Агія Загребельська українська юристка, державна уповноважена Антимонопольного комітету України з 2015 по 2019 рік

Вибори у Бразилії: чому для нас це важливо

Мешканці Бразилії голосували за одного з двох кандидатів
фото з відкритих джерел

Найважливіше голосування для найбільшої нації Латинської Америки за останні десятиліття

Головна міжнародна подія цих вихідних – вибори в Бразилії: Лула проти Болсонару або Легенда проти «Трампу тропіків»

Лула, який народився в неписьменній родині фермерів та до 10 років не міг читати, кинувши школу в 5 класі, був двічі президентом Бразилії. Саме на його час (2003 – 2010 роки) прийшлося зростання бразильського фондового ринку в п’ять разів, збільшення середнього класу на 30 млн та падіння вирубок лісів Амазонки. Лула залишив президентське крісло, маючи безпрецедентну підтримку бразильського народу – 80%. Барак Обама називав його найпопулярнішим політиком на землі.

Але після цього був арешт за резонансною на світовому рівні справою «Car Wash», де Лула звинуватили в отриманні квартири на березі моря, в обмін на лобіювання інтересів однієї з компаній-фігурантів справи. Він провів 580 днів за гратами і отримав виправдувальний вирок, де серед іншого було встановлено упередженість одного з суддів, спрямована на незаконне притягнення Лула до відповідальності.

Сама поява цієї справи здавалося б була підтвердженням ефективності судової та прокурорської реформ Лули, адже до них не можна було навіть уявити, що елітна корупція може потрапити на лаву підсудних.

Нині ж Лула має шанс навіть виграти вибори в один тур, набравши 50%+ голосів, і знов повторює свою улюблену фразу «Бог є бразильцем». Але не все так просто, бо Болсонару, діючий президент Бразилії, демонструє неготовність до мирної передачі влади.

Для всіх, крім Болсонару, очевидно, що він програє вибори. Бразилія побіднішала на 20%, втратила майже 700 тис людей через політику а-ля Трамп Болсонару щодо ковід, має чи не найгірші за свою історію показники вбивств та нерівності. Болсонару перебував у постійному конфлікті з журналістами та жінками, допускаючи образливі та епатажні вислови на їх адресу, регулярно відкривав внутрішній фронт проти державних інституцій, і багато в чому наслідував стиль Трампа через що і отримав прізвисько «Трамп тропиків».

Є занепокоєння, що копіювання Болсонару Трампа на цьому не закінчиться, і коли його програш «з’явиться на табло», він спробує об’єднати найбільш радикальну третину зі своїх 50 млн. прихильників та вивести їх на вулиці. Останні місяці він часто в публічних висловлюваннях допускав пряму критику виборчої системи Бразилії та ставив під сумнів точність результатів машин для голосування. Він навіть зміг добитися того, щоб до паралельного підрахунку голосів допустили військових, що саме по собі є абсолютно неприпустимим та створює загрозу залучення армії до процесу передачі влади.

Світова спільнота активно спостерігає за сьогоднішніми виборами і готова блискавично визнати їх результати, щоб мінімізувати можливості Болсонару створити загрозливий період нестабільності у найбільшій країні Латинської Америки та четвертій за розміром демократії в світі.

Для України ж, звичайно, краще, щоб передача влада пройшла мирним шляхом, голос бразильського народу був почутий і країна отримала шанс вибратися з втраченого десятиріччя.

Щодо позиції Лулу та Болсонару відносно Путіна та війни, то навряд чи вона кардинально буде різною. Бразилія має давню стійку традицію невтручання і так званого нейтралітету, яку дуже важко змінити. Плюс, економіка Бразилії залежить від експорту соєвих бобів, перш за все в КНР. А вирощування бобів від добрив, які Бразилія отримує перш за все з Росії. Тому і Болсонару, і Лула на сьогодні займають так звану «нейтральну» позицію.

Лула кілька місяців тому дав інтерв’ю виданню «Тайм», де сказав, що критикує Путіна за вторгнення, яке було помилкою, але вважає, що Зеленський також хотів війни, інакше він би ще раз намагався досягнути компромісу за столом переговорів. Болсонару спілкувався з Путіним як напередодні, так і після вторгнення, і був одним із найгучніших критиків санкцій.

Але, з літа багато що змінилося, і останній путінський фарс суттєво похитнув позицію нейтральних країн.

Хоча на засіданні РадБезу Бразилія утрималася від голосування за резолюцію, але після цього посол Бразилії в ООН зазначив, що його країна не приймає результати так званих референдумів та нерозумно припускати, що населення в зонах конфлікту може вільно виражати свою волю.

Нинішні вибори без перебільшення важлива віха у житті не тільки Бразилії, а й Латинської Америки та всього світу.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: