Сергій Борщевський Поет, перекладач, дипломат

Переговори з Росією? Там нема з ким розмовляти

Російська дипломатія завжди була брехливою
фото з відкритих джерел

Кремль повністю дискредитивував себе

Головний переговорник кожної країни її міністр закордонних справ. Підбиваючи підсумки року, згадаймо, що в різний час говорив з приводу розв'язаної РФ війни проти України міністр Лавров.

«Якщо це залежить від Російської Федерації, війни не буде». Це Лавров сказав за місяць до нападу, 28 січня, в інтерв'ю російським радіостанціям.

А ось що, за повідомленням Russia Today, Лавров заявив уже в травні, під час спільної прес-конференції з міністром закордонних справ Оману Бедром бін Хамедом-аль Бусаїді: «Ми не хочемо війни в Європі, але Захід говорить про необхідність перемогти Росію».

А це вже зовсім недавня заява від 1 грудня: «З Україною ми ж не просто ось так встали, бо нам не сподобався Зеленський... і ми на Україну війною пішли. Це ж не просто так усе. Ми їх довгі, довгі, довгі роки попереджали».

Ну, добре, хоч уперше назвав війну війною, а не спецоперацією.

Навів ці три цитати і несамохіть пригадав старий анекдот про те, як одна сусідка на комунальній кухні сварить іншу, яка повернула їй позичену тарілку надтріснутою. А та виправдовується: по-перше, я не брала вашої тарілки, по-друге, вона вже була надтріснутою, а по-третє, я вам повернула її цілою.

Втім, російська дипломатія, Росія взагалі, завжди така. Брехлива.

«Ми вважаємо Фінляндію, хоч би який режим там існував, незалежною та суверенною державою», – це вже попередник Лаврова товариш Молотов 1939 року. А ось що Молотов заявив трохи згодом, коли СРСР визнав уряд своїх фінських комуністичних маріонеток, тодішній аналог «властей» ДНР/ЛНР: «Радянський уряд не визнає так званого фінляндського уряду, що перебував у Гельсінки, а тепер кудись вибув».

І насамкінець наведу відповідь Молотова на прохання президента США Франкліна Рузвельта не бомбардувати цивільне населення: «Радянські літаки не обстрілювали міста і не мають наміру цього робити, а обстрілювали аеродроми, бо наш уряд цінує інтереси фінського населення не менше, ніж будь-який інший уряд».

Відомо, що під час Другої світової війни у військах СС існував батальйон особливого призначення імені Ріббентропа. Особливе призначення батальйону полягало в захопленні в окупованих містах закладів культури та вивезенні мистецьких та історичних цінностей до Німеччини.

Чому б ФСБ не утворити в своєму складі батальйон імені Лаврова?

Читайте також: Зеленський розповів, з якою Росією готовий сісти за стіл переговорів
Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: