У Вінниці знайшли таємні ходи ченців. Фоторепортаж з підземелля

У Вінниці знайшли таємні ходи ченців. Фоторепортаж з підземелля

На території монастиря у Вінниці утворилося провалля і там виявили старовинні підземні ходи

На території художнього музею у Вінниці утворилося провалля в землі, в якому було виявлено старовинні підземні ходи, що ведуть від тодішнього монастиря домініканців. Зараз на цьому місці розташовано Спасо-Преображенський кафедральний собор УПЦ МП.

За словами співробітників музею, земля під асфальтом просіла 13 березня. У той момент на цій ділянці стояв автомобіль, який майже потрапив під землю.

Коли автомобіль відтягнули, вдалося розгледіти глибокі та протяжні підземні ходи, що ведуть до паркану собору. Там вони впираються в старовинний льох, що зараз використовується церковниками для господарських потреб. Загальна протяжність виявленої частини підземного ходу – щонайменше 18 метрів.

Як пояснив у коментарі директор Центру історії Вінниці Олександр Федоришен, очевидно йдеться про підземні ходи, що були споруджені при будівництві домініканського монастиря у 30-40-их років 17-го століття – ще до повстання Богдана Хмельницького. Вочевидь, ці «тунелі» використовувалися монахами для господарських потреб.

Найпевніше, провалля утворилося під дією тривалих опадів. Працівники музею розповідають, що багато років тому неподалік від цього місця вже провалювалася земля та було видно входи в інші тунелі. Однак наразі вони засипані землею та заасфальтовані. У кількох метрах від провалля нещодавно з’явилося ще одне: у ньому можна побачити викладений цеглою старовинний колодязь.

Як зазначає Федоришен, дослідники архітектури, дослідники Мурів і раніше фіксували тут невеличкі провалля. На його переконання тут необхідно продовжувати археологічні дослідження та думати над концепцією їхнього подальшого використання.

«Не кожне місто в Україні може похвалитися подібного роду спадщиною. Для Вінниці це один з таких дуже цікавих об’єктів, але й тривожних дзвіночків: для того, щоб не було ніяких наслідків у подальшому, комплексно займатися цим питанням, а передусім створити якісь накриття, аби волога зараз сюди не потрапила».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: