Сергій Борщевський Поет, перекладач, дипломат

Росія безнадійна: нею керують комсомольці Брежнєва

Більшість представників сучасної російської влади починали свою кар'єру ще за часів Леоніда Брежнєва
фото з відкритих джерел

Останнім часом часто доводиться чути, що російська еліта може відсторонити Путіна від влади

10 листопада минає 40 років від смерті Брежнєва. Менш ніж через десять років потому не стало й СРСР, тож багатьом молодим людям у сьогоднішній Україні це прізвище практично ні про що не говорить. Щасливці.

Мені смерть генерального секретаря ЦК КПРС і голови президії Верховної Ради СРСР, чотириразового героя Радянського Союзу, героя Соціалістичної праці, а ще (тільки не смійтеся!) лауреата Ленінської премії з літератури і члена Спілки письменників СРСР запам'яталася двома кумедними епізодами.

Моя трирічна дочка, побачивши по телевізору вбраного в костюм Брежнєва у труні, а навколо членів політбюро в пальтах, прокоментувала: «А цей чому не в пальті? Застудиться».

А ще незадовго до смерті Брежнєва Нобелівська премія з літератури була присуджена Габріелю Гарсії Маркесу, і редакція «Літературної України» запропонувала мені надрукувати з такої нагоди якесь його оповідання. А тепер уявіть картину: в день смерті вождя виходить газета, а на останній шпальті оповідання колумбійського письменника «Смерть триває довше, ніж любов». Мені розповідали, що редактора якесь партійно-літературне начальство викликало «на килим».

Повернімося, однак, до наших баранів. Останнім часом часто доводиться чути, що масові протести в Росії неможливі, а от тамтешня еліта може відсторонити Путіна від влади, і тоді, мовляв, Україна й увесь світ матимуть справи з його наступником.

Хто ж вона, ця тамтешня еліта?

Старша за віком Голова Ради Федерації Матвієнко (1949 р.н.) після закінчення інституту відмовилась від розподілу до аспірантури на користь роботи в райкомі комсомолу. На момент смерті Брежнєва була першим секретарем Ленінградського обкому комсомолу.

Один з провідних ідеологів «Єдиної Росії» Гризлов (1950 р.н.) на той час був членом комітету комсомолу Ленінградського електротехнічного університету зв'язку.

Однокласник Гризлова по школі, а нині секретар Ради безпеки РФ Патрушев (1951 р.н.) в 1974-1975 слухач вищих курсів КДБ у Мінську. З 1975 співробітник управління КДБ по Ленінградській області.

Дещо молодший Шойгу (1955 р.н.), син партійного працівника, секретаря Тувинського обкому КПРС, пішов по слідах батька, рано вступив до КПРС і вже після смерті Брежнєва став другим секретарем Абаканського міськкому КПРС, потім продовжив партійну кар'єру в Красноярську.

Також син партійного працівника, керівника ідеологічної комісії Горьківського обкому КПРС, і нинішній перший заступник керівника Адміністрації президента РФ Кирієнко (1962 р.н.) починав кар'єру як очільник комсомольської організації заводу.

Голова Держдуми РФ Володін (1964 р.н.) в молоді роки комісар студентського загону Саратовського інституту механізації сільського господарства, голова студентського профкому.

Дещо випадає з цього товариства Пригожин (1961 р.н.), засуджений у 1979 до 2 років умовно за крадіжку, а вже 1981 до 13 років за крадіжку, розбій та шахрайство. Утім, чому випадає? КДБ, комсомол і криміналітет завжди добре співіснували й були трьома іпостасями радянського суспільства.

Хто там вірить, що варто поміняти Путіна на когось іншого, і Росія зміниться? Хто вірить в іншу Росію? Не морочте самих себе, а головне, людей. Бачили ми вашу Росію – і «Єдину», і «Справедливу».

Всі вони, а підставляти прізвища можна ще і ще – комсомольці Брежнєва. Тобто люди без певних занять. Нездатні ні на що інше, як побудувати новий Радянський Союз. Гей, американці, англійці, німці, французи, японці... вам потрібен новий Радянський Союз? А вам, українці?

Карфаген має бути зруйнований.

Читайте також: 
Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: