Митрополит Євстратій (Зоря) Митрополит Православної церкви України

Чи справжній Томос?

Щодо дійсності Томосу і підписів

Технічно Томос - це є рішення Вселенського Патріарха та Святого і Священного Синоду про автокефалію, внесене у відповідний Кодекс. Грамота, передана у неділю, 6 січня, - публічна офіційна копія для України.

Саме про це сказано в Томосі наприкінці: «цей Патріарший і Синодальний Томос, НАПИСАНИЙ і ПІДПИСАНИЙ в Кодексі нашої Великої Христової Константинопольської Церкви, вручений в ідентичній КОПІЇ Блаженнійшому Предстоятелю Святійшої Церкви України кир Епіфанію і Його Високоповажності Президенту країни пану Петру Порошенку».

Дата на публічній копії для України - рік 2019, місяця січня, 6 числа.

Отже ставити під сумнів дійсність Томосу на тій підставі, що там поки що немає підписів синодальних митрополитів - означає підозрювати Вселенського Патріарха у публічному неправдомовстві. Адже Його Всесвятість поставив підпис на грамоті, засвідчуючи, що в Кодексі Патріархату відповідне рішення вже НАПИСАНЕ і ПІДПИСАНЕ.

Те, що Томос вступив у дію саме з 6 січня, засвідчене не лише і не стільки підписом Вселенського Патріарха Варфоломія (хоча сам по собі цей підпис вже робить грамоту-копію дійсною), скільки літургійним співслужінням з Митрополитом Епіфанієм, як Предстоятелем Помісної Церкви, а не як з рядовим ієрархом.

Хто знайомий з тим, як пильно у Вселенській Патріархії дотримуються певних протокольних традицій, в тому числі в служінні Літургії - не може цього не розуміти.

Тож не слід, як це зараз кинулися робити у російських засобах масової дезинформації, намагатися у технічній деталі знайти чергову зачіпку, щоби повторювати «це неправильні бджоли і вони дають неправильний мед». Бо російським ЗМІ брехати - як дихати. І після того, як 9 січня розпочнеться чергова сесія Синоду і його члени поставлять також підписи під грамотою, - не буде нічого дивного, якщо вони придумають ще якусь брехню, щоби далі доводити, що «автокефалія не справжня».

Читайте також:
Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: