Агія Загребельська українська юристка, державна уповноважена Антимонопольного комітету України з 2015 по 2019 рік

Найважливіше голосування в Латинській Америці за останнє десятиліття

Бразилія обрала нового президента
фото: Reuters

Володимир Зеленський вже привітав нового президента Бразилії

1. Лула проти Болсонару або Легенда проти «Трампу тропіків»

Колишній президент Бразилії Луїс Інасіу Лула да Сілва повернув собі посаду в неділю, пообіцявши захищати демократію, врятувати тропічні ліси Амазонки та забезпечити соціальну справедливість у найбільшій нації Латинської Америки, перемігши бразильського президента-Трампа у видатному політичному поверненні приблизно через три роки після того, як він вийшов із тюремної камери.

Чотири роки президенства ультраправого Жаїра Болсонару вистачило 217-мільйонній Бразилії, однієї з найбільших демократій світу, щоб сьогодні зробити вибір на користь колишнього президента да Сілви.

Перемога Лули, який був президентом два терміни з 2003 по 2010 рік, повертає лівого титана Глобального Півдня на світову арену, де його прогресивний голос різко контрастуватиме з голосом правих.

Це був перший випадок, коли чинний президент не зміг виграти переобрання за 34 роки сучасної демократії Бразилії.

Це продовжило тенденцію перемог лівих по всій Латинській Америці, через невдоволення населення результатами діючої влади. З 2018 року шість із семи найбільших країн регіону обрали лівих лідерів: Колумбія, Чилі, Перу, Гондурас, Аргентина та Мексика.

Перемога да Сілви була частково завдяки широкій коаліції, від комуністів до центристів.

Сила Лули полягала в жінках-виборцях і виборцях з низьким рівнем доходів – особливо на північному сході, густо населеному кольоровими людьми – а також у соціальних прогресивних діячах і владних агентах, яких турбувала авторитарна схильність Болсонаро.

Після оголошення результатів Лула розмістив у Твіттері крупним планом прапор Бразилії та одне слово: «Демократія».

2. Лула – 77 років

Колишній чистильник взуття, який втратив палець у віці 19 років під час нещасного випадку на заводі, та піднявся до президента, покинув посаду трохи більше десяти років тому, став рок-зіркою, втіленням нації, яка, здавалося, була на порозі величі.

Лула народився в неписьменній родині фермерів та до 10 років не міг читати, кинувши школу в 5 класі.

Лула став лідером профспілки та співзасновником лівої Робітничої партії. Після трьох невдалих виборів на найвищу посаду країни він виграв свій перший президентський термін у 2002 році та переобрався через чотири роки.

Саме на його час (2003 – 2010 роки) прийшлося зростання бразильського фондового ринку в п’ять разів, збільшення середнього класу на 30 млн та падіння вирубок лісів Амазонки.

Його перемога спочатку схвилювала інвесторів, які боялися підйому радикальних лівих.

Лула заспокоїв ці страхи, перетягнувши свою партію до центру, в той час як він використовував світовий товарний бум 2000-х років, щоб збільшити соціальні витрати та запустити програми, які зменшили рівень голоду, вирвали мільйони людей із бідності та відправили дітей із бідних бразильських сімей до університетів вперше.

Лула залишив президентське крісло, маючи безпрецедентну підтримку бразильського народу – 80%.

Барак Обама називав його найпопулярнішим політиком на землі.

Адміністрація Лули була затьмарена політичним скандалом, включаючи справу про купівлю голосів у Конгресі, яка охопила членів його найближчого оточення. З'явилися твердження, що Лула знав про це. Він стверджував, що ні.

Після цього був арешт за резонансною на світовому рівні справою «Car Wash», де Лула звинуватили в отриманні квартири на березі моря, в обмін на лобіювання інтересів однієї з найбільших будівельних компаній країни.

Да Сілва ніколи повністю не визнавав роль його Робітничої партії в корупційній схемі уряду, яка зберігалася протягом більшої частини 13 років перебування при владі. Розслідування показало, що компанії платили сотні мільйонів доларів хабарів урядовцям в обмін на державні контракти.

Да Сілва жалівся, що політичні вороги підставили його, щоб усунути Робітничу партію з бразильської політики. Він також звинуватив уряд США у сприянні розслідуванню.

Це був драматичний крах Лулу та Бразилії. Корупційний скандал, який привів його до в’язниці, викрив посадові злочини та прорахунки, які допомогли зупинити епоху процвітання, потягнувши донизу найбільшу економіку Латинської Америки та поклавши початок періоду політичної турбулентності.

Загалом його засудили до 22 років позбавлення волі.

Хоча Лула наполягав на своїй невинуватості, його арешт утримав його від виборів 2018 року, на яких переміг Болсонару.

Розслідування щодо «Автомийки» врешті-решт поглинуло власний скандал, оскільки стало зрозуміло, що його використовували як політичний інструмент. Прокурори зосередилися на злочинах Робітничої партії над іншими партіями, а слідчі злили записані на плівку розмови да Сілви. Пізніше було виявлено, що Серхіо Моро, федеральний суддя, який розглядає справу, вступив у змову з прокурорами, водночас виступаючи єдиним арбітром у багатьох судових процесах.

Після 580 днів за гратами на обурення Болсонару він був звільнений у листопаді 2019 року після того, як Верховний суд постановив, що він може бути звільнений на час розгляду апеляцій.

Потім, у 2021 році, Верховний суд скасував його вироки, постановивши, що вони розглядалися не в тому суді та що суддя Моро був упереджений.

Сама поява цієї справи здавалося б була підтвердженням ефективності судової та прокурорської реформ Лули, адже до них не можна було навіть уявити, що елітна корупція може потрапити на лаву підсудних.

Сьогодні Лула виграв вибори, і знов повторив свою улюблену фразу «Бог є бразильцем».

3. Болсонару – 67 років

Для всіх, крім Болсонару було передбачувано, що він програє вибори.

Бразилія побіднішала на 20%, втратила майже 700 тис людей через політику а-ля Трамп Болсонару щодо ковід, має чи не найгірші за свою історію показники вбивств та нерівності.

Болсонару припускав, що вакцини можуть перетворювати людей на «рептилій», неправдиво заявив про зв’язок між вакциною та СНІДом і рекламував неперевірені методи лікування COVID-19. Коли вірус спустошив країну, Болсонару назвав це «невеликим грипом» і сказав бразильцям припинити «скиглити» та повернутися до роботи.

Болсонару став головною міжнародною фігурою ультраправих завдяки своїм зухвалим нападам на лівих, ЗМІ та демократичні інститути Бразилії.

Болсонару перебував у постійному конфлікті з журналістами та жінками, допускаючи образливі та епатажні вислови на їх адресу, регулярно відкривав внутрішній фронт проти державних інституцій, і багато в чому наслідував стиль Трампа через що і отримав прізвисько «Трамп тропиків».

Під час перших теледебатів у поточній кампанії бразильська журналістка Віра Магальянс запитала його про рівень вакцинації від коронавірусу в країні.

«Мені здається, ти йдеш спати, думаючи про мене», – відповів їй Болсонару. «Ти закохалася в мене».

З моменту вступу на посаду в 2019 році він щонайменше 237 разів заявив, що в його уряді «нуль корупції». Однак останніми тижнями Болсонару хвилювався перспективою в'язниці.

Болсонару вже зіткнувся з різними розслідуваннями у Верховному суді та Конгресі, у тому числі за його заяви з нападками на виборчу систему, його поводження з пандемією, потенційну участь в операціях з дезінформації, розтрату державних коштів та крадіжку заробітної плати персоналу.

Поки що він уникав будь-яких наслідків цих розслідувань, частково через свою недоторканність як президента, частково через вплив на інституції.

У 2019 році Болсонару призначив Аугусто Араса генеральним прокурором, проігнорувавши дводесятирічну традицію федеральних прокурорів обирати свого керівника. Відтоді офіс генерального прокурора відхилив понад 100 запитів на розслідування, більшість з яких стосувалися хаотичної та, можливо, корупційної реакції Болсонару на пандемію та його нападів на Верховний суд.

Крім того, Болсонару та двоє його синів були причетні до звинувачень у тому, що вони отримували частину зарплати співробітників під час перебування на посаді конгресменів. Минулого року Генпрокуратура відкрила розслідування у справах президента, але жодного руху в них немає.

Кілька місяців тому новинний сайт UOL опублікував, що за половину 107 покупок нерухомості родина Болсунару розрахувалася готівкою. Прокуратура в Ріо-де-Жанейро перевіряє, чи 25 з них були придбані за гроші, виведені із заробітної плати персоналу.

Болсонару також зумів міцно контролювати Конгрес, який відклав понад 130 запитів про імпічмент. Бразильські інформаційні видання повідомили, що в обмін на це його адміністрація дозволила кільком членам Конгресу виділити понад 8 мільярдів доларів на їхні регіональні виборчі бази. Кілька тижнів тому федеральна поліція заарештувала двох осіб, пов’язаних із цією ймовірною схемою розкрадання, яка отримала назву «таємний бюджет».

Щоб захистити себе та своє оточення від пильної уваги, Болсонару також розширив захист від десятків запитів на інформацію, наклавши 100-річний статус секретності на такі дані, як імена людей, які відвідували президентський палац, і повідомлення від Міністерства закордонних справ.

Сілва пообіцяв розсекретити ці документи, як тільки стане президентом. «У перші дні свого уряду я зніму ці таємниці. Коли ми піднімемо килим, ви побачите гнилизну під ним», – сказав він на дебатах у п'ятницю.

Після того, як він піде з посади 1 січня, ці розслідування можуть набрати обертів. Бразильське законодавство після звільнення з посади президента не передбачає жодного імунітету щодо цього.

Трамп підтримав Болсонару, сказавши бразильцям у відео, опублікованому в Twitter чинного президента в суботу, що «у вас є шанс обрати одного з видатних людей у ​​всій політиці та серед усіх лідерів країн».

4. Потворна виборча кампанія

Тісна гонка, високі ставки та глибока поляризація призвели до потворної виборчої кампанії.

Останніми тижнями зросла дезінформація: прихильники да Сілви звинуватили Болсонару в канібалізмі (інтерв’ю НЮТ в 2016 щодо поїдання місцевого мешканця) та педофілії (неспокійні погляди на неповнолітніх дівчаток), а прихильники Болсонару назвали да Сілву лідером банди, комуністом і сатаністом, який хоче закрити національні церкви, дозволити аборти, пропагувати ЛГБТ та відкрити у школах туалети унісекс.

Представники виборчої комісії намагалися втрутитися, видаливши в Інтернеті публікації та відео, які, на їхню думку, були неправдивими.

Ці зусилля уповільнили потік оманливої ​​інформації, але вони також стали причиною суперечок, викликавши хвилю скарг на несправедливе суддівство, особливо з боку Болсонару та його союзників.

5. Чи змириться Болсонару зі своєю поразкою?

Були занепокоєння, що копіювання Болсонару Трампа на цьому не закінчиться, і коли його програш «з’явиться на табло», він спробує об’єднати найбільш радикальну третину зі своїх 50 млн. прихильників та вивести їх на вулиці.

Минулого року Болсонару сказав своїм прихильникам, що на виборах є лише три результати: він перемагає, його вбивають або його заарештовують. Потім він додав: «Скажіть виродкам, що мене ніколи не заарештують».

Останні місяці він часто в публічних висловлюваннях допускав пряму критику виборчої системи Бразилії та ставив під сумнів точність результатів машин для голосування.

У липні Болсонару викликав іноземних дипломатів, щоб поставити під сумнів електронне голосування.

Він навіть зміг добитися того, щоб до паралельного підрахунку голосів допустили військових, що викликало шок у країні, яка страждала від військової диктатури з 1964 по 1985 рік.

В день голосування лунали звинувачення в тому, що Федеральна дорожня поліція, організація, яка тісно пов’язана з Болсонару, нібито встановила блокпости на дорогах, щоб затримати виборців у бідному північному сході країни та в інших центрах підтримки Лули. Директор дорожньої поліції Сільвіней Васкес раніше опублікував заклик голосувати за Болсонару в Instagram.

Суддя Верховного суду Александр де Мораєс, головний офіційний представник бразильських виборів, наказав Васкесу негайно припинити операції, інакше йому загрожує персональний штраф у розмірі майже 100 000 доларів США за годину.

Зрештою військові та виборчі чиновники погодилися змінити деякі тестування машин для голосування в день виборів, і військові лідери заявили, що вони задоволені безпекою системи.

Останніми тижнями військові лідери також говорили в приватному порядку, що вони не підтримають жодних спроб Болсонару оскаржити результати.

Багато його прихильників пообіцяли вийти на вулиці за його наказом.

Проте після поразки Болсонару в неділю виявилося, що союзники президента не мали бажання оскаржувати результати.

Ультраправі законодавці, консервативні експерти та багато прихильників Болсонару визнали, що обраний ними кандидат зазнав поразки. Жоден із відомих бразильських правих голосів прямо не заявив про шахрайство, і хоча багато прихильників на вулицях і в Інтернеті стверджували, що голосування було сфальсифікованим, вони не виглядали готовими боротися через це.

Відомі консервативні експерти називали да Сілву колишнім засудженим і корумпованим, але не стверджували, що вибори були сфальсифіковані.

Станом на 23:00 за місцевим часом у неділю ввечері Болсонару публічно не прокоментував результати виборів. Питання, чи поступиться він і коли, залишилися незрозумілими.

Світова спільнота активно спостерігала за виборами і лідери ключових столиць блискавично визнали їх результати, щоб мінімізувати можливості Болсонару створити загрозливий період нестабільності у найбільшій країні Латинської Америки та четвертій за розміром демократії в світі.

У столиці Бразилії сотні прихильників Болсонару зібралися на Еспланаді, де чоловік із гучномовцем закликав натовп не поступатися і чекати «заяви свого лідера».

«Ми з вами, президенте Болсонару», – вигукував чоловік. Лула злодій, йому місце у в'язниці!» – в унісон скандував натовп.

Увечері в неділю з’явились повідомлення про те, що прихильники Болсонару блокують дороги.

У Мато-Гросу компанія, яка керує автошляхами в штаті, повідомила, що щонайменше чотири ділянки шосе були заблоковані. У Санта-Катаріні прихильники Болсонару також перекрили ділянку шосе по всьому штату.

6. Після виборів

Сілва переміг з найменшою за історію Бразилії перевагою: 50,90% голосів проти 49%. 217-млн країна фактично розділена навпіл.

«Я керуватиму від імені 215 мільйонів бразильців, а не лише від імені тих, хто проголосував за мене», – сказав Сілва у своїй переможній промові в неділю ввечері, читаючи сторінки своєї нової дружини, з якою він одружився цього року. «Не буває двох Бразилій. Ми одна країна, один народ, одна велика нація».

Лула має вступити на посаду 1 січня.

Лула пообіцяв «відновити гармонію» в країні, але його конкретні плани були розпливчастими.

Промова да Сілви була зосереджена на розширенні послуг для бідних, включаючи збільшення соціальних виплат, вищу мінімальну заробітну плату та програми, щоб нагодувати та влаштувати більше людей.

Щоб заплатити за це, він сказав, що підвищить податки для багатих, але також просто збільшить державні витрати.

7. Ситуація в країні

Права партія Болсонару має більшість місць у Конгресі, а потужний центристський блок контролює Палату представників і Сенат;

Країна стикається з гіршими економічними умовами, ніж за часів першої адміністрації да Сілви.

8. Амазонка

Обрання Лула стане гарною новиною для здоров’я тропічних лісів Амазонки, що є життєво важливим для боротьби зі зміною клімату.

Болсонару захищав промисловість, яка видобуває лісові ресурси, одночасно скорочуючи кошти та кадри для агенцій, які займаються його захистом. В результаті вирубка лісів різко зросла під час його правління.

Да Сілва має набагато кращий досвід щодо захисту лісів, скорочення вирубки лісів під час президентства. Він обіцяв викорінити незаконний видобуток корисних копалин і лісозаготівель і сказав, що спонукатиме фермерів використовувати ділянки лісу, які вже вирубано.

Лула сказав, що «Бразилія готова відновити свою провідну роль у боротьбі з кліматичною кризою», додавши, що він планує «прагнути до нульового вирубування лісів».

Ця різка зміна політики може розблокувати переговори щодо ратифікації торговельної угоди між ЄС і МЕРКОСУР, офіційно завершеної в 2019 році, але яка була відкладена в основному через занепокоєння Європи, зокрема президента Франції Еммануеля Макрона, щодо долі тропічних лісів Амазонки.

9. Що означають вибори для регіону – Латинської Америки?

Болсонару, обраний у 2018 році на основі обіцянок поставити «Бразилію понад усе», застосував більш ізоляціоністський підхід, скоротивши регіональну торгівлю та вийшовши з регіональних органів.

Останні роки, дипломатичні відносини Бразилії з регіоном охолонули під впливом Болсонару, який критикував багатьох своїх нових колег.

Болсонару звинуватив лівий уряд Аргентини в поганому управлінні економікою, образив нового лівого президента Чилі та закликав виборців відмовитися від да Сілви, щоб зупинити Бразилію від «перетворення на Венесуелу».

Критика Болсонару настільки погіршила відносини між Бразилією, найбільшою країною Латинської Америки, та її сусідами, що багато регіональних лідерів вболівали за да Сілву

Да Сілва пообіцяв відновити міцніші відносини з сусідами країни.

Протягом двох термінів перебування на посаді, з 2003 по 2010 рік, да Сілва намагався поглибити регіональні альянси, особливо через Меркосур, головний політичний і торговий блок Південної Америки. Колишній профспілковий діяч навіть запропонував єдину валюту для регіону, хоча ця ідея, яку більшість експертів вважала нежиттєздатною, так і не була реалізована. Тим не менш, він знову підняв цю ідею під час своєї поточної кампанії.

10. Україна

Для України ж, звичайно, краще, щоб передача влада пройшла мирним шляхом, голос бразильського народу був почутий і країна отримала шанс вибратися з втраченого десятиріччя.

Щодо позиції Лула та Болсонару відносно Путіна та війни, то навряд чи вона кардинально буде різною.

Бразилія має давню стійку традицію невтручання і так званого нейтралітету, яку дуже важко змінити.

Плюс, економіка Бразилії залежить від експорту соєвих бобів, перш за все в КНР. А вирощування бобів від добрив, які Бразилія отримує перш за все з Росії. Тому і Болсонару, і Лула на сьогодні займають так звану «нейтральну» позицію.

Лула кілька місяців тому дав інтерв’ю виданню «Тайм», де сказав, що критикує Путіна за вторгнення, яке було помилкою, але вважає, що Зеленський також хотів війни, інакше він би ще раз намагався досягнути компромісу за столом переговорів.

Болсонару спілкувався з Путіним як напередодні, так і після вторгнення, і був одним із найгучніших критиків санкцій.

Але, з літа багато що змінилося, і останній путінський фарс суттєво похитнув позицію нейтральних країн.

Хоча на засіданні РадБезу Бразилія утрималася від голосування за резолюцію, але після цього посол Бразилії в ООН зазначив, що його країна не приймає результати так званих референдумів та нерозумно припускати, що населення в зонах конфлікту може вільно виражати свою волю.

Володимир Зеленський привітав Лулу: «Я вірю в активну співпрацю з давнім другом України та у зміцнення стратегічного партнерства для забезпечення демократії, миру, безпеки та процвітання в Україні, Бразилії. і в усьому світі!»

Важливий голос Лули і в БРІКС, члени якого складають понад 40% населення світу, та в заснуванні якого він грав значну роль.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: