Ставлення до Саакашвілі. Пряма мова одеситів

Зараз в Одесі - з'явилася пауза на кілька днів відірватися від роботи.

Зараз в Одесі - з'явилася пауза на кілька днів відірватися від роботи. Але, як кажуть, "дєвушка може виїхати з села, а село з дєвушки - ні". Так і я - соціолога нікуди не дінеш. Отож і тут роблю неформальні інтерв'ю з одеситами щодо ставлення до Саакашвілі та можливості успіху його реформ. Одразу скажу: вибірка абсолютно нерепрезентативна (жінки середнього віку - від молодшого середнього, 35-40 до старшого середнього, 50-55) . Проте інформація до роздумів цікава.

Перше - впевненість чи хоча б віру в успішність реформ не висловив ніхто із співррозмовників.

Ставлення до Саакашвілі різне.

Співчутливе - "Я, конечно, желаю ему успеха, но он не понимает, что у нас в Одессе победить коррупцию нельзя, потому что дело даже не в деньгах, а в том, что здесь все друг с другом связаны - кум, сват, брат, и ничего он этой системой не сделает"

Іронічне - "Ой, я Вас умоляю! Это же театр одного актера! Снес ограду на одном пляже, а ее ночью опять поставили. И что? Говорит: буду писать письмо мэру".

І відверто вороже: "Да на него же заведены уголовные дела в Грузии. Зачем его отправили сюда? А я знаю: чтобы спровоцировать конфликт в Приднестровьем. Он бомбил мирных осетин, а теперь и здесь хочет крови".

Загалом відчувається, що противники Саакашвілі до боротьби серйозно підготувалися, розпочавши з інформаційної війни.

Від іронічних: "Знаете, у нас запускали такие большие шары, там Михо, жующий галстук, и музыка, помните, из Олимпиады-80: "До свиданья, наш ласковый Миша". Так смешно было".

Від ворожих: "Вот он говорит, что у него 7 высших образований. Семь! Ну нельзя же так нагло врать." "Реформы в Грузии? Да какие реформы! Развалил все, грузины выгнали. Вот у меня родственник в Батуми, так там все туркам продали, а те бордели понастроили, вот и все реформы".

Не про Міхо теж чимало цікавого. "Кому из политиков доверяю? Из наших - никому. А вообще для меня образец батька, ну, Лукашенко. У него порядок". "Да, при Советском Союзе не все было хорошо. Но такого безобразия, как сейчас в Одессе, тогда не было Ну были обкомовские дачи, но и все. А сейчас, гляньте, сколько берега оттяпали, скоро к морю не подойдешь".

Можете сказати, ну то ж тьотечки такі, з Привозу. А от і ні. Принаймні всі вони користуються інтернетом, у кількох на пляжі - гаджети.

Повторюю: вибірка не репрезентативна. З нетерпінням чекаю, коли зможу (якщо вийде) провести опитування в Одесі. А перед цим дуже було б потрібно провсети хоча б пару-трійку фокус-груп, бо є думки і аргументи, які соціолог сам не придумає.

І ще. Вибачте, але інтенсивна реклама Саакашвілі дратує навіть його прихильників. Потрібна реальна покрокова програма перетворень, її найширша реклама і постійне звітування про те, що зроблено.

А взагалі Одеса не дає відволіктися від думання. Навіть на пляжі.

Источник: Facebook

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: