Андрій Тетерук: Деякі депутати з Блоку Порошенка ведуть тонку гру з розхитування ситуації

Андрій Тетерук: Деякі депутати з Блоку Порошенка ведуть тонку гру з розхитування ситуації

«Я казав в обличчя Мельничуку: Сергій, якщо буде доказана твоя вина, то краще, щоб ти відсидів…»

Андрій Тетерук належить до числа тих депутатів, які із зони АТО перейшли на роботу до парламенту. Тетерук потрапив в список «Народного фронту», а після виборів злетів на посаду першого заступника голови депутатської фракції.

В біографії цього депутата є один цікавий факт: він навчався та проходив службу в російській армії, служив на Далекому Сході, але в 1999 році отримав українське громадянство, повернувся до України, де продовжив військову кар’єру. «На той час в мене були внутрішні переконання, що потрібно повертатись сюди», – так після проходження в парламент пояснював він своє рішення.

В Україні майбутній депутат продовжив службу у внутрішніх військах в спецпідрозділі «Ягуар», їздив з миротворчою місією в Косово. Після того, як вийшов на пенсію, отримав другу вищу освіту та став бізнесменом. Тетерук очолив фірму, яка виготовляла паливозаправники, та продавав їх в Росію.

В партійний список Андрій Тетерук потрапив не лише завдяки своїм військовим заслугам. Комбат також мав добрі відносини Арсеном Аваковим, який після Майдану очолив МВС і був одним із лідерів «Народного фронту».

Потрапивши до парламенту на відміну від колег-комбатів Тетерук одразу змінив військову форму на стильні ділові костюми та вишукані краватки. При цьому депутат-новачок доволі самокритичний: перебуваючи на посаді першого заступника голови фракції, він вважає себе не досить досвідченим політиком. Саме тому, Тетерук пробув на посаді координатора коаліції лише місяць. Не вистачило досвіду. Але тепер депутат обіцяє, що наступного разу, якщо йому довірять повноваження координатора, він виконуватиме їх повний строк.

Пане Андрію, зняття недоторканості з депутатів Сергія Клюєва та Сергія Мельничука стало для депутатів тестом. За день до цього голосування ви казали, що зняття недоторканості з Клюєва виконується не за процедурою і що він все одно все оскаржить в суді. (ГПУ підозрює Сергія Клюєва, брата колишнього глави Адміністрації президента Андрія Клюєва, в незаконному заволодінні майном та зловживанні службовим становищем).

Ми дали парламентом згоду на притягнення до кримінальної відповідальності двох народних депутатів – Сергія Клюєва та Сергія Мельничука. На сьогоднішній день юридичних підстав для оскарження нашого голосування або будь-яких наших дій не існує. Ми виконали свою роль і дали можливість ГПУ з’ясувати всі обставини, аби притягнути цих депутатів до кримінальної відповідальності, проводити всі необхідні слідчі дії. Але ми дійсно були здивовані тим, як готувались матеріали ГПУ…

Що саме вас здивувало?

По-перше, якщо виконуючий обов’язки генерального прокурора за день до голосування на регламентному комітеті заявляє, що вони мають беззаперечні докази привласнення (Сергієм Клюєвим) 200 млн гривень з резервного фонду і це є порушенням. Така сума є суттєвою. Але все, що ми отримали у підсумку - це запит на зняття депутатської недоторканності, щодо притягнення до кримінальної відповідальності. Ми цілком розуміли, що Сергій Клюєв мав можливість, уникаючи фізичного затримання і арешту, покинути територію України, тому, що до нього не застосовуються будь-які запобіжні заходи. Навпаки, при обвинуваченні Сергія Мельничука ми мали повний набір санкцій, які могли б використовувати в ГПУ і саме які вона і використала. Тому, щоб урівноважити їх права і зробити більше дієвим застосування нашого дозволу притягувати до кримінальної відповідальності, ми урівняли цих двох народних депутатів в правах (Обидва рішення до депутатів ухвалені з формулюванням "надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата" – ред.). До них обох застосовується зняття депутатської недоторканності і притягнення до кримінальної відповідальності. Якщо діями або бездіяльністю ГПУ не буде доведено вину і будуть не дотримані інтереси країни у судовому засіданні – ми будемо вимагати покарання тих працівників ГПУ, які закладають свідомо помилки в захист державних інтересів, для того, щоб хтось мав можливість уникнути відповідальності.

Щодо Мельничука – він комбат, як і ви. Чи є відчуття солідарності з цим депутатом?

Це достатньо складне питання. Я - командир добровольчого батальйону, Сергій – також командир добровольчого батальйону, у нас є багато спільного. Ми об’єднали довкола себе патріотів, здатних захищати країну. Але з іншого боку, у нас різні погляди на те, як керувати підрозділом. Ми маємо декілька розбіжностей: під час моєї офіцерської кар’єри я чудово розумів, що офіцер, який не займається особовим складом, перетворює людей, які мають зброю, на вбивць, мародерів і злочинців.

На жаль, ми маємо факти, беззаперечні докази того, що саме оточення Сергія Мельничука порушувало закон. Я йому в обличчя це казав: Сергію, якщо буде доведена вина, то краще, щоб ти відсидів і був чесним офіцером до кінця. Це було б між нами особисто сказано.

Мельничук реагував якось на це?

Він казав: нехай доказують, я готовий відповідати. Але він впевнений в тому, що докази проти нього сфальсифіковані. Він заявляв, що не боїться судового переслідування. Саме розслідування покаже, наскільки докази є ґрунтовними і чи дійде справа до обвинувачувального вироку.

Зараз йдуть переговори щодо створення групи «Укроп» у Верховній раді. Близькі до Коломойського депутати запевняють, що у зв’язку з цим «на вихід» готуються ряд парламентарів з БПП , «Народного фронту». Отже, чи є у вашій фракції депутати, які готові полишити її ряди?

На сьогоднішній день жодних розмов про те, що в нас хтось намагається перейти до так званого політичного угрупування «Укроп», я не маю. Я розумію, що деякі люди мають свою систему цінностей, вони можуть змінити свої переконання політичні на грошову винагороду, але я глибоко переконаний, що для них повинен бути яскравим прикладом політичний занепад Олександра Мороза, який отримав те, що захотів за зраду і канув в Лету. Кошти пропадають, а політична ганьба залишається назавжди. Я зараз не бачу перспектив, щоб саме з «Народного фронту» хтось переходив саме в це угрупування.

Депутат від вашої фракції Антон Геращенко раніше виступав із звинуваченням, що представники «Батьківщини» в Раді, а також окремі члени БПП умисно розхитують коаліцію. Що, на вашу думку, є болючою точкою коаліції або її слабкою ланкою?

Саме існування українського парламенту є подразником для керівництва Російської Федерації. Ті кошти, які вони накопичували з продажу нафти та газу вони зараз використовують на руйнування паростків нашого парламентаризму, нашої проєвропейської коаліції. На це використовуються шалені кошти. Ми бачимо, як ті чи інші політики намагаються їх виправдовувати, тобто «окупити вкладені в них кошти». Яскравий приклад – це дії Сергія Капліна, який не обґрунтовано робить інформаційні «вкиди». Майже всі його обвинувачення є беззмістовними, безпідставними. Вони робляться саме для того, щоб розхитати суспільну думку. Коли хтось кричить «зрада» або «тримай злодія», люди це дійсно це боляче переживають. Дуже багато українців гинули за те, щоб Україна стала незалежною державою і кожне обвинувачення високого урядовця, чи простого бійця, який краде обладнання, яке купують на кошти, зібрані громадянами – все це дуже болісно сприймається. За допомогою таких інформаційних «вкидів» і розхитується ситуація.

Окрім Капліна, хто ще є активним «розхитувачем» коаліції?

Дмитро Добродомов, який також підтримував голі обвинувачення пана Гордієнко, колишнього голови Держфінінспекції (в березні Микола Гордієнко, відсторонений голова Держфінінспекції, прозвітував у Раді про корупційні схеми в уряді Арсенія Яценюка – ред.).

Він казав, що саме уряд Яценюка вкрав 7,5 млрд гривень, а коли почали все це розслідувати, то виявилось, що майже 5 млрд – розкрав уряд за часів Азарова, 2,5 млрд – розкрали за тих часів, коли прем’єр-міністром була Юлія Тимошенко. Але це нікому вже не цікаво, тому, що там немає вже обвинувачень саме уряду Арсенія Яценюка. «Ложечки знайшлися, а осад залишився». Саме так намагаються розхитати ситуацію. Я вважаю, що дійсно, є певні негативи і в роботі уряду і в роботі парламенту. Треба робити певні висновки, і тих, хто не виправдовує сподівання, звільняти. Якщо міністр не справляється або за півроку не проводить жодних реформ, – він має піти геть.

Тобто такі депутати із БПП, Каплін і Добродомов зокрема, розхитують…

Ну так. Вони намагаються скомпрометувати дії інших депутатських фракцій в парламенті, викликають подразнення суспільної думки. Це тонка гра на розхитування ситуації. Але, я вважаю, що ми здатні всі проблеми обговорювати на Раді коаліції.

Якщо представники БПП поливають брудом «Народний фронт» та уряд…

То не окрема думка БПП. То є думка окремих депутатів. До речі, ми неодноразово звертались до керівництва фракції БПП з вимогою розглянути беззмістовні заяви народних депутатів Добродомова та Капліна та інших…

Що відповідали на ваше звернення?

Вони розглядають… Але це надзвичайно важливо, тому, що Каплін представляє групу «Удар» в БПП, і це є обговоренням однієї групи в іншій групі.

Як ви оцінюєте свою роботу у складі Ради коаліції? За інформацією наших джерел, коли ви були призначені координатором коаліції, то не змогли справитись зі своїми обов’язками.

Я робив все можливе для того, щоб координувати роботу Ради коаліції. Але була достатньо складна ситуація в коаліції, треба було передати повноваження більш досвідченому політику. Я достроково склав повноваження, передав їх Олегу Березюку («Самопоміч»), який також достатньо зважено повів себе, тому що розумів, що в нього цього досвіду також не багато, як і в мене, і передав повноваження координатора Олегу Ляшку. Жодних фактів, які б свідчили, що я з чимось не справився, немає. Я і Олег Березюк поступилися своєю позицією для того, щоб виграти загальну справу. Коли знову черга дійде до «Народного фронту», я візьму на себе такі обов’язки. Я набираюся досвіду і все більше розумію, як відбуваються політичні події.

Рейтинг партії «Народний фронт», згідно з березневим опитуванням центра «Соціальний моніторинг», знизився до 3,9%. В чому причина такого різкого обвалу?

Це нормально. Ми проводимо реформи. Ми свідомо заявляли, що цей та наступний рік буде надзвичайно важким для України. Дійсно є певні досягнення і певні помилки. Під час будь-яких змін в країні – рейтинг падає в усіх, не лише в «Народного фронту»... В усіх політичних сил, які входять в коаліцію, впав рейтинг. У нас однакова ситуація, бо ми приймаємо непопулярні речі, бо рятуємо економіку країни. Так, ці обмеження – не те, чого хочуть люди. Люди хочуть отримувати пільги, робити менше, а отримувати від країни більше. Але так не буває – це ганебна практика, вона призводить до руйнування економіки. Так у нас ніколи не наступить світле майбутнє.

Ваша фракція відчуває відповідальність за вчинки уряду? Той же розпарений http://glavcom.ua/articles/29458.html арешт Бочковського, який тепер може повернутись у судовому порядку на посаду.

То яскраве свідчення того, що навіть члени Кабінету міністрів можуть бути заарештовані. Іноді затримують, щоб був дійсно резонанс, щоб показати, що є затримання – це піар. Але це добрий піар, який показує кожному чиновнику, який краде кошти з бюджету України, що він буде сидіти в тюрмі. Все.

Піар для кого, для уряду?

Це піар для тих, хто виконує свої посадові обов’язки. Є корупційна складова у чиновника – він повинен бути затриманий належним чином та сісти до в’язниці. Якщо це, звісно, робиться офіційно, а не вночі, як це було при Радянському союзі. Це проводилось так, щоб всі бачили: не можна красти та створювати корупційні схеми. Якщо на цьому обмежиться піар в нашій країні – я буду повністю задоволений, що в нас нарешті піар використовується на благо країни та суспільству.

Ви як керівних в минулому батальйону «Миротворець» як оцінюєте проблему контрабанди в зоні АТО?

Коли я керував підрозділом і знаходився в зоні АТО – з першого дня у нас була установка: ми принципово не допомагали будь-яким незаконним пресуванням громадян або транспорту. Свідченням того, що ця система досі працює – є затримання певного чиновника, який допомагав проходженню вантажів через блокпости, за допомогою бійців спецпідрозділу міліції…

Хто це?

Це поки що закрита інформація, тому, що там проводилась спеціальна операція за допомогою військової прокуратури та співробітників СБУ і бійців батальйону «Миротворець». Вони категорично не сприймали існування контрабандного шляху і долучилися до проведення спецоперації, затримали осіб, які допомагали незаконному проходженню вантажів. Контрабанда – це надзвичайно серйозна проблема на пунктах контролю і для того, щоб зробити неможливим проходження контрабанди, треба йти на певні обмеження.

Які?

Обмеження мають стосуватися перевезення вантажними автомобілями будь-яких вантажів приватними кампаніями. Я вважаю за необхідне створити Державне підприємство, яке буде цілеспрямовано перевозити вантажі, наприклад, гуманітарну допомогу. Це унеможливить будь-яку контрабанду в Донецькій або Луганській області. Щодо Криму. Кожного дня ми переправляємо близько 500 або більше транспортних вантажних засобів на територію Криму, а потрібно обмежити пересування будь-якої продукції. Якщо Росія взялась забезпечувати світле майбутнє тим, хто обрав Росію, вони повинні повністю брати на себе відповідальність.

Чим закінчився http://glavcom.ua/articles/28178.html скандал в Міноборони щодо переплати 120 млн грн. при закупівлі палива. Що наразі вирішено в цій справі?

На скільки я знаю, слідство триває і певні суми, якщо я не помиляюсь (біля 80 млн гривень) вже було повернуто. Комітет з питань національної безпеки та оборони намагається руйнувати корупційні схеми.

Які у вас ще є претензії до Міноборони?

Це може бути окреме багатогодинне інтерв’ю, на цю тему. Не можна казати безпідставно, що там все надзвичайно погано, бо є яскраві приклади того, що наші хлопці роблять все можливе, проводять яскраві операції по знешкодженню ворога, інші речі. Є також ганебні ситуації, коли ми маємо незадовільну роботу відділів та департаментів Міністерства оборони.

Источник фото: День

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: