Витік секретної інформації. Як це вплине на відносини України і США

«Дірки, з яких «тече» необхідно терміново знайти і закрити»
фото з відкритих джерел

Чи вплинуть ці витоки на плани контрнаступу Збройних Сил України?

Вже тиждень активно обговорюється тема витоків секретних документів з Пентагону. І як це часто буває, деякі журналісти і коментатори оцінюють ситуацію дуже емоційно, майже як «катастрофу». Зокрема це стосується теми українського контрнаступу, а також взаємин між США і Україною. Чи так воно насправді?

Ось відповіді на запитання, які найбільш часто задають у зв’язку з темою «витоків» з Пентагону.

Це правдива інформація, чи фейк?

Судячи з реакції офіційних осіб США, зокрема і керівництва Пентагону, проблема є реальною. Але деякі документи, особливо по Україні, зокрема по втратах російської і української сторони, спотворювались (фальсифікувалися) на російських телеграм-каналах. Також деякі документи використовуються російськими спецслужбами для проведення інформаційно-психологічних спецоперацій проти України і США. 

Чи вплинуть ці витоки на плани контрнаступу Збройних Сил України? Прямо і суттєво – ні, опосередковано і частково - так. Насправді, ніякої дуже секретної інформації про контрнаступ не з’явилось. Найбільш серйозна інформація в цьому контексті стосувалась кількісних даних про навчання українських військових за кордоном і постачання західної зброї, по суті – про резерви, які Україна може застосувати для контрнаступу. Але значна частка такої інформації вже з’являлася у відкритому доступі, особливо по танках і бронетехніці.  Однак про дату наступу та ймовірні напрями ударів жодної інформації не має. До речі, зазначу, що про це набагато більше говорять (в форматі припущень) в ЗМІ, на жаль і деякі офіційні особи. Шкоди саме від цього набагато більше (перш за все з точки зору формування надмірних і затягнувшихся очікувань), ніж від витоків з Пентагону. Чи будуть якось міняти плани контрнаступу Збройних Сил України? Про всяк випадок, певні корективи в ці плани можуть зробити. Ніхто ж точно не знає, що саме і в яких обсягах «витекло». Проте, припускаю, що плани контрнаступу і без цього вже неодноразово змінювали, в силу різних об’єктивних і суб’єктивних обставин.

Чи вплинуть ці витоки на взаємини між США і Україною, зокрема на рівень підтримки України з боку США? Загальна відповідь – ні. По-перше тому, що «потекло» не у нас, а в США. По-друге, тому що це не в інтересах, ні України, ні США. Ми не можемо відмовитись від американської допомоги, яка є критично важливою для нас. І не в інтересах США припиняти таку допомогу. Проблема ж не в самому факті такої допомоги, або в якихось неприйнятних її формах, а у витоках інформації. Це внутрішня проблема США, яку треба буде вирішити. Але у зв’язку з цим перевірки і перестороги з обох боків напевно зростуть. Ось це і буде головний наслідок проблеми, яка виникла.

Дехто драматизує факт «прослуховування» американцями українського президента. Але будь яка людина, яка є компетентною в питаннях міжнародної політики, чудово розуміє, що американці (також як росіяни і китайці) намагаються слухати всіх впливових державних діячів – і потенційних противників, і союзників, і тих, хто маневрує між різними таборами. Тим більше, це роблять в умовах війни. 10 років тому був скандал навколо інформації про те, що американські спецслужби прослуховували мобільний телефон канцлера ФРН А.Меркель. І що? Галасу було багато. Для обох сторін виникли певні, але не дуже значні іміджеві негативи. Проте на взаємини обох країн це суттєво не вплинуло. Думаю, що і нинішні «витоки» не вплинуть кардинально на партнерські взаємини США не тільки з Україною а і з іншими дружніми країнами - від розвідувальної коаліції «П'яти очей» до Південної Кореї. Хоча «осад», безумовно, залишиться і перестороги зростуть.

Підсумуємо. На даний момент ситуація з витоками секретних документів з Пентагону є проблемною (в першу чергу для США), але не критичною (особливо для нас). Проте дірки, з яких «тече» необхідно терміново знайти і закрити.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Росія з 1 квітня на ротаційній основі почала головування в Радбезі ООН
США покарали делегацію Росії, яка головує в Радбезі ООН
Російський винищувач Су-35
Повітряні сили у перші дні війни знищили найкращі бойові літаки Росії – Ігнат
Ігор Сирота
Завдяки експорту електроенергії можна профінансувати покриття тарифів для населення – «Укргідроенерго»
Арестович вчергове «дезертував з України» та показав, де «переховується»
Арестович вчергове «дезертував з України» та показав, де «переховується»
Зеленський підбив підсумки тижня, що минає
Зеленський розповів, як захиститися від нової агресії Росії
На початку цього року Пригожин повідомив про помилування першої групи ув’язнених, яких завербували на війну проти Україні
Пригожин розповів, скільки в’язнів повернулися з війни проти України
Наслідки вибуху в тимчасово окупованому Джанкої (Крим) 20 березня
Наслідки «бавовни» в Криму та раптовий візит прем’єра Японії: головне за ніч
Білорусь створює аналог «Беркута» у прикордонних із Україною областях
Білорусь створює аналог «Беркута» у прикордонних із Україною областях
Підписання угоди про співпрацю відбулося в рамках візиту Агенції оборонних закупівель МОУ до Норвегії
Норвежці допоможуть Міноборони України створити нове відомство із закупівель
Дата публікації новини: