Версія «Свободи» про події під ВР: вся відповідальність лежить на Авакові

Версія «Свободи» про події під ВР: вся відповідальність лежить на Авакові

Ігор Мірошниченко заперечує провину партії в «кривавому понеділку»

Сьогоднішні трагічні події під Верховною Радою повністю затьмарили перебіг подій в самому парламенті.. Депутати після обов’язкових за програмою голосінь про «зраду» проголосували 265-ма голосами за зміни в Конституцію в першому читанні. Після чого протистояння (вже фізичне) перемістилося на майданчик перед будівлею парламенту – тут з самого ранку тривали акції протесту проти прийняття конституційних змін «на догоду Путіну».

Найбільш багаточисельним був мітинг «Свободи», який патронували як нинішні, так і колишні депутати від цієї політичної сили. Після закриття сесії мітингувальники несподівано пішли на штурм спорожнілої Ради – розпочалися сутички з бійцями Нацгвардії, що охороняли будівлю, полетіли димові шашки, а згодом відбувся вибух справжньої бойової гранати, яку в правоохоронців кинули з натовпу. Кількість поранених була така, що швидкі не встигали їх вивозити – більше ніж сотні осіб надається медична допомога, багато з них знаходяться в важкому стані. З’явилась новина і про першого загиблого – вибух став роковим для бійця Нацгвардії з Херсону Ігоря Дербіна.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що затриманий Ігор Гуменюк, який кидав гранату, назвався «свободівцем» і бійцем «свободівського» батальону «Січ». Аваков напряму звинуватив у подіях «Свободу» та особисто її лідера Олега Тягнибока.

Спікер парламенту Володимир Гройсман заявив, що відповідальність мають нести «не тільки ті, хто кинув гранату в мирних правоохоронців, а й ті, хто їх привів сюди, хто закликав до непокори». В «Свободі» ж запевняють, що в усьому винна влада, яка спровокувала сутички і сама «оперативно призначила винних». Один з головних задирак «Свободи» екс-нардеп Ігор Мірошниченко заявляє, що його політична сила не може нести відповідальність за усіх, хто перебував на площі, і не визнає провини у кровавих подіях на Грушевського.

Як сталося, що мирна акція протесту проти змін до Конституції переросла у штурм? Який взагалі був сенс у штурму порожньої будівлі?

Не знаю, який був сенс, але знаю, що влада спровокувала цей штурм і силовий сценарій. Більше того, цілком очевидно, що серед натовпу опинилися якісь невідомі люди, які кидали гранати. Це реально вигідно владі, яка намагається дискредитувати будь-які протестні рухи. При тій кількості правоохоронців, які були задіяні на захисті Верховної Ради, міліція мала б гарантувати і забезпечити порядок на акції. Тим більше, в нас не було жодних закликів штурмувати Верховну Раду, а наші депутати сьомого скликання і так мають право заходити туди. В нас був простий сценарій: зібрати людей, висловити свій протест і продемонструвати українському народу позицію щодо недопущення змін до Конституції. Те ж, що сьогодні відбулося, думаю, запустить черговий маховик репресій і дискредитації щодо «Свободи». Зараз будуть казати, що ми граємо на руку Путіну, створюємо «картинку», але запевняю вас, що жодна акція «Свободи» не відбувалась в масках, з молодиками і бітами.

Але ж ті молодики з бітами стояли поруч з вами.

Я вам можу так сказати – поруч зі мною завжди стоять сотні, а то і тисячі людей, яких я не можу всіх контролювати. Можете спитати у Терещука (Олександр Терещук – голова УМВС в Києві – «Главком») – я особисто ходив за спини міліції і намагався втримати їх від провокацій. Після Майдану в українському суспільстві вкоренилася наступна річ – якщо міліція йде на людей, вони чинять опір. Якщо ж міліція стоїть спокійно – без щитів, касок – ніхто нікуди не буде рватися. Сьогодні ж міліція своїми непрофесійними діями спровокувала силовий сценарій протистояння, але жоден зі «свободівців» не прийшов на цю акцію зі щитом, кийком і, не дай Боже, з гранатою.

Так а в чому саме полягала провокація з боку правоохоронців?

Вони почали бігти з щитами, наступати на людей, гамселити. Коли міліція пішла вперед, ми поговорили з Терещуком і він наказав їм не наступати і заспокоїтися. Тобто міліція була некерованою, не знала, як діяти, і через це були певні проблеми.

Коли ви готували цю акцію і закликали прийти на неї, то могли спрогнозувати такий розвиток подій?

В країні, в якій йде війна, я можу спрогнозувати будь-який розвиток подій. Але це не означає, що ми не повинні проводити акції протесту. «Свобода» – законна партія, яка використовує всі методи боротьби, і акції протесту, по суті, є єдиним цивілізованим способом, який ми використовуємо для відстоювання інтересів наших виборців.

Яких саме репресій ви очікуєте проти «свободівців»?

Сумніваюсь, що будуть репресії, але буде дискредитація. Наприклад, сьогодні вже на 5-му каналі розповідали, що ті, хто прийшов на акцію, отримали по п’ятдесят гривень. Але всі, в тому числі, Петро Порошенко, який іноді з’являвся на Майдані, знають, що «Свобода» – єдина політична сила, яка за гроші ніколи акції не проводить. Тому якщо Порошенко таке на своєму каналі розказує, очевидно, він не був на Майдані. До речі, я йому одного разу допоміг уникнути ганьби серед натовпу – він намагався визволяти всіх підряд, в тому числі «беркутівців» і міліцію, і, якби не я, думаю, Петру Олексійовичу не поздоровилось би.

І все ж таки – звідки сьогодні під Радою з’явилися провокатори, до яких, як ви кажете, «Свобода» не має відношення?

Та ж сама провокація була в останній день роботи парламенту минулого скликання 14 жовтня – прийшли якісь молодики, зчинили провокацію, а ЗМІ розповідали, що це все «Свобода». І ще раз – «Свобода» була, є і буде вуличною партією. Нормальні цивілізовані методи вуличної боротьби використовуються у всій Європі, але ні каміння, ні зброю, ні гранати ми з собою на акції не приносимо. Тим більше, якщо ми влаштовуємо протестну акцію, то, очевидно, віримо в те, що влада нас може почути. На відміну від деяких політичних сил, ми не відмовлялися від виборів і законних методів боротьби. Хоча влада штовхає український народ саме до радикальних дій.

Ляшко заявив, що те, що сьогодні відбулося під Радою – це провокація українських спецслужб, щоб дискредитувати противників змін до Конституції. Ви з ним згодні?

Я Ляшка багато в чому не підтримую, але тут я з ним абсолютно згоден. Граната була або провокацією спецслужб, аби дискредитувати всі протестні рухи проти влади, або не виключено, що зважаючи на ту велику кількість зброї і психологічно неврівноважених людей в Україні, прийшли якісь несвідомі провокатори. Але, думаю, за людиною з гранатою цілком могли бути спецслужби. Влада зацікавлена у дискредитації протестних рухів, тому думаю, що це була провокація влади.

Скажіть, якою була потреба сьогодні в такій кількості правоохоронців? Що вони захищали? Будівля парламенту надійно закрита зсередини і ніхто не збирався її штурмувати. Ми проводили мирну акцію протесту проти змін до Конституції. Я взагалі шокований тим, що сталося, бо був на місці вибуху за три чи п’ять хвилин до того, як вибухнула граната. Я з Терещуком саме тоді пішов звільняти солдатів, бо він сказав, що наші люди їх схопили. Пішли, побачили, що ніхто тих солдатів не бив, розборонили, вивели одного, другого – у мене зараз футболка в крові. Якби ж я там був, то і сам міг би стати жертвою вибуху.

Аваков вже розповсюдив заяву, що у вибуху винен «свободівець» Гуменюк.

Все, що говорить Аваков, не треба сприймати серйозно, бо всі його заяви потім не підтверджуються, а він не несе жодної відповідальності – згадайте хоча б голосне затримання на засіданні уряду Бочковського, який досі на свободі. Тому Аваков – це реальний балабол, який вішає ярлики без розслідувань тільки тому, що намагається зняти відповідальність з себе. А головна відповідальність лежить саме на ньому, бо він допустив провокацію, яка вилилася в теракт, – міліція почала бити мітингувальників, які просто відповідали. Причому просто кулаками, бо «Свобода» не ходить на акції з гранатами і кийками.

На фото якраз «свободівці» озброєні кийками.

Так відібрали у міліціонера, бо ми ж не будемо підставляти другу щоку. Що стосується Гуменюка, то в будь-якому випадку, якщо буде доведено, що людина кидала гранату, вона має нести відповідальність з усією суворістю закону. І ви не забувайте, що батальйон «Січ» – це батальйон особливого призначення МВС. В цьому батальйоні усі позапартійні. Безперечно, більшість батальйону складають колишні «свободівці», які на час служби вийшли з партії, але ми від них не відхрещуємось. Тому якщо цей Гуменюк дійсно винен, то це треба з’ясувати, а не покладатись на гадки Авакова, який у нас все знає.

Ви знайомі з цим Гуменюком?

Не знайомий, бо не можу бути знайомий з усіма членами партії. Очевидно, що він може бути членом «Свободи», але «Свобода» точно не приїздила на акцію із гранатами та іншими підручними вибуховими засобами.

Чи має ваша сила відношення до наліпок з зображенням Порошенка з червоною цяткою на лобі, які клеїли на щити нацгвардійців?

Жодного відношення не має.

Ляшко оголосив про створення Штабу національного спротиву щодо захисту Конституції. «Свобода» приєднається до цієї ініціативи?

Ми сьогодні продемонстрували, що готові об’єднуватися і з Ляшком чи з будь-ким іншим, якщо будемо відстоювати українські інтереси.

Ви сьогодні стояли поруч з «Правим сектором», який перегородив автомобільний рух на Грушевського. З ними можете об’єднатись в єдину силу, бо такі переговори раніше велися?

Я не бачив сьогодні «Правого сектору» взагалі. Був Ляшко, були проплачені «укропи», які пройшли дружньою колоною і сховалися, і були підприємці з Асоціації власників зброї. Прийшов Артем Скоропадський, але я знаю його як громадського активіста вже років чотири чи п’ять – ще до того, як «Правий сектор» з’явився. Всі, хто є українськими націоналістами, можуть вливатися в «Свободу», чекаємо всіх з розпростертими обіймами.

Як сьогоднішні трагічні події під Радою можуть вплинути на подальшу долю вуличних рухів та акцій?

Думаю, що вуличні рухи стануть ще більш радикальними.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: