Польща купує у США 32 новітні винищувачі F-35

Польща купує у США 32 новітні винищувачі F-35
Поява F-35 в Польщі сприятиме тому, що російську тінь буде усунуто - заявив глава уряду Польщі

Американські літаки мають замінити пострадянські МіГ-29

Польща підписала із США угоду про закупівлю 32 винищувачів п’ятої генерації F-35 разом із тренувальним та логістичними пакетами.

Угоду від польської сторони підписав міністр національної оборони Маріуш Блащак у присутності президента Анджея Дуди і прем’єр-міністра Матеуша Моравецького, а також посла США в Польщі Джорджет Мосбахер і представників компанії-виробника літаків Lockheed Martin, повідомляє Укрінформ.

«Це дуже важливий день для польської військової авіації, пілотів винищувачів, для безпеки Польщі й цієї частини Європи», - заявив президент Польщі Анджей Дуда на церемонії підписання у польському Дембліні, де розміщується навчальний центр Повітряних сил Польщі.

Він наголосив, що Польща є надійним партнером НАТО і серйозно ставиться до виконання 5-ї статті Вашингтонського договору про колективну оборону.

За його словами, це один з найбільших контрактів у польській армії.

У свою чергу прем’єр-міністр Моравецький наголосив, що завдяки купівлі цих літаків Польща «намагається позбутися довгої російської тіні, яка домінувала в цій частині Європи».

Він зауважив, що, попри виведення російських військ з Польщі на початку 1990-х років, на озброєнні польської армії ще залишалися літаки радянського/російського виробництва МіГ-29 та Су-22.

«Поява F-35 в Польщі сприятиме тому, що російську тінь буде усунуто», - констатував Моравецький.

Натомість міністр Блащак зазначив, що він обіцяв завершити пострадянську епоху у Повітряних силах Польщі - і зробив це. За його словами, перші літаки F-35 Польща отримає через чотири роки.

Польща торік звернулася до США з пропозицією купівлі 32 винищувачів п’ятого покоління F-35 Lightning II за програмою «Harpia». Американські літаки мають замінити пострадянські МіГ-29.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: