Олеся Яхно Політтехнологиня

Ще одна країна, де з'являється «маленький Путін»

Румен Радєв всіляко спростовує свою лояльність до Москви
фото з відкритих джерел

У Болгарії можуть пройти п'яті вибори, проте немає гарантій, що в результаті буде створено коаліцію

Болгарія стала ще однією країною, де з'являється «маленький Путін». Так уже називають Вучича та Орбана, які, з одного боку, засуджують агресію РФ проти України, а з іншого – виступають за зняття/послаблення санкцій та збереження енергоспівробітництва з Росією.

І ось тепер Болгарія, президент якої Румен Радєв, неодноразово помічений у вище зазначеній риториці, отримав широкі владні повноваження на фоні не здатності створення парламентської більшості.

Нагадаю, що за останні 18 місяців у Болгарії пройшли вже четверті парламентські вибори, однак створити коаліцію в парламенті так і не вдалося. У результаті президент Радєв отримав надзвичайно великі повноваження (до формування нового уряду керівництво здійснює тимчасовий кабінет, призначений президентом).

Радєв (колишній генерал, який керував винищувачами Міг), всіляко спростовує свою лояльність до Москви. Але, як нагадує Bloomberg, він прийшов до влади якраз на кампанії по зняттю санкцій із РФ у 2016 році. І, навіть, говорив тоді, що Крим – російський. Далі він критикував санкції за вторгнення вже цього року і, як і слід було очікувати, відмовився підписати декларацію щодо підтримки заявки України на вступ до НАТО. Також Радєв, по типу Орбана, засуджуючи агресію РФ, виступає за переговори з «Газпромом» з приводу відновлення постачання газу.

Впевнена, що в Росії всіляко намагатимуться скористатися ситуацією з погляду спроб підірвати єдність Заходу. Власне, цього року в соцмережах Болгарії вже було відзначено низку груп, які проводили антиукраїнську та антизахідну кампанії (зокрема, щодо проблеми біженців).

У Болгарії можуть пройти п'яті вибори, проте немає гарантій, що в результаті буде створено коаліцію – а отже, тимчасовий кабінет може залишатися при владі як завгодно довго. Крім того, як пише все той же Bloomberg, щонайменше три з семи партій, обраних на виборах 2 грудня, симпатизують Росії. В той час, як опозиційні партії, перш за все, партї двох колишніх прем'єр-міністрів – Бойка Борисова (його партія отримала найбільшу кількість голосів) та Кирила Пєткова – не можуть досягти згоди через звинувачення опозиції на адресу Пєткова в корупції.

Читайте також: Велізар Шаламанов: Надання військової допомоги Україні – в інтересах Болгарії
Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: