Олександр Кузьмук: Грошей на житло військовим в новому бюджеті немає

Олександр Кузьмук: Грошей на житло військовим в новому бюджеті немає

Депутат-регіонал вважає, що запропонований урядом бюджет загрожує обороноздатності країни

Військова реформа стала одним з найбільших провалів Віктора Януковича. Під час президентської кампанії він обіцяв створення професійної армії з 2011 року. Для цього вже в армійському бюджеті 2010-го мало бути 20 мільярдів на військові потреби. Проте ні грошей, ні реформ ми так і не побачили, а були свідками низки скандалів з продажем військового майна та відставок. Фактично, з часів злісних «попередників» кошторис ЗСУ зріс не суттєво, не буде «покращення» і в 2013 році. Адже в презентованому сьогодні в парламенті проекті бюджету передбачені минулорічні 14,3 млрд гривень.

Екс-міністр оборони Олександр Кузьмук був одним з претендентів на цю посаду в 2010 році після президентських виборів, але тоді на його місце поставили Михайла Єжеля. Багато хто згадував його скандальний шлейф зі збитим над Чорним морем літаком та влученням військової ракети в житловий будинок у Броварах.

Коли зняли Єжеля, Кузьмуку знову посада не дісталась , проте зараз він консультує главу відомства Дмитра Саламатіна у статусі нардепа від Партії регіонів. На цих виборах йому дали прохідне 43 місце в списку ПР, тож він знову став нардепом. Вже вкотре він критикує військовий бюджет на наступний рік і називає його критичним, розповідаючи, що без грошей обіцяних президентом реформ нам не бачити. Але навряд чи до четверга щось зміниться, а тому на 6 грудня – День української армії, нашим солдатам уряд в чергове покаже «фігу», проштовхнувши через парламент свій бюджет.

Олександре Івановичу, вже представлені цифри військового бюджету на 2013 рік. Чи здатна армія нормально існувати з таким кошторисом?

У мене асигнування на національну оборону в 2013 році викликають не лише занепокоєння, а й відвертий подив. На оборону дають 14,3 мільярда гривень. В той час, коли Збройні сили перебувають у фазі реформування, такий військовий бюджет є нижче граничного рівня.

Хочу нагадати, що два роки тому уряд Миколи Азарова ухвалив постанову з середньостроковим показником державного бюджету. Згідно цього документу, з цього року Збройні сили повинні фінансуватись в обсязі 18,8 мільярда гривень, ми ж маємо 14,3. Прогресу у порівнянні з попереднім роком немає, є лише регрес. Новий бюджет завдає удару по Збройних силах з боку соціального забезпечення. Жодної копійки в загальному фонді бюджету на будівництво житла військовослужбовцям немає. При наявності такої великої кількості безквартирних військових, цей крок дуже негативний. Тут вам і мотивація для служби в українській армії. Соціальна складова військового бюджету зменшена, це вибухонебезпечна ситуація.

Мене дуже непокоїть, що на такі резонансні статті, як утилізація боєприпасів та пожежо- й вибухонебезпечні об’єкти, зменшені асигнування. Вони не відповідають потребам на сьогоднішній день. А це не тільки соціальний вибух, а й вибух фізичний. Якщо на це не виділяти кошти, то можуть виникнути чергові техногенні катастрофи.

Ви згадали про реформування української армії, про це так багато говорить в тому числі і Президент України. Реформи з таким бюджетом можливі?

Я не бачу можливості проведення реформ в Міністерстві оборони та Збройних силах України з таким бюджетом. Такі реформи, дивлячись на асигнування, просто не передбачені.

Ви кажете про 14,3 мільярди, але не згадуєте про мільярд зі спеціального фонду. Не вірите, що кошти спец фонду реально надійдуть?

Спеціальний фонд сьогодні існує не в тому вигляді, в якому був. Він невеликий, близько 1 мільярда. Його мають наповнити самі військові за рахунок оренди та інших статей. Ця частина бюджету не вирішить жодної проблеми. В Міністерстві оборони не повинно бути ніяк спеціальних фондів. Все витрати має повністю забезпечити державний бюджет, на пристойному рівні.

Військовий бюджет цього року виконується?

Бюджет 2012 року виконується й Збройні сили фінансуються. Проте минулого року асигнування на армію були дуже малими, а в цьому вони не збільшуються. В цей же час Збройні сили скорочуються, бюджет не збільшується й грошей не вистачає. Бюджет армії наскільки малий, що його можна виконати, але розвитку Збройних сил при цьому немає. Ось в чому питання.

Варто чекати виконання якихось програм переозброєння та новацій в 2013 році, на це мають пустити 900 мільйонів?

На переозброєння виділяють менше, ніж в 2012 році. А це тягне за собою низку інших проблем. Якщо недостатньо фінансується переозброєння, то не отримує замовлень вітчизняний військово-промисловий комплекс. Хочу нагадати, що Президент України поставив чіткі завдання щодо фінансування Збройних сил, розвитку ВПК. Якщо головний замовник – Міністерство оборони, при всьому бажанні не в змозі замовляти техніку та озброєння, навіть програми та проекти, що мають статус національних – «Корвет» та «Сапсан», то ніякого розвитку бути не може.

Ви працюєте в профільному парламентському комітеті, консультуєте міністра оборони, знову пройшли до парламенту за списком Партії регіонів. Відчуваєте відповідальність за такий стан речей та чи є шанс збільшити фінансування?

Я спілкуюсь з міністром оборони України, допомагаю у формуванні бюджету національної оборони. Довів цю кризову ситуацію колегам. Фракція Партії регіонів поділяє мою стурбованість, підтримує мене. З обороноздатністю країни жартів бути не може. Будемо наполягати на зміні показників асигнувань на армію. Розуміємо всі проблеми з фінансами в державі, але гранична межа для ЗСУ - 18,8 мільярдів гривень, ми будемо її відстоювати.

Коли Саламатіна призначали, він обіцяв реформи і збільшення бюджету армії. Чому йому це не вдалося?

Думаю, що сьогодні міністру оборони треба терміново виходити на Президента – Верховного головнокомандувача, доповідати реальну ситуацію й просити про допомогу.

Саламатін лишиться на посту після призначення нового уряду?

Не можу відповісти.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: