Олександр Бригинець Народний депутат України (Блок Петра Порошенка)

Медики жаліються на те, що їх змушують порушувати законодавство

До мене звернулися трудовий колектив Станції екстреної медичної допомоги Харкова і колектив харківської районної підстанції Карачаєвка

До мене звернулися трудовий колектив Станції екстреної медичної допомоги Харкова і колектив харківської районної підстанції Карачаєвка, які обурені тим, що керівництво Обласної клінічної лікарні-центру екстреної медичної допомоги катастрофічно порушує законодавство.

Колектив переконує, що м. Харків, згідно положення наказу №500 МОЗ України від 2008 року, мали б обслуговувати 150 бригад невідкладної допомоги, а реально працює лише 70. Крім того, диспетчерські функції виконують на підстанціях не диспетчери, яких скоротили, а самі бригади екстреної допомоги. Тому в періоди, коли бригади на викликах, підстанції закриті. До того ж, повідомлення про виклик надходять до швидкої допомоги не по телефону, а через смс, яке, як відомо, можуть приходи невчасно або частинами, що уповільнює роботу (нагадаємо, за нинішнім законом, швидка допомога має дістатися до хворого не пізніше ніж за 10 хв.).

Все це фактично руйнує роботу швидкої (екстреної) медичної допомоги в місті. Тому я звернувся до Міністерства охорони здоров’я з вимогою перевірити отриману мною інформацію і вжити належні заходи, щоб кількість швидких допомог відповідала нормативам, а усілякі незрозумілі новації, в тому числі і звільнення диспетчерів, не стояли на заваді оперативній роботі медиків.

Крім того, я звернувся до прокуратури Харківської області з проханням перевірити чи відповідає діяльність Харківської станції екстреної медичної допомоги вимогам законодавства. А також до мера міста Харкова з проханням зробити все можливе для того, щоб швидка працювала оперативно, а працівники медичної допомоги не мали незручностей, які утруднюють їхню роботу та звернути особливу увагу на стан роботи диспетчерів на підстанціях.

Нова влада навчила мене боятися слова «реформа», адже за кожною реформою нинішньої влади, як правило, стоїть скорочення, погіршення, ускладнення роботи і зменшення послуг. Ситуація з реформою швидкої медичної допомоги призвала до суттєвого погіршення її роботи, до збільшення навантажень на лікарів і погіршення надання послуг. Шкодую, що високопосадовці та їхні сім’ї, мають право користуватися приватною швидкою допомогою. Я би, чесно кажучи, заборонив би на законодавчому рівні мерам, міністрам, депутатам, користуватися приватом, а лише державною швидкою допомогою. Хай би ризикнули своїм життям так, як вони ризикують мільйонами українців.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: