Агія Загребельська українська юристка, державна уповноважена Антимонопольного комітету України з 2015 по 2019 рік

Обмін з терористами – це те, що завжди виглядає погано

Американську баскетболістку Брітні Грайнер звільнили з російського ув'язнення
фото з відкритих джерел

Росія продовжує діяти як країна-терорист

Місяці складних обмінів полонених, схоже, навчили нас важливому: обмін з терористами – це те, що завжди виглядає погано.

Бо терорист саме для цього і бере в полон твоїх громадян, щоб висунити тобі вибір між поганим і поганим.

Не повернути громадянина – погано, бо це життя людини, яке ти, як лідер демократичної країни, цінуєш, на відміну від диктатора.

Повернути – віддати терористу злочинця, бо твоя демократична та правова держава не утримує у в'язниці невинних.

Це складна дискусія, як поводитися з терористами в таких випадках. Це непроста стратегія боротьби з банками заручників, які продовжують створювати та ефективно використовувати диктатури проти цивілізованого світу. Роками демократії намагаються домовитися між собою, як вони спільно можуть цьому протистояти.

Ми мало про це знали до 2014 року. Деякі до 2022.

Але зараз ми, відчувши цей важкий вибір на собі, розуміємо, що відчувають ті, чиї рідні, близькі, свої знаходяться в полоні у диктаторів.

Адміністрація Байдена мала вибір звільнити Брітні, або не звільнити нікого.

Віллан залишився під вартою і російська пропаганда використала та буде продовжувати це використовувати.

Дехто з американської опозиції поставив політичні ігри вище людяності, вдавшись до критики обміну.

Але, в сухому залишку, Віктор Бут відбув у американській в'язниці 12 років. Його цінність для Росії сьогодні обмежується пропагандою. Москва, зробивши його обличчям кампанії «своїх не бросаємо», прагнула його повернути саме і виключно тому. Звичайно, якщо не згадувати його кгбешне минуле з Путіним.

Контакти Бута в збройовому бізнесі втрачені. Ринок торгівлі зброєю суттєво змінився за цей час. Американська в'язниця достатньо дисциплінована, щоб не допустити підтримання комунікацій. Все, що він міг сказати, він вже висловив за ці 12 років.

Але російська пропаганда активно зараз підвищує цінність Бута, що неправда. Принижує цінність Грайнер, що низько. Деякі підкреслюють, що це міст до покращення відносин між США та Росією, що є повною маячнею та нісенітницею.

З корисного, що ми можемо винести з цього обміну:

  1. На одного полоненого американця у росіян стало менше. Це однозначно добре для України
  2. Обмін ще раз підняв гостро питання боротьби з банками заручників. Це добре для світу та України. Сподіваюся, дискусії про спільну стратегію демократій в цій боротьбі відновляться та отримають імпульс
  3. Роль Саудівської Аравії та ОАЕ на окремих переговорних треках з Москвою посилюється. Це просто поки факт. Без висновків.
  4. Обмін відбувся під час візиту китайського диктатора Сі в Ер-Ріяд. І це також поки факт, без жодного висновку.
Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: