Сергій Борщевський Поет, перекладач, дипломат

Процес пішов: у Німеччині судять сирійських військових злочинців

2012 року Анвар Раслан дезертирував і згодом залишив Сирію, з 2014 мешкає у ФРН

Посольству України у ФРН варто уважно стежити за перебігом суду над колишнім полковником сирійських спецслужб

Коронавірус, пожежі, реінкарнація Саакашвілі та інші топ-події відсувають на задній план решту новин. У кожному разі вітчизняні ЗМІ поки що не відреагували на подію, старт якій було дано вчора в Німеччині: 23 квітня вищий окружний суд Кобленца (федеральна земля Рейнланд-Пфалц) розпочав слухання у справі щодо злочинів проти людяності в Сирії.

Німецьке правосуддя обвинувачує колишнього полковника сирійських спецслужб, начальника тюрми Аль-Хатиб у Дамаску Анвара Раслана в тортурах понад 4 000 і смерті щонайменше 58 вязнів. 2012 року Анвар Раслан дезертирував і згодом залишив Сирію, з 2014 мешкає у ФРН. Можливо, минуле колишнього тюремника так і залишилося б таємницею, якби його випадково не зустрів сирійський біженець, адвокат Анвар аль-Бунні: жертва упізнала свого ката. Інший обвинувачений Еяд аль-Гаріб – підручний Раслана.

Аль-Бунні умовив кількох співвітчизників дати свідчення, відтак німецький адвокат Патрік Крокер з Європейського центру конституційного та гуманітарного права підтримує в суді обвинувачення від імені восьми постраждалих.

«Цей процес має велике значення для всього світу, оскільки надасть загальне бачення злочинів, скоєних сирійським урядом, і ця інформація може бути використана в інших процесах», - зазначив генеральний секретар цієї інституції Вольфганг Калек. 

Безперечно, за нинішніх обставин, коли Росія застосовує право вето в Раді Безпеки ООН, блокуючи будь-яку ініціативу, спрямовану проти режиму Башара Асада, це унеможливлює створення міжнародного трибуналу по Сирії. Отже, такі суди, як той, що розпочався вчора в Кобленці, залишаються інструментом покарання злочинців.

Мабуть, посольству України у ФРН варто стежити за його перебігом, а МінТОТ, Мінюст, МЗС та інші причетні відомства мають подякувати  сирійському адвокату Анвару аль-Бунні та німецьким колегам за майстер-клас.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: