Дослідити крижану рибу, криль, китів і паразитів – українські науковці вирушили на Південний океан

Дослідити крижану рибу, криль, китів і паразитів – українські науковці вирушили на Південний океан
Під час експедиції буде працювати програмно-апаратний комплекс «Ферібокс»
Фото з відкритих джерел

Дослідниці Каріна Вишнякова та Юлія Іванчикова до березня 2021 року працюватимуть на українському траулері «Море Содружества»

Українські науковиці 8 грудня вирушили в експедицію, під час якої упродовж трьох місяців досліджуватимуть Південний океан. Про це повідомляє Національний антарктичний науковий центр.

Команда має чотири цілі експедиції:

  • вивчення просторового розподілу китів і поповнення фотокаталогу, який започаткували на станції «Академік Вернадський» у 2018 році;
  • відібрати зразки з крижаної риби для вивчення вмісту стійких органічних забруднювачів у її тканинах. За підсумками досліджень ЄС може заборонити деякі пестициди та продукти фарміндустрії, що забруднюють Світовий океан;
  • досліджувати відмінності біохімічного складу антарктичному крилі у різних районах;
  • вивчення біорізноманіття паразитів промислових риб для того, щоб з'ясувати, як вони впливають на динаміку популяції риб.

Під час експедиції буде працювати програмно-апаратний комплекс «Ферібокс». За його допомогою одночасно вимірюються 14 фізичних, хімічних і біологічних характеристик морського середовища.

План українських науковцівПлан українських науковців

За показниками цього апарату українські дослідниці визначатимуть, звідки взяли зразки крижаної риби чи крилі. Українські вчені поновили вивчення Південного океану у 2018 році, тоді це була перша така поїздка української делегації за останні 17 років.

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: