати італійських фанатів палаючими фаєрами, а потім деякі з фанатів армійського клубу спробували прорватися на сусідній сектор, в результаті чого зав'язалася бійка зі стюардами, які працюють на арені. Після цього на сектор з російськими вболівальниками ввели загін спеціального призначення.

Цілком можливо, що і на цьому б поєдинку УЄФА у підсумку знайшов би ті самі расистські й ультраправі символи. Проте вистачило і безладів, за які клуб покарали трьома матчами без глядачів у єврокубках.

Вересень 2016 року

Цього разу «відзначилися» фанати ФК «Ростов». УЄФА закрив на один матч у єврокубках одну з трибун стадіону «Олімп-2» у Ростові-на-Дону за расистську поведінку вболівальників на матчі «Ростов» - «Аякс» (Нідерланди) 24 серпня.

Расистська поведінка проявилася у вигуках, які нагадували мавпяче ухання. На 45-й хвилині матчу суддя попередив, що якщо расистські інциденти будуть продовжуватися, матч може бути зупинений.

А вже під час наступного матчу Ліги чемпіонів, тепер уже з нідерландським ПСВ, на поле стадіону «Олімп-2» кинули банан. Як тоді повідомлялося, вболівальники спробували виправдатися, що ніхто з них і не думав ображати футболістів. А заморський фрукт, нібито випадково потрапив на газон, і це частина якогось фанатського перформансу.

«Ростов», до речі, тоді за цей банан не покарали. Очевидно, якось вдалося переконати представників УЄФА. Але факт прояву расизму залишається фактом.

_1

Банан у Ростові-на-Дону

Липень 2017 року

І зовсім свіжий приклад. Фанати «Спартака» під час матчу за Суперкубок Росії проти «Локомотива» вигукували образи на адресу воротаря суперника Гільєрме.

Справа у тому, що Гільєрме, який народився у Бразилії, отримав російське громадянство та навіть дебютував за національну команду Росії.

«Банана-банана-мама, «навіщо» (оригінал було замінено, - прим.) російській збірній мавпа?», - було чутно з трибуни у тому поєдинку.

Кричалка про Гільєрме (УВАГА! Ненормативна лексика)

Віталій Мутко може і надалі жити у паралельному вимірі, де і справді расизму у сучасному футболі не існує. Або ж не чути своїми вухами реальні речі. А факти то брехати не стануть.

Як би там не було, що би там не заявляв керманич РФС, на що не закривав би вуха, а на «Спартак», з інциденту з яким «Главком» і розпочав дану публікацію, очікує серйозне покарання. Справа у тому, що фанати клубу відзначилися й у 1-му турі Ліги чемпіонів-2017/18, коли у Словенії під час матчу з «Марибором» ледь не влучили петардою у головного арбітра. Московський клуб був оштрафований на 60 тисяч євро, а фанатів не пустять на матч Ліги чемпіонів у Севільї.

Санкції за расизм будуть застосовані у залежності від того, що делегат УЄФА та арбітр написали у своїх рапортах. Справа загрожує «Спартаку» частковим закриттям трибун. Порушено статтю 14 "Расизм, інша дискримінаційна поведінка та пропаганда", у якій ідеться, що якщо були образи людини за кольором шкіри, расовою, релігійною чи етнічною ознаками, то відповідальна сторона буде покарана мінімум частковим закриттям трибун. За повторне порушення піде більш суворе покарання – матч за закритими дверима. За подальше порушення – кілька ігор без глядачів.

І в цій країні, нагадаємо, пройде фінальна частина футбольного Чемпіонату світу 2018 року...

Ярослав Твардовський, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: