Юрій Бутусов Журналіст, громадський діяч

Росія не здатна відновити темп втрат у війні

Загарбники втратили неймовірну кількість людей та техніки
фото: ЗСУ

2000 одиниць бойової техніки та 400 танків – мінімально підтверджені втрати ЗС РФ після початку контрнаступу

29 серпня розпочались атаки ЗСУ на Херсонщині, а 6 вересня почався Балаклійский прорив. Після звільнення кількох тисяч квадратних кілометрів української землі відомий сайт Oryx, який досліджує втрати, підтверджені фото та відео, з 6 вересня поповнив свій звіт по втратах майже рівно на 2 тисячі одиниць російської бойовї техніки, у тому числі на 400 танків. Цифри, звичайно, не повні, але це те, що може перевірити будь-який дослідник, тобто мінымально веріфіковані, і вони вражають.

Цікаво, що за даними Oryx, українці з загального числа втрат захопили за 45 діб починаючи з 6 вересня 197 танків! Це результат панічного «перегрупування» російських військ у Харківській та Херсонській областях, коли велику кількість техніки противник кидав, щоб полегшити собі втечу. А загалом у список захоплених зараховано 482 російських танки.

Загалом, російська армія ніколи при Путіні не отримувала від своєї промисловості стільки танків, максимальна цифра поставок у війська у 2021-му році, за офіційними даними РФ, складала 240 танків. Путін мілітарізує Україну такими темпами, якими ніколи не озброював навіть власні танкові війська.

Причому в Україні Росія втратила як мінімум 501 танк нових типів, які випускались після 1991 року – Т-72БА, Т-72Б3, Т-72Б3М, Т-80У, Т-80БВМ, Т-90А, Т-90М. Також серед 162 російських танків, рештки яких не ідентифікуються по фото, також є значна частка танків нових типів. Мінімально підтверджені, але не остаточні втрати нових танків ЗС РФ склади приблизно 35%.

(Для порівняння масштабів втрат танків, у Франції зараз у бойовому складі – 222 танки, у Британії – 225, Німеччини – 236. Тобто Україна захопила танків більше, ніж мають провідні країни Європи).

Такі ж вражаючі втрати зазнала і російська артилерія. З початку війни за базою даних Oryx росіяни втратили 359 самохідних та причіпних гармат.

У тому числі – 183 гармати калібру 152 мм, 4 – 203 мм, 1 240 мм.

Серед втрат 12 новітніх 152 мм САУ Мста-СМ2.

І знов росіяни потужно мілітарізували українську артилерію – захоплено 98 самохідних та 63 причіпних гармати.

Для порівняння – у Франції зараз всього 102 гаубиці.

Вражає також кількість мінімально підтверджених втрат росіянами реактивних систем залпового вогню – 142 одиниці, з них 50 українці захопили. Серед втрат 11 новітніх РСЗВ Торнадо-Г, та 5 ТОС-1А Солнцепьок.

Втрати зенітно-ракетних комплексів ЗС РФ – 78. Більшість втрат ми зараз не бачимо, бо росіяни їх тримають далеко від лінії фронту, і ураження антирадарними ракетами АГМ-88 ми ще не бачимо у повному обсязі.

Неймовірні втрати, і це тільки те, що потрапило на фото та відео. Як відомо, по-перше, росіяни активно вивозять свою знищену та розбиту техніку на металобрухт або на розбір на запасні частини. По-друге, далеко не всі втрати хтось знмімає та викладає, особиливо на окупованих територіях. По-третє, українські воїни приховують частину трофеїв, щоб мати необліковану важке озброєння, якою можна ризикувати без загрози втратити, мати позаштатні вогньові засоби.

Великі втрати зазнали повітряно-космічні сили – 112 літаків та гелікоптерів знищено! Це тільки підтверджені дані, бо росіяни втрати авіації ретельно приховують і намагаються не визнавати.

Такі втрати набагато перевищують можлиловсті російської промисловості по відновленню втрат. Для порівняння, за весь 2020-й рік росіяни передали на озброєння ПКС всього 14 бойових літаків та 16 гвінтокрилів.

Втрати російської армії у війні проти України значно перевищують можливості ворога відновлювати втрати. Росіяни можуть ставити у стрій старі Т-62, але нарощувати постачання нової сучасної бойовї техніки російська промисловість не може.

За цими неймовірними цифрами стоїть величний подвиг захисників України. По усім видам озброєння Росія переважає Україну в багато разів, по якості сучасної техніки – майже на покоління, по кількості боєприпасів – в десятки разів. Українці знищують росіян та наступають при багатократній технічній перевазі ворога, і ціна цих безпрецедентних подвигів дуже важка – життя наших кращих громадян, які знищують військову машину Путіна, яка нещодавно погрожувала дійти до Ла-Манша та захопити Європу.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: