Олександр Олійник: Число контрактників в нашій армії зростає на 1-1,5% щомісяця

Олександр Олійник: Число контрактників в нашій армії зростає на 1-1,5% щомісяця

Перший замміністра оборони про контрактну армію та гроші, які потрібні для неї

В Міністерстві оборони в черговий раз активно взялися за реформування збройних сил – зокрема, за впровадження контрактної служби. Найманцям вже навіть запропонували цілу низку стимулів: від забезпечення службовим житлом до права на безкоштовну вищу освіту. Зміни мають відбутись до 2017 року. Чим закінчиться чергова затія української влади з реформою війська, ще невідомо. Самі чиновники від оборони бравурно називають дату останнього строкового призову, а після цього сором’язливо намагаються зробити так, щоб ця інформація не тиражувались. Очевидно, що впевненості в планах ні в кого немає.

Тим не менше, про скорочення війська, етапи переходу на контракт, а також про бюджет армії на 2013 рік в інтерв’ю «Главкому» розповів перший заступник Міністра оборони України Олександр Олійник. Розмова була записана напередодні сьогоднішнього свята Захисника Вітчизни.

Олександре Миколайовичу, цього тижня Міністерство оборони презентувало «Білу книга – 2012», що розповідає про результати роботи військового відомства за рік, та комплексну програму по реформуванню та розвитку Збройних Сил до 2017 року. Коли конкретно плануєте розпочати її реалізацію?

В найближчі дні вона буде обговорена на колегії Міністерства оборони і прийнята за основу для того, щоб подавати до уряду на погодження. І після того, як вона буде прийнята Кабміном і затверджена рішенням президента, ми приступимо до її реалізації.

Якщо говорити про перехід військових сил на контрактний принцип комплектування. Що для цього потрібно, перш за все?

Для того, щоб в найближчі роки перейти на контрактну службу, має бути сформований «кістяк», кількість контрактників має бути доведена приблизно до 65 тисяч військовослужбовців, а згодом на цей «кістяк» буде нарощено «м’язи», загальна кількість особового складу до 2017 р. доведена до 110 тисяч.

Як буде проходити цей перехід? Якщо говорити про етапи по роках.

Цієї осені буде останній призов. І оскільки термін служби для призовників – один рік, то фактично вже в 2014 році восени у нас не буде чергового набору призовників. За цей рік ми будемо проводити достатньо широкомасштабні роботи з підбору і укладанню контрактів з призовниками.

Міноборони пообіцяло стимулювати контрактників збільшенням грошового утримання, забезпеченням службовим житлом і наданням права на безкоштовну заочну форму навчання у вузах. Вважаєте цей стимул подіє?

Грошове утримання – це основний стимул. З нього все починається.

Але, щоб людина виконувала обов’язки в Збройних Силах, її потрібно забезпечити відомчим житлом. Звичайно, якщо мова йде про його повноцінне перебування, ми одразу розглядаємо питання забезпечення не просто гуртожитками. Ми думаємо про тих військовослужбовців, які будуть мати родини. І ми будемо проводити політику з забезпечення їх сімейними гуртожитками, сімейним відомчим житлом. Це завдання номер два, яке ми маємо вирішити, переводячи збройні сили на контрактну основу. Третє - питання соціального захисту. Це можливість навчатися, лікуватись, проходити профілактичні заходи в наших військових санаторіях, пенсійне забезпечення, можливість отримати постійне житло. І четверте, найголовніше - це зміна самого укладу військової служби, інтенсифікація бойової підготовки та зростання кількості годин практики військових.

Звідки плануєте брати на все це кошти?

Питання забезпечення житлом військовослужбовців та працівників збройних сил – найбільш болюче. В черзі – близько 44 тисяч. Це враховуючи чергу і безпосередньо в Міністерстві оборони, і в місцевих органах влади, тих військовослужбовців, які звільнилися із збройних сил. Міністр оборони безпосередньо опікується цим питанням. Сьогодні відпрацьовуються всі необхідні зміни до законодавства, які дозволять реалізовувати надлишкове майно Збройних Сил разом із землею через систему публічних і відкритих аукціонів, з поетапним контролем громадськості. І ці кошти будуть іти виключно на забезпечення житлом військовослужбовців, що звільняються із Збройних Сил, з одного боку, та на забезпечення відомчим житлом тих військовослужбовців, які будуть служити в Збройних Силах, з іншого.

За рахунок реалізації армійського майна планується протягом двох-трьох років отримати додаткові надходження в держбюджет в сумі до 6 мільярдів гривень. Але цього замало.

За попередніми підрахунками, цих коштів вистачить для того, щоб суттєво зняти напругу і відсотків на 50% одразу забезпечити житлом військовослужбовців. Але ж ще буде скорочення.

Плюс, ми ж базуємося на граничних показниках, затверджених Кабінетом міністрів постановах, базуємося на формуванні бюджету на кожен рік.

Тобто держава готова фінансувати цю програму?

З одного боку, грошове утримання або додаткові кошти для забезпечення контрактників, звичайно, необхідні, і вони будуть збільшені.

Але з точки зору повного фінансового балансу, який буде лягати на бюджет держави і бюджет Міністерства оборони, це буде складатися з багатьох складових. Деякі затрати будуть суттєво зменшені. Розрахунки, проведені сьогодні і науковцями і військовими практиками, свідчать, що в цілому суттєвих збільшень і навантажень на державний бюджет після повного переходу на контрактну армію не буде.

Міноборони, взагалі, задовольняє бюджет на 2013 рік? Показники минулорічного були сприйняті міністерством позитивно.

Бюджет на 2012 рік ми оцінювали позитивно, і по факту приріст цього бюджету склав 2,1 мільярди гривень. Це був суттєвий додаток порівняно з бюджетом 2011 року.

Але бюджет на 2013 рік нас не задовольняє. Ми проводимо всі заходи при підтримці президента і очікуємо, що за підсумками першого кварталу, принаймні, першого півріччя поточного року збільшення бюджету Міністерства оборони.

Бо зараз там зменшені кошти по відношенню до того прогнозного показника, який був затверджений Кабінетом міністрів, як проект бюджету на 2013 рік.

Давайте ще трохи докладніше про реформування. Вже можете назвати ті частини, які будуть розформовані? На кінець минулого року в українській армії нараховувалось 184 тисячі службовців. Скільки буде в 2017 році?

Якщо колегією Міноборони буде затверджена та проектна чисельність, на яку ми орієнтуємося на підставі розробленої програми реформування та розвитку Збройних Сил, то цифра буде складати близько 110 тисяч.

Перш за все, будуть реформуватися органи управління – для оптимізації по чисельності, будуть скорочені військові органи, що займаються забезпеченням. А бойові частини, навпаки, будуть зберігатися, як одиниці, і будуть наповнюватися більшою чисельністю. Бо вони фактично забезпечують і будуть забезпечувати оборонну здатність держави. Військовослужбовці тилових частин, що будуть розформовуватися, заохочуються перейти до бойових частин, де вони пройдуть перепідготовку і продовжать службу на контракті.

А резервісти?

Якщо говорити про заходи, які мають прийматися Збройними Силами для забезпечення обороноздатності держави з точки зору роботи з резервістами, то, звичайно, цей напрямок роботи залишається. Він буде фінансуватися, і надалі буде ще більш дієвим чином організований. Ми будемо більш ефективно працювати з резервістами. Як і посилювати виховно-патріотичну роботу у суспільстві та військових частинах.

Що буде з тими військовослужбовцями, які підпадуть під скорочення? Будете одразу відправляти всіх на пенсію?

Левова частина скорочення припадає, дійсно, на таких військовослужбовців, які будуть виходити на пенсію протягом п’яти років. Друга частина – за рахунок припинення призову фактично вже з 2014 року.

Для всіх інших за дорученням президента і уряду буде розроблений додатковий способи соціального захисту, соціальні програми адаптації військовослужбовців. Вони будуть проходити спеціальні підготовчі заходи для того, щоб мати реальну можливість адаптуватися в цивільному житті.

Спрогнозуйте, якою буде середня зарплатня військовослужбовця в 2017 році?

Починаючи з 2013 року планується збільшення грошового утримання до двох разів для тих категорій військовослужбовців, які в минулому році не отримали такого грошового підвищення. Скажімо, якщо молодий лейтенант по закінченню вищого учбового закладу приступає на службу на посаді командиру взводу, то його оклад зараз складає близька 1600 гривень. Відповідно – треба помножити суму в два рази, і ми вийдемо на ту середню заробітну плату, яка сьогодні є в середньому по Україні.

Гадаю, що відносно того, що є на сьогоднішній день, і враховуючи фінансові можливості держави, це вже немалий успіх.

Пропонується, що військовослужбовці будуть звільнені від несення караулів, нарядів – ці обов’язки перекладуть на організації, що будуть найматися за системою аутсорсінгу. По-перше, це знов витрата коштів. По-друге, як боротися з корупцією, яка може виникнути під час роботи з такими сторонніми компаніями?

Ці питання сьогодні ще пропрацьовуються для вибору найбільш оптимального рішення. Одне можу сказати напевне - контрактники будуть займатися бойовою підготовкою, а не господарством.

Та, презентуючи «Білу книгу», представники Генштабу наголошували, що у нас в принципі не відміняється добровільна служба по призову. Тобто якщо юнаки будуть мати нестерпне бажання служити в Збройних силах один рік, то ніхто їм не буде відмовляти. Певна кількість буде набиратися і, звичайно, що вони тоді будуть використовуватись для виконання допоміжних функцій, таких, як варта і інші.

А в яких, до речі, юридичних стосунках з Міністерством оборони будуть перебувати добровольці?

В таких же, як і зараз. Система воєнкоматів залишиться. Вони ж будуть працювати по набору бажаючих піти на контрактну службу. А якою буде кількість таких бажаючих добровольців – це визначить життя. Сьогодні ми вже бачимо зростання особового складу військовослужбовців на контракті на 1-1,5% щомісяця.

Однак прошу вас пам’ятати, що сьогодні армія переживає найбільш масштабну реформу. Ми створюємо нову армію, нову модель і систему, з гнучкою та ефективною системою управління, мотивації і заохочень, та головне - новою якістю відносин, адже на перший план виходять професійні якості солдат та офіцерів.

Ми зробимо все, аби служба в армії майбутнього була привілеєм, початком кар’єри, професійного та особистого розвитку громадянина та Захисника з великої літери, зі святом якого я хотів би привітати сьогодні всіх захисників Вітчизни.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: