Олекса Бик Письменник

Про радника президента Бірюкова, добровольців і Донецький аеропорт

Це підло: водночас вимагати від добровольців залишити лінію фронту (бо так домовилися у Мінську) – і засуджувати їх за те, що вони нібито відійшли з лінії фронту.

«…доблестные «добровольцы» как раз в ноябре взяли… и с...бались из Донецкого аэропорта»

(с)Юрій Бірюков, радник Петра Порошенка

Минулого року ДУК «Правий сектор» був у самому Донецьку. Якщо про це ще хтось пам’ятає, тоді українські війська тіснили окупантів на усіх ділянках фронту, звільняючи місто за містом, і в результаті наступу ми заглибилися в донецькі передмістя – десь метрів на 300, не більше. І ненадовго: воякам ЗСУ «мудре» керівництво наказало повернутися і закріпитися у Пісках, а у ДУКу банально не вистачало ані зброї, ані людей, щоб самотужки звільнити місто-мільйонник.

Наступ закінчився відкритим введенням російських військ, а потім – Мінськими домовленостями. З того часу під Донецьком лінія фронту залишається практично незмінною, а її частиною був Донецький аеропорт, про який у наведеній тут цитаті згадує Бірюков.

За Мінськими угодами, Донецький аеропорт повинен був дістатися сепаратистам, а ДУК мусив бути виведеним з передової, як незаконне збройне формування. Влада неодноразово намагалася «видавити» бійців ДУК з летовища, однак на той момент в інформаційному просторі вже не було слова, популярнішого за «кіборги», і просто так наказати добровольцям піти геть Порошенко не міг.

Так випадково сталося, що майже в той самий час, про який згадує Бірюков, я був у Пісках. Та ротація була тяжкою: загинули друг Ленін і друг Шип, а друг Пилипась (до речі, член проводу ПС) отримав тяжке поранення. А найгіршим було те, що влада, практично не ховаючись, «зливала» аеропорт. Військові сиділи на валізах і чекали наказу відходити на Карлівку, деякі навіть встигли відійти, а наші хлопці під обстрілами ганяли по залишених позиціях ЗСУ і збирали усе, що здатне стріляти чи використовуватися для війни: ящики гранат, патронів і мін, постріли для РПГ і т.д. Відступати ми навіть не планували.

Якщо комусь мало приймати на віру мої слова – подивіться фільм Леоніда Кантера «Добровольці Божої чоти». У ньому є епізод, коли бійці ЗСУ лишили у новому терміналі аеропорту свої танки і відступили в старий термінал. І тільки мій побратим Богема власним прикладом змусив вояків відбити втрачене назад – сам повів цей змішаний підрозділ в атаку. Фільм документальний, відео не дасть збрехати.

Тому коли Бірюков пише нісенітниці про добровольців – мені і смішно, і гидко. Це підло: водночас вимагати від добровольців залишити лінію фронту (бо так домовилися у Мінську) – і засуджувати їх за те, що вони нібито відійшли з лінії фронту.

Ще більш підло на офіційному рівні здавати ворогу місто за містом – і водночас засуджувати за відступ (факт якого, знову-таки, нічим і ніким не підтверджений) лише добровольців. Чи часто Бірюков вживає настільки сильні вислови щодо свого шефа Порошенка, коли той здає черговий населений пункт ворогам? Коли той, зрештою, здав Донецький аеропорт?

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: