Хотів, щоб пісні закінчувалися щасливо. Сьогодні 109 років від дня народження Андрія Малишка

Хотів, щоб пісні закінчувалися щасливо. Сьогодні 109 років від дня народження Андрія Малишка
Під час Другої світової Малишко був воєнним кореспондентом
фото з відкритих джерел

Поет відкрито говорив про голод 1933 року і допомагав шістдесятникам

Автору «Пісні про рушник» Андрію Малишку 14 листопада мало би виповнитися 109 років. Він народився 1912-го у Обухові, тоді ще Київської губернії Російської імперії, у родині шевця. Цікаві факти про поета зібрала Наталія Лисюк.

Андрій Малишко — поет-лірик від Бога. Його голос, то ніжний і схвильований, як перші слова кохання, то гнівний, сповнений пристрасті вибухової сили, не можна сплутати з чиїмось іншим.

109 років тому в Обухові не було асфальту – лише стежка. З неї все почалося, нею і закінчилося: Останній вірш Андрія Малишка присвячений шляху від батьківської хати.

Йому на роду було написано бути чоботарем. Та він сам обрав своє життя.

«Батько дуже хотів, щоб він займався серйозною роботою – не щось там писав. Але характер у нього був крутий. Він сказав батьку, що спалить хату, якщо не пустить його на навчання», – розповідає онук Андрія Малишка Сергій Сак.

Його матір пам’ятала силу-силенну пісень і приказок. І майбутнього класика української літератури теж ніхто не міг переспівати. А головний секрет успіху його творів – у їхній простоті.

«Йому просто не подобалися погані закінчення народних пісень, нещасливі. І він каже: «Мамо, а я хочу, щоб щасливо закінчувалася народна пісня, щоб козак додому обов’язково повернувся», – каже старший науковий співробітник музею-садиби Малишка в Обухові Олена Артюшенко.

На початку 20-х років Малишко брав участь у лікнепі – підлітком учив читати й писати сусідів.

Під час голодомору його намагалися змусити відбирати харчі в односельців. Він відмовився – його звільнили з роботи і почали цькувати. Тоді Андрій їде до Харкова – працювати журналістом.

Під час Другої світової був воєнним кореспондентом. У роки окупації листи з його віршами скидали з літаків. За життя Сталіна він був одним із небагатьох, хто дозволяв собі вголос говорити про речі, які інші й подумати боялися.

«Він назвав Кагановича організатором голоду 33-го року. Звісно, Малишко тоді позбувся роботи, він був редактором журналу «Дніпро». І міг би позбутися й волі, але за нього заступився Микита Сергійович Хрущов. Вони знали добре один одного і інколи спілкувалися», – розповідає Артюшенко.

Малишко заступався за шістдесятників. Це він виплекав Ліну Костенко, Івана Драча, Дмитра Павличка, Миколу Вінграновського. І йому було байдуже, хто і що про нього скаже.

Його друзі й колеги пригадують: високий, чорнявий, веселий, із монголоїдними рисами обличчя. Обожнював жартувати.

«Це настільки щира людина була, і настільки непередбачувана у своїй поведінці. Ніхто не вмів так грати у карти, як Малишко», каже письменник Анатолій Дімаров.

До батьківської хати в Обухові Андрій Самійлович приїздив разом із дружиною – попередньо заїхавши на ринок. За столом – пісні та розмови, веселі компанії. Отак легко і народилися незабутні твори про вчительку, рушник і Київ.

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: