Михайло Басараб Політолог

Головний виклик після нашої Перемоги

Олігархія робитиме все, щоб повернути Україну до передвоєнного устрою
фото з відкритих джерел

Поки ніхто не знає, хто і як себе поведе після війни

Після нашої перемоги головним викликом буде не відбудова бетону і заліза, а те, чи перестане після війни Україна бути пострадянською сутністю. І йдеться не про мову, культуру, історію чи зовнішньополітичні пріоритети. За це переживаю меншою мірою, бо напад Росії зняв останні перепони і пришвидшив остаточне утвердження національної ідентичності.

Маю на увазі інше. Чи спалимо ми у вогнищі війни олігархію як форму державного правління в Україні? Корупція, надто низькі темпи розвитку інфраструктури і неналежні доходи пересічного українця були наслідками олігархії, в умовах якої держава передусім обслуговувала інтереси максимум кількох тисяч людей.

Десятки мільйонів рятувалися, пристосовувалися або були змушені шукати кращої долі за межами України.

Поки ніхто не знає, хто і як себе поведе після війни. Олігархія робитиме все, щоб повернути Україну до передвоєнного устрою. Але війна народить нову націю, яка нарешті повноцінно набуде статусу суверена. Принаймні, нація матиме на це повне право не на папері, а у реальності.

Саме через те, що нас чекає велика повоєнна дилема між минулим і майбутнім, я б не поспішав зараз стверджувати, кому врешті-решт буде відведено роль історичних постатей, а кому – негідників.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: