Сергій Борщевський Поет, перекладач, дипломат

Друже Заходе, не бійся розпаду Росії

Росія становитиме загрозу не лише для України, а й для цілого світу стільки, скільки існуватиме

Розпад Росії на нові незалежні національні держави є в інтересах Заходу

Друже Заходе, зізнайся чесно: ти боявся розпаду СРСР.

1 серпня 1991 року, за три тижні до проголошення Незалежності і за чотири місяці до референдуму, який підтвердив волю нашого народу жити у своїй незалежній державі, з візитом до Києва прибув президент США Джордж Буш-старший. Той візит залишив неприємний осад: глава найпотужнішої держави світу застерігав українців від «самогубного націоналізму».

Буш не хотів розпаду СРСР, він вірив у «перебудову» Горбачова, вірив у реформи, здатні перетворити СРСР на нормальну країну. Буш підгодовував занепалу Росію курячими ніжками, які дотепники назвали на його честь, допомагав їй підвестися з колін.

Буш помилявся.

Найкраще про це сказав британський дослідник Едвард Лукас: «Найзгубнішою помилкою, яку скоїв Захід після 1991 року, було припущення, ніби Росія мало-помалу стає «нормальною» країною.»

Потім, Заходе, ти боявся розповзання ядерної зброї. Ти сподівався, що Будапештський меморандум убезпечить тебе від цього. Україна передала свій ядерний арсенал Росії. Скажи, Заходе, ти почуваєшся в безпеці сьогодні, коли смертоносна зброя опинилася в руках спільників Росії – злочинних режимів Ірану та КНДР?

Сьогодні, Заходе, деякі політики у твоїх лавах спонукають Україну до переговорів з Росією.

Знов-таки, зізнайся чесно собі самому, чи варто вести переговори з Росією? Чи можна вірити Росії?

А головне, невже ти вважаєш за краще зберегти Росію, як колись волів зберегти СРСР? Невже ти досі не зрозумів, що Росія становитиме загрозу не лише для України, а й для цілого світу, а отже й для тебе, стільки, скільки існуватиме?

Невже ти досі не зрозумів, що розпад Росії на нові незалежні національні держави у твоїх інтересах? Бо зникне головна загроза твоєму існуванню. А разом із Росією і виплеканий нею інтернаціонал терористичних режимів, що загрожують світовому порядку.

І тоді світ зможе зосередитися нарешті на нагальних проблемах свого розвитку – кліматі, екології, медицині, економіці, науці.

Невже ти не хочеш убезпечити своїх дітей та онуків?

Не бійся, друже Заходе.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: