В Україні донорську кров часто застосовують не за призначенням - експерт

В Україні донорську кров часто застосовують не за призначенням - експерт

Україна не має національних протоколів належного застосування компонентів крові

В Україні лікарі дуже часто застосовують компоненти донорської крові взагалі не за призначенням. У чому причина такого поводження з дефіцитним ресурсом, розповідає в інтерв'ю «Главкому» Олександр Сергієнко, кандидат медичних наук, експерт Американського міжнародного альянсу охорони здоров’я.

«Все тому, що у нас є проблема зі службою крові, відсутні національні протоколи належного застосування компонентів крові. Наразі чинна застаріла інструкція 1999 року, яка, до речі, не пройшла погодження у Міністерстві юстиції, а тому має рекомендаційний характер. А висвітлені в ній положення не відповідають сучасному рівню медичних технологій і знань», — говорить медик.

Сергієнко нагадує, що протягом 2000–2005 років у Бельгії було проведено велике дослідження в 128 клініках, які застосовують в своїй роботі компоненти донорської крові.

«В результаті було виявлено, що приблизно в 40% випадків застосування не мало переконливого обґрунтування та лабораторного підтвердження. Тобто такі компоненти були застосовані не за показаннями. Це свідчило, що лікарі не обізнані. А в Україні такі дослідження не проводились. І якщо немає сучасних інструкцій, то звичайно, розуміємо, що ситуація дуже далека від ідеальної», — пояснює Сергієнко.

Повну версію інтерв’ю читайте тут: Олександр Сергієнко: Коли в уряді дізналися, що для служби крові треба 2 млрд, там спитали «а навіщо?»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: