Зонд Parker вперше зблизився з Сонцем

Зонд Parker вперше зблизився з Сонцем

Parker пролетів на відстані близько 24 мільйонів кілометрів від Сонця

Сонячний зонд Parker пролетів на відстані близько 24 мільйонів кілометрів від нього зі швидкістю понад 343 тисяч кілометрів на годину. Зонд не тільки зібрав наукові дані, а й поставив нові рекорди — за швидкістю руху серед штучних об’єктів і близькість до Сонця.

31 жовтня 2018 року Parker почав своє перше зближення з Сонцем, тепер він пройшов перигелій на відстані близько 24 мільйонів кілометрів від зірки, рухаючись зі швидкістю близько 95 кілометрів на секунду. А отже Parker побив рекорд апарату Helios-B, який підлітав до зірки на 43,5 мільйона кілометрів в 1976 році.

Зонд зокрема став найшвидшим з усіх космічних апаратів, випередивши автоматичну станцію Juno, максимальна швидкість якої сягала близько 73 кілометрів на секунду. При цьому зонд перебував в екстремальних умовах, зокрема сильне нагрівання, вплив заряджених частинок і випромінювання від зірки. Від яких його наукові прилади захищають система охолодження і теплозахисний щит.

Під час зближення і проходження перигелію зонд виконував наукову програму в автономному режимі, після чого передав, що всі наукові інструменти та системи безпечно пережили зближення і працюють в штатному режимі.

Зонд Parker розробляли з 2008 року та отримав свою назву на честь американського астронома Юджина Паркера, який в 1958 році опублікував статтю, передбачити наявність сонячного вітру — потоку високоенергетичних заряджених частинок, що безперервно випускаються Сонцем. Апарат призначений для вимірювання основних характеристик сонячного вітру і сонячної атмосфери уздовж своєї траєкторії, досліджень електромагнітних полів поблизу Сонця і процесів, що йдуть в його зовнішніх шарах.

Зонд запустили 13 серпня 2018 року, а за місяць він передав на Землю перші дані з кожного зі своїх чотирьох наукових інструментів і сфотографував нашу планету. За планом процес зближення із зіркою триватиме сім років — з кожною новою орбітою (всього їх 24) апарат наближатиметься до світила. Найближче до Сонця зонд має підлетіти в середині грудня 2024 року, коли Parker опиниться на відстані близько 9-10 сонячних радіусів (близько шести мільйонів кілометрів) від зірки. Це в сім разів ближче, ніж перигелій орбіти Меркурія, і ще жоден космічний апарат не підбирався настільки близько до Сонця.

Останнє зближення з Сонцем запланували на 2025 рік. Зонд повинен буде пролетіти всього в 6,16 мільйона кілометрів від поверхні зірки. При тому, що нинішній рекорд — 27 мільйонів кілометрів. Саме на такій відстані від зірки пролетіла німецько-американська місія Helios в 1976-му.

Як стверджують представники NASA, отримані під час місії дані можуть істотно допомогти поліпшити розуміння Сонця і космічної погоди.

Раніше повідомлялося, апарат Parker Solar Probe стартував на ракеті-носії Delta IV Heavy з космодрому на мисі Канавералу штаті Флорида. Космічна місія вартістю 1,5 мільярда доларів передбачає, що зонд у жовтні пролетить повз Венеру, а в листопаді наблизиться до Сонця.

Планується, що Parker Solar Probe протягом семи років має здійснити 24 такі наближення - на відстань до 6 мільйонів кілометрів від поверхні Сонця, де температура сягає близько 1300 градусів за Цельсієм.

У вересні зонд NASA передав перший знімок корони Сонця

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: