Янукович: геть від Москви?

Судячи з усього, Віктора Януковича спіткала доля всіх українських президентів, які розраховували на те, що їм вдасться здобути прихильність Росії ціною малих поступок. Це не виходило ні у Кравчука, ні у Ющенка. Можливо, більш успішним тут був Леонід Кучма, але теж — з перемінним успіхом.

Судячи з усього, Віктора Януковича спіткала доля всіх українських президентів, які розраховували на те, що їм вдасться здобути прихильність Росії ціною малих поступок. Це не виходило ні у Кравчука, ні у Ющенка. Можливо, більш успішним тут був Леонід Кучма, але теж — з перемінним успіхом.

Російське керівництво бажає бачити Україну у зоні свого впливу повністю. Що вже входить у суперечність з інтересами української влади. Відповідно, нещодавнє тимчасове, здавалося б, охолодження українсько-російських стосунків має всі шанси перерости у справжню “холодну війну”.

Показовим є те, що нинішній український Президент у своїх публічних виступах та публікаціях напередодні дня Незалежності недвозначно наголосив на тому, що Україна й надалі інтегруватиметься у європейський простір.

Багато з тих, хто голосував за Януковича у сподіванні зближення з Росією, не почули від глави держави нічого про плани вступу до Митного союзу, або про масштабні українсько-російські проекти в промисловості, які обговорювалися ще рік тому.

Більше того, днями українською владою були ухвалені рішення, що говорять про її наміри краще, ніж будь-які декларації.

Так, Президент Янукович доручив Уряду інтенсивніше працювати над зменшенням обсягів використання природного газу та більше звертати увагу на альтернативні види палива. Прем'єру Миколі Азарову до настання жовтня доручено законодавчо врегулювати облік виробленої, транспортованої і спожитої теплової енергії.

Профільний міністр Юрій Бойко заявив, що Україна планує скоротити імпорт російського газу до 2016 року на 70%, та довести власний видобуток до 27 млрд. кубометрів на рік, головним чином завдяки розробці шельфу Чорного моря.

Плани такого масшабного скорочення споживання російського газу — своєрідний “привіт Москві”.

Все вказує на те, що Київ втратив надію домогтися знижки на газ, і проводить, фактично, ревізію власних резервів. Не виключено, - не тільки перед новою газовою, а й перед повномасштабною, всебічною кризою у міждержавних стосунках з Росією.

На можливість такого сценарію вказує активізація Студентського братства, - організації, що за президентства Віктора Ющенка активно вимагала від Чорноморського Флоту РФ повернути маяки у Севастополі. Сьогодні її активісти знову розгорнули свої пікети і навіть зайшли на територію маяка на мисі Сарич.

Офіційну позицію з цього питання раніше озвучив міністр оборони України Михайло Єжель. За його словами, маяки мають перейти під контроль Києва.

Тобто, у суперечках з Росією нинішній український Президент вдався до тих самих “аргументів”, що й його попередник.

Нам нічого не відомо про хід переговорів між Віктором Януковичем та Дмитром Медведєвим у Сочі, які відбулися 11 серпня, оскільки офіційної інформації про них було дуже мало. Але саме по останнім діям української влади можемо зробити висновок про їх результат — він вкрай негативний.

Саме тому українська влада вирішила дистанціюватися від Росії у ключовому, газовому питанні.

Єдине, що залишається з`ясувати, - як і в Москві, і в Києві, пояснюватимуть виборцям ускладнення взаємовідносин?

Якщо для російської влади ситуація полегшується і менталітетом населення, і сталою традицією пропаганди, то Віктору Януковичу буде значно складніше. У нього з рук виявляються вибитими два головних його козирі — дружба з Росією, та обіцянки дешевого газу.

Якого в Україні більше не буде за жодної влади.

Фото: сайт Президента Украины

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: