В Україні стартує інформаційна кампанія про шкоду кальяну

В Україні стартує інформаційна кампанія про шкоду кальяну

Люди, які вживають кальян отримують в десятки разів більше токсичних і канцерогенних речовин, ніж під час куріння сигарет

Міністерство охорони здоров’я України спільно з громадською організацією «Життя» розпочало інформаційну кампанію проти куріння кальяну.

Про це повідомляє Центр громадського здоров’я МОЗ України.

Мета кампанії — поширення серед населення інформації про шкоду від кальянного диму, а також нагадування про те, що кальяни заборонені у ресторанах та інших закладах.

За даними МОЗ, лише половина дорослого населення України усвідомлює ризики, пов’язані з курінням кальяну. При цьому, за результатами останніх опитувань, близько 2% дорослих є активними курцями кальяну, а серед молоді, що не курить, у віці 14-34 років близько половини пробували його курити.

«Люди, які вживають кальян протягом півгодини — години, отримують в десятки разів більше токсичних і канцерогенних речовин, ніж під час куріння сигарет… Це велика соціально-медична проблема, тому треба оберігати людей від вторинного кальянного диму і контролювати заборону куріння кальяну в приміщеннях», — заявив Отто Стойка, експерт з контролю за тютюном та головний лікар Київського міського центру здоров’я.

Як наголошують у Центрі, не зважаючи на постанову 2012 року, яка заборонила курити кальяни, звичайні та електронні сигарети в закладах ресторанного господарства, станом на січень 2018 року 17,6% перевірених закладів ігнорували цю заборону.

Водночас за даними експертів, з 2017 року Держспоживслужба не проводить перевірки ресторанів за скаргами споживачів щодо куріння у цих закладах, «пояснюючи це колізією в законодавстві».

Матеріали соціальної кампанії «Куріння кальяну вбиває» вже доступні в мережі.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: