Вікторія Балицька Журналістка

Як відрізнити реальну допомогу армії від політичного самопіару

Без волонтерів, нашій армії було б дуже скрутно
фото з відкритих джерел

На війни деякі політики вирішили заробити репутаційний капітал

Як піаритися на допомозі воїнам за чужий рахунок?

Я вам зараз розкажу як. Щоб застосувати таку фішка треба бути важним тіпом. Це може бути, наприклад, авторитетний в певних колах бізнесмен, або нардеп. Чи просто депутат чогось малоефективного і малоспроможного, але ключового в прийнятті рішень, а отже непосилаємого. Одним словом, це хтось з політичними потребами і важний.

От так і назвемо його – Важний Тіп.

Отож, для допомоги військовій бригаді Важний Тіп засновує благодійний фонд. Що само по собі є непогано, бо бригада потребує підтримки. Правда, військові стають заручниками ситуації, бо муситимуть ставати перманентним тлом для піарних фото/відео Важного Тіпа. Але це видається такою дрібницею порівняно з викликами війни. Та й хто ж відмовить Тіпу, якщо він Важний? Це ціна за його допомогу.

Але тут ми задамо питання: а чи прямо от так ЙОГО це допомога?

Як працює «Блогодіцний фонд Важного Тіпа»? Він може бути іменним або називатися інакше, там «клуб підтримки ХХХ» або «фонд майбутнього відродження Всесвіту без РФ»… назва не є принциповою. Принциповим є те, що у благодійний фонд залучаються кошти благодійників (добрих щедрих патріотичних людей – будемо такими їх вважати поки не доведено зворотнє, і тим більше, що вони це роблять непублічно, тихо). Залучаються ті кошти на авторитеті Важного Тіпа. Оскільки він Важний, то відмовити йому може мало хто. Тобто потоки грошей у фонд гарантовані. Та й не прийнято в колах вершків суспільства відмовлятися скинути бабла на благородну справу. І якщо Тіп звертається з запрошенням долучитися фінансово до фонду – ніхто не відмовить.

Ну і Ок, скажете ви – бригада має ніштяки всякі, багатії чисту совість. А що має ВТ? Важний Тіп (можуть бути і Тіпи, в множині) має майданчик для постійного циклічного самопіару. Він трусить і трусить світлинами з воїнами, касками і броніками фактично за рахунок благодійників, які переважно в тіні. Тіп може видати їм якісь подячні фантіки, а може не видати. І фактично сам він нічого не робить – якісь його помічники знайдуть амуніцію чи що там, куплять і привезуть на вручення, де вже стоятиме причепурений до фото цей невтомний «помічник святого Миколая» – Важний Тіп, щоб пафосно вручити те, що має захистити тих, хто захищатиме того Тіпа… те, що куплене не ним і не за його кошти…

І що тут поганого – запитає хтось малокритичний? Тут все чудесно в правовому плані. Принаймні, при поверхневому огляді. В функціональному для воїнів – хз. Ми не знаємо що там той Тіпа закуповує і передає, чи воно якісне чи надійне. Вважатимемо, що все гуд.

А от в моральній площині – це треш трешовий. Іспанський сором. Одне з тих гидких явищ, від яких стискаються кулаки і зуби. А в пам’яті надовго залишається брудний шлейф від того Тіпа.

Навіщо я це написала? Щоб люди знали, що таке є. І не робили собі ілюзій, які в подальшому виллються в електоральну симпатію до таких Тіпів, наприклад.

І ще, не раджу повторювати цей трюк в домашніх умовах, якщо ви не Важний Тіп і у вас є припущення, що на прохання «дайте грошей» вас пішлють за напрямком руского корабля.

Написане ніяк не стосується порядних волонтерів і їхніх фондів. Нашим Воїнам подяка та низький уклін, і побажання щоб поменше доводилося ставати «задніком» на фото Важних Тіпів.

Переможемо!

Читайте також: Як перевірити, кому ви надсилаєте гроші на благодійність?
Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: