Президент Асоціація патологоанатомів поставив під сумнів офіційну статистику Covid-19 в Україні

Президент Асоціація патологоанатомів поставив під сумнів офіційну статистику Covid-19 в Україні

Професор Сергій Гичка пояснив причину смертності від Covid-19 в Україні

«Ураження легень, які призвели до смерті, тоді це смерть від Covid-19», – професор Сергій Гичка

Завідувач кафедри патологічної анатомії №2 медуніверситету імені Богомольця, президент ГО «Асоціація патологоанатомів України», професор Сергій Гичка прокоментував офіційну статистику смертності від Covid-19 в Україні.

«Якщо у пацієнта виявлений коронавірус і розвинулись характерні для Covid-19 ураження, перш за все легень, які призвели до смерті, то це смерть від Covid-19», – сказав Сергій Гичка  в інтерв’ю «Главкому».

Професор зазначив, що якась частина людей помирає безпосередньо від Covid-19 та його ускладнень, проте  в частині випадків – безпосередньою причиною смерті є інше захворювання. «В чинному законодавстві структура патологоанатомічного діагнозу включає такі поняття як основне захворювання, його ускладнення і супутні захворювання. Основним захворюванням вважається те, яке саме по собі або через безпосередні його ускладнення призводить до смерті», – сказав Гичка.

Медик зауважив, що є й інші ситуації, скажімо, коли людина має позитивний тест, але в неї ще не розвинулась хвороба Covid-19 або вона мала легкий перебіг. «Незважаючи на це людина померла, але це стається  з іншої причини (гостре порушення мозкового кровообігу, гострий інфаркт міокарда, хронічна ішемічна хвороба серця, важке онкологічне захворювання тощо)», – зазначив професор Гичка.

Нагадаємо, станом на 9 ранку 14 травня в Україні зафіксовано 422 нових випадків захворювання на Covid-19. Померли від коронавірусу минулої доби 17 людей, тоді як минулої доби летальних випадкыв було 14. Загалом в Україні з початку епідемії підтвердили 16 847 випадків коронавірусу.

Сьогодні в Україні рекордна кількість людей, які одужали від коронавірусу - 427. Вперше за весь перебіг коронавірусу в Україні кількість осіб, яка одужала перевищила кількість осіб, яка захворіла.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: