Сергій Таран Політолог

Майбутнє України буде пов’язано з правими ідеологіями

Щодо правих сил, які традиційно активні на Покрову.

- Його бабуся не німкеня? Ну, тоді він не зовсім чистий німець. 
У 20 ст. було два типи націоналізму – ексклюзивний і інклюзивний – які різнилися тим, хто може бути членом нац. спільноти. Суть ексклюзивного націоналізму (приклад – німецький до 1945) у тому, що невідповідність когось бодай одній ознаці (гени, мова, церква, походження) означала його недопуск до обраної етнічної групи. У інклюзивного націоналізму логіка була інша – наявність бодай однієї ознаки означало запрошення до обраної етнічної групи. Наприклад, єврейський інклюзивний націоналізм поза межами Ізраїлю був би таким:
- Твоя бабуся єврейка? Так ти ж теж наш!..

У 20 ст. перемогли нації, які сповідували інклюзивний націоналізм - він виявився дієздатнішим і живучішим. 
У 1991 визволення Україні принесли праві. Врятувати незалежність у 2014 допоміг інклюзивний націоналізм (Бо Путін, йолоп, думав, що той, хто розмовляє російською мовою не підніме зброю на московського орка). Майбутнє України теж буде пов’язано з правими ідеологіями (хоча не лише). Величезною помилкою буде, якщо ці праві ідеології апелюватимуть до ексклюзивного націоналізму. Перемагають ті, хто шукає спільне.
Нас має бути більше.
Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: