Михайло Непран Перший віце-президент Торгово-промислової палати України

Прийшов час якомога швидше закінчити реформу економічних силовиків

«201 заведена справа за 7 місяців виглядає вкрай низьким показником як для справжньої боротьби із порушниками законодавства»
фото: sud.ua

«Не можуть люди з репресивно-корупційним мисленням побудувати нову аналітичну структуру»

Статистика – річ цікава та вперта. Офіс генпрокурора опублікував цікаву інформацію – чим займалися Бюро економічної безпеки (БЕБ) та Служба безпеки України (СБУ) сім місяців 2022 року.

Бюро економічної безпеки:

За даними Офісу Генерального прокурора (єдиний звіт про кримінальні правопорушення по державі за липень 2022 року) фіксуються такі результати роботи відомства за сім місяців поточного року:

Обліковано кримінальних правопорушень за звітний період (січень-липень 2022) = 201. У тому числі:

  • ухилення від сплати податків, зборів (обов'язкових) платежів, ст. 212 = 71
  • привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, ст. 191 = 30
  • незаконне виготовлення, зберігання, збут або транспортування з метою збуту підакцизних товарів, ст. 204 = 22
  • легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом, ст. 209 = 22
  • кримінальні правопорушення, у яких особам вручено повідомлення про підозру = 8
  • кримінальні правопорушення, за якими провадження направлені до суду з обвинувальним актом = 3 (1,5% від загальної кількості)
  • Встановлена сума матеріальних збитків у кримінальних провадженнях, досудове розслідування у яких здійснювалось органами БЕБ = 39,3 млн грн.
  • Накладено арешт на майно = 4,2 млн грн.

Якщо взяти до порівняння той же період 2020 року, то це 1544 справи, у 2021 році – 1746. Зменшення разючі.

Парадоксальні висновки щодо роботи БЕБ: з одного боку білий бізнес перестав відчувати постійний «терор» з боку перевіряльників, з іншого – 201 заведена справа за 7 місяців виглядає вкрай низьким показником як для справжньої боротьби із порушниками законодавства, що нікуди не ділися та продовжують свою незаконну діяльність.

Служба безпеки України:

  • злочини проти основ національної безпеки України = 9958
  • кримінальні правопорушення у сфері господарської діяльності = 91
  • кримінальні правопорушення проти громадської безпеки = 327
  • кримінальні правопорушення у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів = 142
  • кримінальні правопорушення проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку = 20021

Проміжні висновки: у 2022 році СБУ зосередила свою діяльність на злочинах проти основ національної безпеки та миру і не турбує бізнес, лише 91 справа щодо господарчої діяльності за 7 місяців. Парадокс війни, СБУ нарешті поставила на перше місце ту діяльність, яка, власне, і повинна бути головною – ловити шпигунів, а не «кошмарити» бізнес.

Данило Гетьманцев, на зустрічі з Українською радою бізнесу, повідомив про фантастичні успіхи податкової по сплаті ПДВ у липні, аж 120% до плану, набагато більше, ніж минулого року. На цілком логічне запитання, як це вдалося при майже 40% непрацюючого бізнесу і 20% тимчасово окупованої території, відповідь була проста – закрили «скрутки» і звільнили податківців, причетних до таких схем.

От і приходить на думку парадоксальний висновок, про який дискутували експерти, влада і бізнес. Чим менше втручання силових структур, тим кращий результат?

Можна довго та багато писати про податкову міліцію, яка зробила Україну унікальною державою, де влада боролася з тими, хто боровся з економічними злочинами, але результат діяльності за 7 місяців дає відповідь на дискусію.

Чи тішить це мене? І що робити далі?

Звісно, я шаную та поважаю наш бізнес, але я не маю ілюзій, що всі дружно, як один, завтра платитимуть податки, відмовляться від схем мінімізації тощо. В усьому світі бізнес та влада, платник податку та податківець, мають діаметрально різні інтереси.

Тому прийшов час (війна це прискорила та й відсутність коштів у бюджеті на фінансування змусить) максимально швидко закінчити реформу економічних силовиків. СБУ доведеться відмовитися остаточно від економіки, БЕБ чекає найближчим часом перезавантаження, звіт підтвердив – чергового українського велосипеду не винайшли.

Не можуть люди з репресивно-корупційним мисленням побудувати нову аналітичну структуру, яка вміє не тільки «маски шоу», а зможе конкурувати інтелектуально, з кращими юристами, аудиторами, фінансистами. 

Вихід один – як при формуванні НАБУ, не брати колишніх силовиків, призначити керівником публічну та не заангажовану постать. Тоді є шанс на цивілізовану боротьбу з економічними правопорушеннями. Старе гасло про кадри, які вирішують все, знову актуальне як ніколи.

Читайте також:
Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: