Рефат Чубаров Голова  Меджлісу кримськотатарського народу

Крим готовий «вибухнути» зсередини: залишилася одна умова

Вибухи у Новофедорівці підняли дух місцевого населення
скріншот з відео

Зараз треба слідкувати за півостровом

Хто би і що не говорив про природу цих вибухів в Криму, це був удар у найбільш вразливе місце цього військового об'єкту. А звідси вже й ставлення людей. Була велика кількість привітань. У кримських татар є таке дуже своєрідне привітання, коли щось трапилось радісне у житті, люди приходять і кажуть: «Давай святкову каву». І от наші люди розповідали: «Ми зібралися, п'ємо святкову каву. Сподіваємося, такими темпами скоро й ви вже будете в Криму».

Тобто велика кількість людей – кримських татар, етнічних українців, я думаю, що і людей інших національностей, які не приймають російських окупантів, – піднялися духом. Це правда, і це треба вітати. А друга категорія людей - які усвідомлюють, що вони незаконно перебувають в Криму – одразу це сприйняла як дуже потужний дзвінок, що їм треба покидати чужу землю.

Ми бачили відео із заторами на Кримському мосту в бік Росії. Зрозуміло, що значна частина цих людей – це відпочиваючі, але серед них є члени родин фсбшників, російських прокурорів та інших каральних структур. Так було вже, коли Збройні сили України дали відсіч російським військам під Києвом, тоді вже ми помітили, що росіяни почали продавати свої квартири у Криму. Зараз треба слідкувати за півостровом, можливо, цієї однієї, але дуже потужної атаки, вистачить. Що стосується наслідків, як стверджують військові, мінус 9-10 літаків (за останніми даними близько 20 літаків).

Тут просто хочеться нагадати, що на таку ж атаку чекають російські кораблі у Севастополі. Якщо б до мосту дістатися через Керченську протоку, тоді вже ніхто не зупинить російських колоністів, які десятками й сотнями тисяч будуть покидати Крим.

Та поки очікувати кардинальної зміни в поведінці людей не варто. До цього часу люди намагаються демонструвати своє неприйняття російської окупації, коли вночі пишуть проукраїнські лозунги або неприємні написи в бік окупантів, чи малюють українські символи. Це все в Криму відбувається, але кардинальна зміна в поведінці, більш динамічна й активна, відбудеться тоді, коли Збройні сили України підійдуть вже близько до Чонгара, чи, принаймні, звільнять Херсон. Я думаю, це вже теж на часі.

А поки у Криму лютує ФСБ, вони намагаються максимально утримувати контроль над людьми. За 8 років окупації півострова вони перетворили його на територію з тотальною прослушкою, відеоспостереженням, агентами серед людей. Але тим не менш, люди виходять на площі перед окупаційними судами, щоб продемонструвати свою підтримку кримським політв'язням та їздять на суди над кримськими татарами до Ростова.

Але зрозуміло, що це найсміливіші люди. Переважна більшість людей, які не приймають російських окупантів, зараз не будуть виходити на площі, бо усвідомлюють, що це буде дуже жорстким ударом по них та по їхніх родинах. Не ті умови, все пронизано каральними структурами росії. Але щойно почнеться просування української армії до Криму, ситуація кардинально зміниться.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: