Харківська поліція не побачила злочину в нападі на журналістів під резиденцією партнера Авакова і приховувала закриття справи

Харківська поліція не побачила злочину в нападі на журналістів під резиденцією партнера Авакова і приховувала закриття справи

Справу про напад на журналістів закрили 4 грудня 2017 року, але відомо про це стало лише зараз

Кримінальне провадження про пограбування знімальної групи телепрограми «Наші гроші з Денисом Бігусом» під час зйомки маєтку нарфронтівця Ігоря Котвіцького закрите. Цю інформацію харківські слідчі і прокурори приховували майже чотири місяці - з грудня 2017 р.

Лише наприкінці березня 2018 р., після низки звернень, редакція дізналася про закриття провадження і отримала копію відповідної постанови.

Нагадаємо, 10 квітня 2017 року журналісти телепрограми проводили відеозйомку коптером маєтку у харківській «Рубльовці», яким користується народний депутат Ігор Котвіцький. Зйомка здійснювалась для сюжету про використання спецпризначенців Національної поліції для безкоштовної охорони депутата-мільйонера Котвіцького і його нерухомості.

Під час зйомки чоловік із закритого котеджного містечка (Горошко Олександр Іванович), в якому розташована резиденція Котвіцького, підійшовши з-за спини, без жодних запитань чи пояснень схопив оператора за горло, вихопив планшет для управління коптером і втік на автомобілі. Журналіст зафіксувала на відео момент нападу та подальші пояснення грабіжника, якого знімальна група незабаром розшукала в котеджному містечку.

Нападник пояснив журналістам, що віддав планшет охороні маєтку народного депутата. Знімальна група одразу ж зафіксувала, що маєток охороняють співробітники поліції особливого призначення.

У постанові про закриття провадження також зазначено, що грабіжник «направився з планшетом до будиночку охорони, в якому були співробітники поліції. Після чого він вийшов і пішов до себе додому без планшета».

Попри те, що планшет майже одразу після пограбування опинився у співробітників поліції, його не повернули знімальній групі навіть після закриття провадження, яке відбулося майже чотири місяці тому.

Справу про напад закрили 4 грудня 2017 р. постановою старшого слідчого СВ Харківського ВП ГУНП в Харківській області капітана поліції Пілюшенко Ю.М. Провадження було кваліфіковане за статтями 186. ч. 2 (грабіж, поєднаний з насильством) і ст. 171 ч.1 (умисне перешкоджання законній профдіяльності журналістів) КК України.

Слідчий Пілюшенко вирішив, що у діях нападника немає складу кримінальних правопорушень.

Постанова про закриття провадження зобов’язувала направити її копію потерпілому і заявнику. Однак слідчий тримав її в секреті від потерпілих з грудня 2017 р. Лише наприкінці березня, після низки звернень журналістів до міської та обласної прокуратури, редакція дізналася про закриття справи і отримала копію постанови.

Жодних слідчих дій, окрім відбирання заяв і відеодоказів у день нападу, зі знімальною групою не проводилося, навіть після звернень потерпілих з проханням зробити це.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: