Хто вбив ведмедя? Скандал у Швейцарії: прокурора країни підозрюють у роботі на Москву

Хто вбив ведмедя? Скандал у Швейцарії: прокурора країни підозрюють у роботі на Москву
Міхаель Лаубер очолює прокуратуру Швейцарії останні вісім років

Міхаеля Лаубера і його підлеглого Вінценца Шнелля підозрюють у корупційних зв'язках з російською владою

У Швейцарії вперше в історії призначено парламентське слухання щодо оголошення імпічменту федеральному прокурору Міхаелю Лауберу, якого підозрюють в корупційних зв'язках з російською владою. Про це повідомляє Радіо Свобода.

Зазначається, що Лаубер очолює прокуратуру Швейцарії останні вісім років.

Згідно з матеріалами, заснованими на судових документах що опублікувала «Нова газета», радник глави швейцарської прокуратури Вінценц Шнелль в період з 2014-го до 2017 року неодноразово неформально їздив до Росії, де разом з високопоставленими співробітниками російської прокуратури, в тому числі з нині покійним заступником генпрокурора Саком Карапетяном, брав участь в незаконному полюванні на Камчатці, відпочивав в Ярославській області, вечеряв в ресторанах і приймав подарунки.

Приблизно в цей же період швейцарська прокуратура відмовилася порушувати кримінальну справу проти синів генпрокурора Росії Юрія Чайки, які, згідно з розслідуванням Олексія Навального і «Нової газети», відмивали бюджетні гроші через швейцарську нерухомість, і припинила справу про відмивання грошей проти колишнього міністра сільського господарства Росії Олени Скринник і її знайомих.

Шнелль також підозрюють в тому, що він допомагав блокувати розслідування загибелі в російській в'язниці юриста Сергія Магнітського, який викрив розкрадання російського держбюджету на $230 мільйонів, більшість з яких пройшли через швейцарські банки і фірми. Зазначається, що радник Міхаеля Лаубер міг їздити до Росії з метою підготуватися до агресивного допиту Андреаса Гросса, призначеного Радою Європи доповідачем у справі Магнітського, і зібрати контраргументи проти його позиції.

Також відомо, що радник глави швейцарської прокуратури мав неофіційні контакти з російським адвокатом Наталією Весельницькою - вона представляла інтереси бізнесмена Дениса Кацива, внесеного США до «списку Магнітського», і входила в коло осіб, підозрюваних у втручанні в американські вибори.

Згідно зі свідченнями співробітників прокуратури, навіть коли Шнелль літав до Росії офіційно, в рамках правового співробітництва між країнами, він справно надавав матеріали розслідувань, що цікавлять російську сторону, але сам не привозив з Росії нічого значущого.

Судова комісія швейцарського парламенту підозрює, що глава прокуратури країни Міхаель Лаубер не тільки міг бути в курсі неофіційних контактів свого підлеглого з російською владою, але, можливо, і сприяв їм. Відомо, що в 2014 році Лаубер і Шнелль разом каталися на теплоході на озері Байкал з тодішнім заступником генпрокурора Росії Карапетяном. Пізніше Карапетян загинув під час незаконного вертолітного полювання.

Як пише Reuters, слухання відбудеться 20 травня. Головний пункт звинувачення на адресу Лаубера - серйозні порушення, допущені під час розслідування корупції у всесвітній федерації футбольних асоціацій (ФІФА), штаб-квартира якої розташована в Швейцарії.

13 травня видання Swissinfo повідомляло про те, що швейцарська прокуратура збирається передати Москві якусь важливу інформацію, пов'язану з розслідуванням смерті Сергія Магнітського. З критикою дій прокуратури виступив фінансист Вільям Браудер, один з ініціаторів прийняття «закону Магнітського» - він застеріг швейцарську прокуратуру від співпраці з Кремлем.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: