Сергій Грабовський Політичний аналітик

Вивчення китайської – не забавний казус

Днями лідери двох найпотужніших держав світу намагалися продовжити встановлювати між собою не тільки офіційні, а й суто людські контакти

Відтак президент США Дональд Трамп, прибувши з першим офіційним візитом до Китаю, відразу після прильоту до Пекіна у супроводі першої леді Меланії Трамп зустрівся з главою КНР Сі Цзіньпіном і його дружиною Пен Ліюань, а потім усі разом вирушили на прогулянку по так званому Забороненому місту – палацовому комплексу «Гугун» у серці китайської столиці. Під час цієї прогулянки Трамп нахвалював архітектуру цього справді унікального та найбільшого в світі палацового комплексу, а потім продемонстрував своєму китайському колезі на планшеті відео, де його шестирічна внучка Арабелла співає пісню і читає вірші на китайській мові.

Зокрема, Арабелла прочитала напам’ять фрагмент з книги «Саньцзицзін», написаної ще у ХІІ-ХІІІ століттях, в якій викладені уявлення про світобудову і містяться моральні настанови. Сі Цзіньпін оцінив виступ дочки Іванки Трамп і Джареда Кушнера на «п’ятірку з плюсом», відзначив, що за минулі півроку вона істотно вдосконалила свою китайську та висловив сподівання, що Арабелла матиме можливість невдовзі відвідати КНР.

Найшвидше, китайський лідер із дипломатичних і педагогічних міркувань поставив дівчинці дещо завищену оцінку. Втім, можливо, що і ні – часом у дітей трапляються надзвичайні здібності до вивчення східних мов, тим більше, що він уже чув її – старші діти Іванки Трамп Арабелла і Джозеф виконали серенаду китайською мовою під час першої зустрічі глави КНР із президентом США цього квітня у приватному клубі Мар-а-Лаго у Штатах. Але прикметним тут є інше. Згадаймо: шість років тому, коли тодішній глава КНР Ху Цзіньтао прибув із візитом до США та завітав до Білого дому, молодша дочка Барака Обами привітала його на китайській мові, а потім вони обмінялися кількома фразами, також на китайській. Як згодом пояснив Обама, його дочка у школі почала вивчати китайську мову, і дівчинка хотіла трохи попрактикуватися в розмовній китайській. При цьому звуть молодшу дочку тепер уже колишнього президента США Саша (втім, прискіпливі репортери розкопали, що у неї є ще ім’я Наташа), і це не випадково – батьки Барака Обами познайомилися свого часу на курсах російської мови – тоді це було модно в інтелектуальному середовища – і, схоже, певний пієтет до російської культури в родині Обами зберігся. А от зараз, як бачимо, еліта США цікавиться зовсім іншою мовою й культурою…

До чого це я? А до того, що не чув, щоби хтось із дітей чи онуків сучасної політичної еліти України вчив китайську. Російську – знають (натомість із українською у декого серйозні проблеми), англійську – вчать і здебільного добре знають. А як із китайською? Адже це в прямому одна з «мов майбутнього», враховуючи чисельність мовців й економічну потугу тих країн, де вони є більшістю. Китайців або ханьців лише у КНР один мільярд двісті мільйонів, і ще сто мільйонів – за межами КНР. Чи треба зайвий раз відзначати, якими є обсяги ВВП континентального Китаю, Тайваню і Сінгапуру (там усюди китайці становлять понад 70% населення)? А якщо ще взяти до уваги геополітично-демографічні плани Пекіна у близькій і середньостроковій перспективах… Поправте мене, якщо я помиляюсь, але факт відсутності зацікавлення серед нащадків вітчизняної політичної та бізнесової еліти у вивченні китайської мови та культури багато про що свідчить наочніше, ніж гучні декларації старшого покоління цієї еліти.

А от у парадигмі російської мови та культури живе й мислить багато хто з них (чи треба ще раз повторювати гучні прізвища, які за останній рік з’являлися в Інтернеті)?

Звісно, з нинішніми китайськими лідерами можна вести успішно перемовини й англійською, проте чи можна без знання китайської мови та культури так глибоко зрозуміти Китай, як це потрібно для налагоджування не тільки офіційних, а й людських контактів, незамінних у багатьох сферах життя?

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: