Ромко Малко Журналіст

Цар приїхав! Славімо його!

Навіщо було засідання Ради регіонів проводити у Львові, питання риторичне.

Навіщо було засідання Ради регіонів проводити у Львові, питання риторичне.

Багато коментаторів цієї екстраординарної події схильні вважати, що до Львова Віктор Янукович поїхав задля того, щоб помиритися з галичанами, які не тільки за нього не голосували, а й останнім часом сильно образилися за його проросійські зальоти. Дехто схильний вбачати у такому кроці Президента послідовне виконання його обіцянки об’єднати країну, а хтось вважає, що Янукович в такий спосіб вирішив банально підняти свій рейтинг в західних регіонах.

Певна логіка у всьому цьому є, і будь-які з версій мають право на життя, адже і миритися було б логічно, і країну об’єднувати, і рейтинг, звісно, підняти не помішає. Питання тільки в тім, чи збирається все це робити Віктор Федорович і його команда профффесіоналів. Адже те, що ми побачили під час візиту у Львові, вказує на дещо інше.

Миритися насправді ніхто ні з ким не збирається. Власне, з ким і з якого приводу? По-перше, ніякої вини за собою перед галичанами наш гарант не почуває, бо «шеф завжди правий». Якщо хтось вважає, що він неправий, хай прикусить собі язика і ще раз прочитає кінець попереднього речення. Об’єднувати країну також ніхто не збирається. «Усьо будєт Донбас» писали по київських будинках мітингувальники з Донецька і мали рацію. Найбільше, на що нині українці можуть сподіватися, – це на об’єднання всієї державної влади, усіх її горизонталей та вертикалей в єдину потугу під чуйним керівництвом Віктора Федоровича і під пильним контролем вірних йому силових структур. Ну, а щодо рейтингу, то будьмо реалістами. Виграє той, хто буде рахувати! А тому – ніякого пряника, ніяких лобизань і ніяких рейтингів. Весь цей театр більше нікого не цікавить, бо є адмінресурс, який і розкаже, і підкаже, і потисне, і розчавить, і навіть розітре в порох.

Доказом цьому і є візит гаранта до Львова. Цар приїхав! Вклоняйтеся смерди і не ремствуйте. Єдине, що вам дозволяється, – це помахати здаля його величності блакитним прапорцем з написом «Партія регіонів». Махати будь-якими іншими прапорцями, а тим паче прапорцями інших політичних партій – гріх і ганьба. Анафемі, може, і не піддадуть, але на удар кийком доблесного вояка беркутівця можна розраховувати. Ті, хто мають у цьому сумнів, – будь ласка, приходьте і переконайтесь.

І попереджали ж, попереджали… Ходили по підприємствах, говорили з ректорами вузів, просили як людей: не лізьте в ніякі протести та пікети. Приїде Президент, хоче подивитися на Львів, поспілкуватися з львів’янами, тому не заважайте. Сидіть собі на уроках, на роботі, на даху, де завгодно сидіть, тільки не плентайтеся під ногами, а спеціально навчених львів’ян і без вас підберуть та привезуть куди треба. Так ні, припленталися… Робити їм більше нічого, як тільки протестувати проти мудрої політики гаранта Конституції.

Ну, ще б протестували по-людськи і цивілізовано, так ні… Обзивати Президента України Віктора Януковича «маріонеткою кремлівських карликів», влаштовувати театралізовані дійства за участю Царя Медведа, холопів - Вітьки Ялинковича, Коляна Хозарова, Діми Собачника, Аньки Розводчиці і Мимовільної преси. І все це – біля головного корпусу Національного університету Львівська політехніка на вулиці, що носить ім’я провідника ОУН Степана Бандери. Це нормально?

Мабуть, нормально, якщо влада не розуміє свої обов’язки і не знає своє місце. Якщо її манія величі така велика, що говорити з своїм народом вона може лише за посередництвом силових спецпідрозділів в касках і з кийками наголо. Мабуть, нормально, коли Президент і його свита весь час свого перебування при владі дбає лише за інтереси братнього російського народу і зовсім не переймається інтересами свого власного. Мабуть, нормально, якщо дві третини того народу влада взагалі має за «мокре місце» і не помічає ані його потреб, ані його прохань, ані його інтересів. Так, ніби немає тих двох третин. Просто немає. А коли немає, то і питати ні з кого. Чи не так?

Сам Президент Віктор Янукович називає протести проти нього під стінами Львівської політехніки замовною акцію опозиції. Про це він сказав на засіданні Ради регіонів. «В цілому Львівщина позитивно сприймає нашу роботу. Та купка людей – це замовні політичні питання. Ми живемо в демократичній країні і повинні бути готовими до таких речей», - сказав Янукович. «Я впевнений, що більшість з нас так і думає. Я правий?», - запитав він у зали. І почув таку очікувану і солодку відповідь «Так!»

Так, Вікторе Федоровичу, нас всіх давним давно замовили і проплатили. Всіх без винятку ще до нашого народження. Проплатили, щоб ми своєю присутністю отруювали Вам Ваше життя. Ви простіть нам, бо ми самі не знаємо, що чинимо… Певно, якийсь лихий поплутав, адже не любити і не шанувати вашого високоблагородія – це саме мерзенне, що тільки може бути у житті…

Регіонали завжди славились мавпуванням чужих ідей, принципів роботи і навіть поведінки, але те що вони чудять сьогодні, просто вражає. Я не знаю, що саме і хто шепоче на вухо Президенту, але з того, що проявляється назовні, дуже чітко видно, що ті люди роблять йому неймовірно ведмежу послугу. Мало того, вся його команда у взаємних поклонах та чварах не тільки все сильніше та з більшою амплітудою розхитує під ним крісло, так ще й робить це за чітким сценарієм написаним його попередником, Президентом України Віктором Андрійовичем Ющенком. Звісно, і минулий, і теперішній Президенти літають на різних орбітах, але те що вони таки літають, а не ходять по землі, вже ні у кого не викликає сумніву.

Я більш, ніж переконаний, що політична доля Віктора Федоровича буде дуже схожою до політичної долі Віктора Андрійовича. А все – через любих друзів і небажання знати правду. Вірити в те, що люди протестують лише за гроші і лише на замовлення, має право кожен Президент. Тільки чи робить це переконання його мудрішим, важко сказати. Що б там не шепотіли Віктору Федоровичу на вушко лакеї і у чому б його не переконували, правда все одно залишиться одна:

Дві третини країни не голосувало за Януковича, а тому він фактично є Президентом тільки меншої частини українського народу. Зважаючи на те, що Україна все ще принаймні номінально залишається демократичною державою, люди мають повне право не любити свого Президента. В демократичній державі люди мають не лише право протестувати проти того, що вважають за потрібне, а й повинні це робити, інакше їхня демократична держава перетвориться на непотріб. Цього разу у Львові люди з власної ініціативи вийшли пікетувати Президента, виконуючи свій громадянський обов’язок. Незважаючи, до речі, ні на погрози, ні на попередження, ні на тиск з боку спецслужб. Вийшли пікетувати, бо те, що робить Віктор Федорович, на їх думку, є ганьбою, як для Президента, так і для цілої України. Люди з силових структур і організатори Ради регіонів зашкодили виконанню львів’янами свого громадянського обов’язку і за це мусять понести кару як люди, які руйнують демократичний устрій нашої країни.

Те, що серед зустрічаючих Президента Януковича були проплачені люди, – також правда. Їх організовано привели, коли міліція відсунула подалі протестуючих львів’ян. В тому, що їм заплатили, немає жодного сумніву. Адже уявити собі сотню прихильників Партії регіонів у Львові, яка прийде підтримувати свого лідера безкоштовно, дуже складно. Це – не Донецьк, хоча і там, я підозрюю, із масовками бувають немалі проблеми. А зважаючи на те, що людей, які ходять на акції за гроші, видно неозброєним оком, то «робити з тата вар’ята» немає жодного сенсу.

Мабуть, коли Віктору Януковичу розказували про куплених пікетуючих, то мали на увазі саме тих хлопців з прапорами Партії регіонів. Проблема в тому, що він знову, як завжди, все переплутав і сказав навпаки. Можливо, так і треба… Аби ніхто нічого не зрозумів, не здогадався і навіть посміятися не було з чого.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: