Віктор Каспрук Політолог, політичний аналітик, журналіст-міжнародник

Україна має уникнути «азовського» непорозуміння з США

Делегація американських конгресменів могла б відвідати Донбас...

Ініціатива 40 членів Палати Представників Сполучених Штатів, які підписали звернення до держсекретаря США Майка Помпео з вимогою внести полк «Азов» до переліку іноземних терористичних організацій, широко обговорюється в Україні.

Наразі ця ситуація може стати одним з найбільших випробувань в американсько-українських стосунках, за всі роки з моменту відновлення Україною своєї незалежності.

І тут головне, щоб нове українське керівництво не спокусилося на спробу вирішення цієї неочікуваної політичної проблеми на емоціональному рівні.

Адже відомо, що в українському парламенті готується відповідь американським конгресменам, де народні депутати сподіваються дохідливо пояснити офіційну позицію України з цього питання.

Такій підхід є правильним, але він може виявитися не дуже дієвим.
Й найгірше, якщо ця дискусія щодо «Азову» в українському політикумі і суспільстві триватиме довго, то це може пошкодити стратегічним партнерським стосункам США з Україною.

Тому необхідно шукати дієвий вихід, який зняв би визрівання можливого напруження в американсько-українських взаєминах.

При цьому необхідно визнати, що подібна акція є тривожним сигналом в американсько-українських стосунках.

Перший висновок, котрий можна зробити з розгортання цієї ситуації, це те, що прослідковується явне недопрацювання української дипломатії і всіх інформаційних українських місій в США. Які недостатньо приділяють увагу різноманітним комунікаціям з своїм головним стратегічним партнером.

І саме у той час, коли істеблішмент Сполучених Штатів більше переймається проблемами з можливим імпічментом президенту Дональду Трампу і наступними президентськими виборами, хтось з лобістських кіл Росії проштовхнув цю недружню до України акцію.

Другий висновок, який обов’язково б мала зробити проукраїнська міжнародна спільнота, те, що українська дипломатія і Українська держава в цілому, потребують допомоги у цих питаннях.

При чому в питаннях, як безпосереднього забезпечення комунікацій між українським керівництвом і політичним істеблішментом США, так і системною постановкою і системним моніторингом цих питань.

Оскільки агресивна діяльність Російської Федерації, яка вже давно у військовій і кібер царинах діє терористичними методами, буде переноситися і на інші вразливі для України сфери.

Коли використовуючи впливові політичні інституції, як комунікаційні так і офіційні державні представництва, наносяться дипломатичні удари на тому чи іншому стратегічному напрямку.

Відповідно, завдання для українських урядових кіл так і міжнародних симпатиків України, це створення не лише альтернативних впливів в комунікаціях, а й проведення контрзаходів по недопущенню або блокуванню будь-яких акцій лобістів Росії.

Тому, що без цього Україна завжди відставатиме на крок – на два, і змушена буде лише констатувати факти.

І для того, щоб уникнути «азовського непорозуміння» з США, Україна мала б виступити з ініціативною і запросити конгресмена від штату Нью-Йорк Макса Роуза, який опублікував лист, котрий підписали 39 конгресменів, та його колег по Демократичній партії, відвідати найближчим часом Україну.

Така б делегація американських конгресменів могла б відвідати Донбас, побувати в районах бойових дій і поспілкуватися безпосередньо з бійцями полку «Азов» на місці.

А вже після цього робити свої остаточні висновки щодо українських «терористів», головна вина яких полягає втому, що вони своїми життями захищають Україну від вторгнення на її землю російських агресорів.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: