Оксана Забужко Українська поетеса, письменниця, літературознавець, публіцист

Зверніть увагу на Росію!

Україна має звернути всю свою увагу на російську політичну кризу.

Україна має звернути всю свою увагу на російську політичну кризу. Це те, що найбезпосереднішим чином пов’язане із долею нашої держави, причому вже в найближчому досяжному майбутньому, тобто в 2012 році. Це події, котрі в принципі якимось чином були передбачені давно, але важко було сказати, як завжди в історії, як саме відбуватимуться. Це справді дуже маркантні речі, які є симптомами надзвичайно серйозних геополітичних зрушень, що стосуються не тільки Росії, а й безпосередньо відіб’ються і на долі України, які за своїм значенням абсолютно спідставні із подіями 1990-1991 року. Це справді важливо і потребує якнайсильнішої уваги аналітиків.

Але українські ЗМІ приділяють цим подіям дуже мало уваги. Українські ЗМІ, взагалі, поводяться дещо по-дитячому. Таке враження, ніби у нас тут є свій якийсь пісочник, і ми в цьому пісочнику, як дітки, пересипаємося пісочком. І це показник того, що дуже не зріло і інфантильно поводяться українські ЗМІ. Бо зараз треба було б максимальну увагу звернути на те, що відбувається в Росії, на те, яким чином це пов’язане з тим, що чекає Україну в 2012 році. Тому що крах путінського режиму не відбуватиметься ані спокійно, ані гладко, ані безболісно. Путін – це не Кучма, який погодиться піти на пенсію і поїхати відпочивати на дачу. Це амонізація отої системи, керованої спецслужбами, яка зберігала свою спадкоємність від доби ЧК – фінальна фаза цілої історичної епохи.

А всі проблеми, про які ми у себе говоримо, - це дитячий лепет порівняно з тим, що буде, коли російські спецслужби почнуть провокації на нашій території, а вони їх вже починали минулого року. Треба ж розуміти, що ми не в ізоляції, ми не на острові. Це не ті масштаби, при яких можна говорити, що у нас тут свої проблеми, а те, що у великій сусідній державі, яка у нас двадцять років проводить всі вибори. Вибачте, це не Нова Зеландія і не Буркіна-Фасо. Це країна, яка володіє всім українським інформпростором. Погляньте, у нас всі основні інформаційні ресурси мають російських власників. Зайдіть книгарні і подивіться, хто нам постачає літературу. Це країна, яка двадцять років своєю постколоніальною присутністю інформаційно, ментально продовжує тримати Україну у тому самому колоніальному стані. І наша незалежність дуже і дуже умовна.

Вдавати, що те, що в Росії будують, за словами Андрія Іларіонова, ГКЧП-3, готується жорсткішання і встановлення меритократичного режиму, де при владі вже буде тільки корпорація спецслужб, нас не стосується, що у нас є більш важливіші проблеми, ось це і є інфантилізм вищої міри – «пятый класс, вторая четверть».

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: