Європол потрапив у скандал із великою базою даних: деталі

Європол потрапив у скандал із великою базою даних: деталі
Європол має стерти великий обсяг даних
фото з відкритих джерел

Поліцейський орган ЄС звинувачують у незаконному зберіганні інформації

Поліцейське агентство ЄС, Європол, буде змушене видалити значну частину величезного сховища особистих даних, які, як було встановлено органами блоку із захисту даних, були зібрані незаконно. 

Безпрецедентний висновок Європейського інспектора із захисту даних (EDPS) стосується того, що експерти з конфіденційності називають «великим ковчегом даних», що містить мільярди точок інформації. Конфіденційні дані в ковчезі були зібрані з звітів про злочини, зламані з зашифрованих телефонних служб і взяті від шукачів притулку, які ніколи не були причетні до злочинів.

Відповідно до внутрішніх документів, з якими ознайомився Guardian, кеш-пам’ять Європолу містить щонайменше 4 петабайти, що еквівалентно 3 м CD-ROM або п’ятій частині всього вмісту Бібліотеки Конгресу США. Прихильники захисту даних кажуть, що обсяг інформації, що зберігається в системах Європолу, є масовим стеженням і є кроком на шляху до того, щоб стати європейським аналогом Агентства національної безпеки США (АНБ), організації, чиє таємне шпигунство в Інтернеті було виявлено інформатором Едвардом Сноуденом.

Серед квадрильйонів байтів, які зберігаються, є конфіденційні дані щонайменше про чверть мільйона нинішніх або колишніх підозрюваних у тероризмі та серйозних злочинах, а також про безліч інших людей, з якими вони контактували. Він був накопичений органами національної поліції за останні шість років у серії дампів даних із невідомої кількості кримінальних розслідувань.

Наглядовий орган наказав Європолу стерти дані, які зберігалися понад шість місяців, і дав йому рік, щоб розібратися з тим, що можна законно зберігати.

Європол заперечує будь-які правопорушення та каже, що наглядовий орган може непрактично тлумачити чинні правила: «[Положення] про Європол не було задумано законодавцем як вимога, яку не може виконати контролер даних [тобто Європол] у практика».

Європол працював з EDPS, щоб «знайти баланс між безпекою ЄС і безпекою його громадян, дотримуючись найвищих стандартів захисту даних», повідомило агентство.

Раніше Європол почав операцію з пошуку російських підсанкційних активів.

Читайте також: Скандал навколо «контрабанди зброї з України»: Європол виступив з заявою

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: