Чи ставитиме Росія нові ультиматуми?

Путін обожнює піднімати ставки і погрожувати цілому світу
скріншот з відео

Як події можуть розвиватись далі?

Ультиматуми та залякування – це одна з головних особливостей політичного стилю Путіна. Причому він починає з риторичного залякування (загроз на словах або у пред'явленні ультиматумів), а потім намагається залякувати і конкретними діями. Велика війна проти України була, з одного боку, способом підпорядкування України, а з іншого боку, засобом залякування Заходу. Сподіваючись захопити Україну Путін прагнув змусити НАТО відійти на рубежі 1997 року, чого він вимагав у своєму ультиматумі, висунутому наприкінці минулого року.

Але в чому проблема для Путіна та потенційна загроза для всього світу – чим сильніше Путін піднімає ставки, тим менше варіантів подальших дій у нього залишається.

Найближчими місяцями Росія намагатиметься вирішити свої військові та політичні проблеми в Україні шляхом масової мобілізації росіян, збільшення чисельності своєї армії в Україні. Попри настанови свого ж військового класика Суворова – «воювати не числом, а вмінням», Росія спробує задавити Україну перевагою серед своїх військових. Але поки що виходить погано. Як і очікувалося, нинішня російська військова система не готова до масової мобілізації. Проте ця мобілізаційна машина запущена, і вона працюватиме найближчими місяцями, хай і з дуже низьким ККД.

Також, можливо (якщо Путіну вдасться остаточно нагнути Лукашенка), Росія прагнутиме відкриття другого фронту проти України з білоруського напрямку. Але Україна готова до цього. Саме в ці дні біля білоруського кордону показово проводяться військові навчання Збройних Сил України разом із прикордонниками та Нацгвардією.

У Кремлі також розраховують заморозити Європу майбутньої зими. Але європейці активно готуються до зимового сезону і вже майже заповнили свої підземні газові сховища та вжили необхідних заходів для заміни російського газу. Тому і на європейському напрямку Путін навряд чи очікує успіху.

Але путлер намагатиметься дотиснути і Україну та Захід у наступні місяці, сподіваючись змусити Україну до припинення військових дій, до «перемир'я» на своїх умовах, та збереження під своїм контролем хоча б частини окупованих українських земель.

Але якщо до початку весни наступного року виявиться, що Путін своєї мети не досяг, що тоді йому залишиться? І саме в цей момент різко посилиться ризик демонстративного застосування Росією тактичної ядерної зброї. Знов-таки, щоб налякати Захід, цього разу можливістю «судного дня» і змусити Україну до капітуляції.

Це може призвести до нових втрат у війні (але не критичних і не катастрофічних, ефект застосування такої зброї буде обмеженим). Відповідно, це не змінить хід війни на користь Росії, тільки зробить її більш жорстокою та непримиренною. Після таких дій російської армії для України не буде жодних обмежень щодо опору російській агресії. Війна стане тотальною, із застосуванням усіх можливих сил та засобів, у тому числі і на російській території. Однак ядерна авантюра Путіна може впритул наблизити світ до глобальної ядерної війни. Саме з цієї причини з боку Заходу, а можливо й Китаю, будуть вжиті дії, спрямовані на те, щоб не допустити цього катастрофічного сценарію.

А можливо і в Росії до цього часу відбудуться зміни, які нейтралізують ризик катастрофи для Росії.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: